Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sista minutenråd för egna julkort

Än finns tid för hemgjorda julkort. Sofia Magnusson på Stämpelhuset tipsar om två typer av kort – ett enkelt och ett lite svårare.

Annons

– Alla uppskattar att få ett handgjort kort, man känner att det ligger både tid och tanke bakom ett sådant, säger Sofia Magnusson.

Sista dagen att posta julkorten så att de kommer fram före jul är den 16 december.

Trots att det är mer än två veckor dit, är den värsta julkortsruschen för Sofia Magnusson redan över.

– De flesta av våra kunder är redan klara med sina julkort.

Men alla är inte lika vana pysslare med god framförhållning. Vi har bett Sofia tipsa om kort i två svårighetsgrader.

– Det här första är verkligen enkelt för alla, säger Sofia och sätter i gång.

Till fyra kort använder hon fem stora kvadratiska papper, som finns i hobbyaffärer. Varje kort består av ett ark delat på mitten och sedan vikt en gång.

På kortens framsida limmar Sofia kvadrater av ett mönstrat papper, någon centimeter mindre än baskortet. (Många hobbyark är mönstrade på båda sidorna, glöm inte att kolla det så har du mer variation inom räckhåll). Två kort dekoreras endast med tomte/snömönstrade kvadrater.

– När det gäller mönsterpapper gäller det att våga skära eller klippa i det, det kan ta emot att skära i fina mönster, säger Sofia.

Men den som vågar vinner. Med mönsterkvadraten på plats stryker Sofia lite glitterfärg där det passar i mönstret (grankulor, knappar, snö). Därefter klistrar hon på några färdiga utstansade snöflingor och stjärnor. De andra två korten dekoreras med flera kvadrater i olika papper och färger. Stickers i form av julkulor avslutar verken.

För den som inte skriver vackert finns många olika slags stämplar att köpa, snabbt och snyggt har du hälsningen på plats!

Tidsåtgången uppskattar Sofia till 10 minuter per kort.

Det vikta pepparkakskortet, på den stora bilden, ser väldigt avancerat ut, men är faktiskt inte så svårt att göra. Men det tar mer tid, Sofia uppskattar att tidsåtgången är omkring en halvtimme/timme per kort. Instruktionerna och en mall för pepparkakskortet hittar du härintill.

Den svårare sorten. Sofia Magnusson från butiken Stämpelhuset visar ett lite mer avancerat kort. Instruktionerna till detta kort med papparkakskänsla hittar du längst ner i denna artikel, som PDF-fil och som bildspel.
Materialet. Fem enfärgade och mönstrade papper, stickers, stämpel och stämpeldyna, lim och glitterfärg behövs för fyra stora kort av den enkla sorten.
Resultatet. Varje kort är byggt från en och samma bas – ett kvadratiskt pappersark delat mitt itu och sedan vikt på mitten. Därefter är korten dekorerade med kvadrater av ett mönstrat ark eller kvadrater i lager, toppade med en 3D-sticker i form av en grankula.
Toppa med ett klistermärke som får dig att se ut som pysselkung! 3D-effekt på julkulan i blir det när man vecklar upp pappersflikarna i stickern.
Klipp till ett papper som är 30 centimeter långt och 10 centimeter högt
Vik eller biga* kanterna på två ställen, så att kortet består av tre delar. Mittdelen är den del som du enklast skriver din hälsning på. *Biga betyder att man viker med hjälp av ett verktyg som ger rakare och finare veck i pappret
Vik eller biga de yttre kortdelarna diagonalt.
Vik eller biga de yttre kortdelarna diagonalt.
Så här ser kortet ut efter vikningen.
Klipp en pappersruta i mönstrat papper, cirka 9 x 9 centimeter. Klipp rutan mitt itu på diagonalen.
Limma diagonalbitarna på de vikta flikarna.
Fäst bandet tvärs över kortets rygg, på baksidan av mittdelen
Vik ihop kortet och dekorera eventuellt framsidan mer. När du är klar knyter du bandet omkring.

Mer läsning

Annons