Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Små knep för att spara energi

Varje insparad kilowattimme innebär att man också sparar pengar. Och det behövs inga stora arrangemang för att undvika energislöseri.

Annons

– Med förändrade vanor kan man spara energi och därmed även minska sin negativa klimatpåverkan. Det handlar bara om att tänka sig för i vardagen, säger Anna Malmström, energi- och klimatrådgivare, Västerås stad.

– Bor man i villa och äger sin bostad kan man påverka uppvärmningssystemet och, om det är möjligt, välja smart lösning från början, säger hennes kollega Kjelle Valsås.

Bra isolering är viktigt, se till att tak, fönster, dörrar, väggar och golv inte är energitjuvar, det vill säga inte släpper ut värme.

Av hushållselen står kyl och frys för den största delen av energiförbrukningen, 24 procent.

– Därför kan det vara bra att frosta av frysen när det är is i den. Vi rekommenderar en temperatur på fem plus i kylen och i frysen minus 18. Varje extragrad kallare ökar energianvändningen med fem procent, säger Anna Malmström.

Belysningen är den näst största energislukaren i hushållet, 21 procent.

– Den är lättast att påverka. I dag utgörs belysningen i hushållen till 60 procent av glödlampor. Lågenergilampor drar ungefär en fjärdedel av vad en glödlampa gör, säger Kjelle Valsås.

För att få samma ljusutbyte kan man byta en 60 watts glödlampa mot en 15 watts lågenergilampa och en 40 W mot en 10 W för att få samma ljusstyrka.

Om de tio mest använda glödlamporna byts ut mot lågenergilampor kan man spara omkring 500 kilowatt-timmar om året. Lågvolts-halogenlampor använder ofta el även när den är släckt eftersom transformatorn alltid är på. Ett tips är att använda grenkontakt med strömbrytare för att släcka exempelvis tv, dator, skrivare.

I Västerås stads energiplan finns målet att försöka minska elanvändningen samt uppvärmningsenergin med fem procent per invånare till år 2015. En del i den planen är den energisparkampanj som pågår.

Energi- och klimatrådgivarna i Stadshuset ger gratis rådgivning till privatpersoner och mindre företag och organisationer. De kan informera om hur man med ganska enkla medel och olika tekniska lösningar kan minska sin energikostnad. Använd länken här intill för att få mer information.

– Det gäller alltså bara att vara medveten om att ens vanor påverkar energianvändningen. Med enkla knep och modern teknik är det inte svårt att spara energi, säger Kjelle Valsås.

– Vi rekommenderar också att man frågar sig fram i butiken vare sig det gäller att köpa nya vitvaror eller belysning. Det händer hela tiden mycket när det gäller utvecklingen av lågenergibelysning, säger Anna Malmström.

Mer läsning

Annons