Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sök bygglov i tid

Funderar du på en ny veranda, om- eller tillbyggnad i sommar? Då är det dags att lämna in din bygglovsansökan.

Annons
Planer på byggprojekt i sommar? Nu är det dags att läsa på om vad som gäller för ditt projekt. Skickar du in bygglovsansökan före 1 april så ska kommunen ge dig svar före sommaren.

Alla som ansöker om bygglov före 1 april ska få besked till semestern, lovar stadsbyggnadskontoret i Västerås stad. Under förutsättning att ansökan är komplett och korrekt.

– Det är det vanligaste felet folk gör, att de inte lämnar in fullständiga handlingar. Oftast är det ritningarna som är för dåliga, säger byggnadsinspektör Bertil Sjöqvist.

Många vill ägna sommarens ledighet åt att bygga och fixa hemmavid. Från vecka 12 ökar alltid inkomna bygglovansökningar. Under vecka 14–16 räknar man med en fördubbling av ärenden. Därför är det viktigt att vara ute i god tid. Enligt lagen har man rätt att få ett svar inom tio veckor.

När det gäller nybyggnader upp till 15 kvadratmeter (friggebod, lekstuga), enklare tillbyggnader, som till exempel en ny veranda eller ett plank, behövs oftast inget bygglov.

Däremot måste du hålla koll på 4,5-metersregeln. Det innebär att du inte får bygga någonting närmare tomtgränsen än 4,5 meter utan grannens tillstånd. Utan tillstånd måste lov sökas och då får stadsbyggnadskontoret avgöra ärendet.

Däremot kan en ommålning av fasaden betyda att du måste ha bygglov, liksom om du ska glasa in redan befintlig veranda.

– Inglasade verandor har Boverket inte bygglovsbefriat för där kan det bli så att rummet blir så välgjort att det ska räknas in i husets boyta och då måste man se över hur stor byggrätten är på tomten, till exempel, förklarar Bertil Sjöqvist.

Om en ändring i fasaden är väsentlig måste man söka bygglov. Just när det gäller ommålning kan det vara svårt att veta vad som krävs.

– Det bästa är alltid att ringa till oss här på stadsbyggnadskontoret om man är tveksam eller undrar över något, konstaterar Bertil Sjöqvist.

Under gränsen. En friggebod på mindre än 15 kvadrat behöver oftast inget bygglov. Foto: Scanpix

Mer läsning

Annons