Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Snart exploderar det i trädgården

Det händer än så länge inte så mycket i trädgården. Men vi vet att det kommer en explosion snart och då vill vi gärna göra allt på en gång.

Annons
Dahlior. Plantera knölarna i krukor och ge dem en bra start. Foto: Blomsterfrämjandet

Vill du vara ute mer nu så ägna tiden åt att småpyssla och plocka i ordning kring huset. Planera också i lugn och ro för trädgårdssäsongen som kommer närmare för varje dag som går.

BRA ATT GÖRA UTE: Har du dahliaknölar i lagring kan du kolla hur de mår. I slutet på månaden eller i början på nästa är det dags att börja fördriva dem för senare utplantering. Plantera dem i stora krukor och när skotten kommit upp ställ krukan ljust och svalt så att skotten blir korta och knubbiga. Toppa gärna för att de ska grena sig.

Botanisera gärna bland andra sommarblommande lökar och knölar. De ger enkelt och till en rimlig peng massor med blommor hela sommaren och långt in på hösten. Läs mer på Odla.nu: Sommarblommande lökar och knölar i kruka och rabatt 

Ta en liten runda i trädgården så ofta du kan nu! Någon liten skillnad kan du se nästan varje dag. Till sommaren säger vi ofta att våren gick så fort, vi hann inte med. Men det behövs inte många minuter varje dag för att hinna se och njuta av hur naturen förändras.

Var på hugget mot mördarsniglarna! Om de vaknar tidigt bör du vara minst lika pigg och hinna plocka dem innan de börjar föröka sig. Läs på Odla.nu om hur du tar bort de på bästa och snällaste sätt: Den fruktade mördarsnigeln

GRÖNT OCH SKÖNT INNE: Ta lagom väl hand om dina krukväxter! Ingen har om mål att ha ihjäl sina inomhusväxter med men ibland blir det fel med vissna och tråkiga krukväxter som följd. Läs artikeln här bredvid för att undvika att pyssla ihjäl dina krukväxter.

Större rumsväxter kan klippas nu, sådana som hibiskus, fikus och liknande. Låt gärna ett par veckor gå mellan beskärning och omplantering så växten hinner anpassa sig.

Katarina Kihlberg på Odla.nu

Grunda sommarens blomsterfrossa. Nu är tid för plantering av vissa lökar. Foto: Blomsterfrämjandet
Framtida fröjd. Ranunkel gör sig bra både i rabatten och som snittblomma. Foto: Blomsterfrämjandet
Med våren kommer de. Bekämpa mördarsnigeln så fort den vaknar. Foto: Hasse Holmberg

Mer läsning

Annons