Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skapa din egen badplats hemma

Tillhör du den skara som går i tankarna att skaffa pool? Experten tipsar om vad du behöver tänka på innan du sätter spaden i marken.

Annons
Vilken storlek, vilken form och om poolen ska vara nedgrävd är frågeställningar som är viktiga att tänka på en extra gång innan man börjar bygga.

Pooler i alla dess storlekar och former blir ett allt vanligare inslag i villaägares trädgårdar. Att planera ordentligt innan man börjar bygga är A och O.

Conny Erikstedt, butikschef på Folkpool i Västerås tycker sig se en stadig ökning. Deras högsäsong är under våren. Husägarnas funderingar och tankegångar om swimmingpoolen i trädgården ska då bli verkliga. Men han rekommenderar hellre blivande poolägare att börja lite tidigare.

– Bygg på hösten. Då blir det inte samma stress och man kan bygga i lugn och ro. Framåt våren fattas det kanske bara en altan.

Att bestämma storlek på poolen kan vara lite knepigt. Det kan vara svårt att se allt framför sig innan det är klart.

– En av de vanligaste storlekarna är fyra gånger åtta meter. Många kanske tycker att det känns litet, men man ska även tänka på att poolen oftast känns mycket större när allt är klart och trallen är på plats.

Det första man bör fundera över är om man vill att pool-en ska stå ovan mark eller vara nedgrävd. Är man osäker kan en pool ovan mark vara ett bra alternativ att börja med.

– En nedgrävd pool blir ju mer permanent och det kan ju vara bra att tänka på hur man vill ha det. Ibland kanske det inte heller lämpar sig med en nedgrävd pool. Det beror lite på markförhållandena på tomten, säger Erikstedt.

Oftast krävs inget bygglov för att bygga pool, men det kan alltid vara bra att höra sig för innan man börjar. Det är kanske andra saker runtomkring som kräver viss tillåtelse.

– Jag brukar rekommendera mina kunder att kolla upp vad som gäller. Det kan ju skilja sig mellan olika kommuner.

Poolbygge kan också kräva godkännande från grannen om det är nära någon annans tomt. Om man ändrar nivåerna på tomten kan man även behöva marklov.

– Har man en sluttningstomt, gräver ur och får en högre nivå på hela tomten kan man behöva marklov.

Något som blivit allt mer eftertraktat bland poolägare är att använda saltvatten i stället för klorvatten.

– En saltklorinator gör klor utav salt och är väldigt lätt att sköta. Man får behagligare vatten och det kräver minimalt med skötsel.

Fler och fler väljer även att köpa skjutbara tak att ha över sin pool, något som även håller värmen i vattnet bättre.

Prislappen för kalaset beror helt och håller på vad du som köpare vill ha.

– Själva poolpaketet för en standardpool kan hamna på runt 100 000 kronor, sen tillkommer även kostnader för eventuell schaktning och installation.

Med andra ord en investering som kräver lite fundering, men å andra sidan något som man kan glädjas av i många år framöver.

behåller värmen. Pooltak blir allt vanligare. Det håller värmen i vattnet bättre och man slipper skräp och löv i poolen.
Conny Erikstedt håller upp en pool-robot som städar botten. Vissa varianter kan till och med klättra på poolväggarna och simma vid vattenytan.
FÖR LATA DAGAR. Det finns en mängd olika tillbehör att skaffa till poolen. Allt från volleybollnät och träningsredskap till lugnare varianter som luftmadrasser och drinkhållare.

Mer läsning

Annons