Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Snacket ger prakten

Med daglig omtanke och småprat lockar Kerstin Lundberg fram det bästa ur balkongens plantor. Belöningen är lysande färger som nära på sprutar ur krukorna, och uppskattande ord från förbipasserande.

Annons
Omsorgsfullt valt. Intresset för blomster delar Kerstin Lundberg med sin dotter, som har trädgård. Redan tidigt på vårkanten börjar de planera vad som ska planteras kommande säsong.

Kerstin Lundbergs blåa ögon är nästan i samma nyans som lobelian och glittrar av glädje när hon berättar om de glada tillropen.

– Det är nästan varje dag som någon ropar till och säger att balkongen är fin. Och ibland stannar bilar till. Jag tror att det är det vackra som fångar.

Kerstin älskar sin balkong och tillbringar så mycket tid som möjligt på den sommartid.

–  Jag går ut det första jag gör när jag ¿vaknar. Jag undviker när det är för hett, men annars sitter jag gärna här ute.

Balkongen är inte stor, mellan fem och tio kvadratmeter, men den rymmer krukor, lådor och urnor med petunia, lobelia, salvia, ¿ verbena, stor tagetes, dahlia, ros, pelargon, fuchsia och och ... och ännu fler sorter.

Hur får du dem att trivas?

– Jag pratar med dem! Varje kväll vattnar jag dem. Man får inte vattna för mycket, det tror jag är ett vanligt misstag. Och ibland får de lite extra näring. Jag har ett parasoll som skyddar mot för stark sol. Att plocka bort det som är visset är också bra, ju mer man plockar desto mer nytt kommer det.

Hur väljer du?

– Det svåraste är att välja sorter och färger. Och när jag köper plantor väljer jag kraftiga växter. De kan man ofta dela på redan när man köper dem.

Inspiration får hon från tidningar och från sin dotter.

Varifrån kommer intresset?

– Jag vet inte riktigt, jag tycker om när det är fint, tycker om vackra saker. Jag tror de flesta, åtminstone kvinnor, gör det.

Blomsterkaskad. I ampeln samsas millionbells och husarknapp, bland annat.
Ett experiment. ”Det här är en engångsgrej, jag fick några frön av min dotter i våras”, säger Kerstin Lundberg om klockrankorna som bildat en vacker grön mur på en spaljé på balkongen.

Mer läsning

Annons