Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Så skapade Jenny ett unikt stenparti

Jenny Hultin förvandlade tomtremsan vid husgaveln till något alldeles extra. I stenpartiet ryms lek, växtfröjd och upptäckarglädje för stora och små.

Annons
Landskap i söderläge.   Mellan husgaveln och ”flod-bädden” ligger plattor med siffror, delar av soluret  som Jenny Hultin har gjort till en del av trädgårdsanläggningen. Till höger i bild, bakom Jenny, syns mattan av färgglada stenar och kudden i betong. Foto: Tony Persson

Stenparti och stenparti förresten, det är kanske inte det mest klassiska i den vägen. Utmed gaveln till radhuset samsas en vacker betong- och stenflod med den böljande rabatten och en grusad yta.

Hon bestämde sig för att göra något nytt av den trista marksträngen mellan husvägg och asfalterad gångbana.

– Det är en södergavel och det blir torrt direkt här, berättar Jenny Hultin.

Den smala rabatten och ständigt torkande gräsmattan försvann när Jenny den 10 juli förra året satte i gång. Det blev två veckors intensivt skapande.

– Jag bestämde mig för att det var en målarduk. Det fanns inga krav eller måsten i detta, då är det terapeutiskt, som avkoppling för mig, säger Jenny.

För att markera var flodbädden skulle vara lade hon ut snören på marken. Den uppgrävda gräsmattan har blivit kullar.

Jenny har helt satsat på torktåliga växter, hon ville inte tillföra något som krävde regelbunden bevattning.

Bland växtsorterna märks blåsvingel (gräs), röd kärleksört, jätteverbena, backtimjan, middagsblomma, olika sorters taklök, kungsnejlikrot, alpaster, japansk akleja, kungsmynta och olika fetknoppar. Och mitt i härligheten dessutom en yuccapalm.

– Fast den är förmodligen inte vinterhärdig, konstaterar Jenny krasst.

Under de grusade ytorna la Jenny markduk, det gör det svårare för frön och gräs att rota sig och sticka upp i gruset.

Inspiration till detta, och andra trädgårds- och pysselprojekt, hämtar Jenny från nätet. På sistone har ”Pinterest” blivit en favorit. Bland annat fick hon idén om den uttorkade flodbädden där-ifrån – den är gjuten i torr-betong och varsamt fylld med svarta rundslipade stenar.

”Pinterest” är en sajt på nätet där användare delar och samlar bilder. När Jenny letade inspiration till flodbädden sökte hon på ”Dry creek bed” och ”Pebbles” (småsten) och fick upp massor av bilder där folk i hela världen skapat versioner av uttorkade flodbäddar i sina täppor.

Är man ute efter inspiration till gardiner kan man söka på ”curtains” och få upp mängder av gardinbilder.

Även den lilla orientaliska mattan av färgglada stenar är ett resultat av inspiration från nämnda sajt.

– Jag såg någon som hade gjort en stor orientalisk matta i stenläggning under en trädgårdsgrupp och ville göra något liknande.

Centrum i den nya trädgårdsdelen är ett solur. Här kan kvarterets barn ställa sig och utifrån sin skugga se vad klockan är. Lekfullheten finns närvarande på fler sätt – små figurer gömmer sig bland stenar och växter. En fluffig grön kudde som ligger på trädäcket visar sig vara gjuten i betong.

– Jag tycker om att skapa, processen är det som är roligt, säger Jenny som är lärare i yrkeslivet.

Härlig höstvädd svävar på smala stänglar.
Vilar. Taklöken fick sin plats i en betonghand och blir ett överraskande blickfång.
Ack så skön. Här uppvaktas aklejan av en blomfluga.
tålamodskrävande. Jenny har lagt sten för sten i sin ”uttorkade flodbädd”.

Mer läsning

Annons