Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Småskalig grönska i radhuset

Från gatan ser det ut som vilket radhus som helst. Men på baksidan ruvar Ulla Cumlin på sin lilla skatt: 100 kvadratmeter av prunkande grönska.

Annons
Flera nyanser av grönt. Ulla Cumlin har medvetet valt att ha få färggranna blommor i sin radhusträdgård. För mycket färg kan ge ett rörigt intryck i en liten trädgård, tipsar hon. Men det gröna är så mycket mer än bara grönt. Nyanser av rött, gult, brunt, orange, grått och vitt träder också fram i grönskan.

En normalstor villaträdgård brukar omfatta åtminstone 1000 kvadratmeter. Ulla Cumlin har bara en tiondel att disponera.

Ulla och maken Jan-Gustaf Johansson har tillsammans skapat en liten oas på de 100 kvadratmeterna: 17 träd, fyra olika sittplatser beroende på hur solen står, en damm och ett vattenfall, ett trädgårdsland, en stenmur och mängder av växter. Och ändå känns det inte trångt.

Ulla har medvetet satsat på att inte ha så många färggranna blommor, eftersom det kan få en liten trädgård att kännas rörig. I stället har hon valt växter med vackra bladverk i olika nyanser, allt från mörkrött till ljusaste grönt. Favoriterna kallas hosta och alunrot.

– Jag tycker om dem eftersom de kan se så olika ut i storlek, färg och form.

De olika gröna nyanserna ger ett lugnt och harmoniskt intryck. Harmonin förstärks av porlandet från det lilla vattenfallet.

Ett plommonträd i mitten av trädgården är klippt som ett paraply, grenarna ger svalka heta dagar. Längs en spaljé väx er ett persikoträd. I trädgårdslandet trängs paprika, sparris, gurka, potatis, tomater, sallader och kryddor.

Att en liten trädgård skulle vara sämre än en stor är helt fel, tycker Ulla och Jan-Gustaf. Charmen med en liten trädgård är framförallt att den kräver mindre jobb. Gräsmattan tar till exempel bara fyra minuter att klippa.

– En annan trevlig sak med radhusträdgård är att man kan njuta av grannarnas trädgårdar också, säger Ulla, medan vi sniffar på den söta doften av grannens schersminbuske som letar sig in till oss.

Men det betyder inte att en radhusträdgård alltid måste ha full insyn. Ulla och Jan-Gustaf har flera träd och ett plank i form av en port som ger insynsskydd.

I trädgården gömmer sig många fiffiga påhitt och roliga loppisfynd. Ulla gillar att återanvända gamla prylar, och hon älskar att gå på loppis. Vid sidan av vattenfallet står en snirklig sänggavel i metall och agerar staket.

– Jag har jobbat på Sängspecialisten, så då tänkte jag att vi måste ha en sänggavel i trädgården! Det kallas ju också att odla i sängar, säger Ulla.

En gammal julgran med vacker stam funkar som klätterställning för luktärtorna, en loppisljusstake står uppställd som skydd mot en igelkotte som annars gillar att äta upp Ullas mangold. Ett grillspett och ett tvinnat gardinomtag håller upp en av Ullas hostor. Ett gammalt tvättfat är en vattenpost åt grannens katt, igelkottar och fåglar.

På en tavla på altanen står några visdomord: ”Min trädgård ger: Min kropp motion, mina sinnen fröjd och min själ ro. Med andra ord livskvalitet”.

– Det här är terapi som heter duga. Alla människor borde ha en trädgård, säger Ulla.

Och det är inte storleken som räknas. 100 kvadrat duger bra.

Visset är också vackert. Fröställning av prydnadslöken allium.
Till djuren. Ett gammalt tvättfat funkar som fågelbad.
Spegel, spegel. Passar både inne och ute. Spegeln har Ulla fyndat på loppis.
Finurligt. Bakom vattenfallet står en sänggavel. Ulla Cumlin tycker om att återanvända saker och har många finurliga lösningar.
Marktäckare. En marktäckare i rabatten är dekorativ och håller ogräset borta. Den här kallas hasselört.
Favoriten. Hostan finns i många former och färger.
Färgklick. Ulla har få färggranna blommor. Denna heter Binka.
Snirkligt. En ljusstake pryder trädgårdslandet och hindrar kanske en och annan igelkott från att komma åt salladen.
Lönn. En japansk lönn med vackra löv.
Flera nyanser av grönt. Ulla Cumlin har medvetet valt att ha få färggranna blommor i sin radhusträdgård. För mycket färg kan ge ett rörigt intryck i en liten trädgård, tipsar hon. Men det gröna är så mycket mer än bara grönt. Nyanser av rött, gult, brunt, orange, grått och vitt träder också fram i grönskan. FOTO: Per Groth

Mer läsning

Annons