Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Spana in jultrenderna redan nu

Lyxig sammet, kontrastrika strukturer och nya färgskalor. Julens inredning rör sig i ett spektrum mellan klassiskt och nytänkande.

Annons
Senapsgult och grönt sticker kanske i ögonen på minimalisten – men till jul är det de färgerna som sitter på trendkartan.

I samband med att hösten flyttar in både utomhus och i hemmet smyger sig även julens trender in. Än så länge är det fram- förallt de stora kedjorna som presenterat produkttillskotten till årets julinredning, som kommer i butik senare i höst.

Ikea har grävt långt bak i det historiska inredningsarkivet – julkollektionen Vinter 2016 är huvudsak- ligen inspirerad av det sena 1800-talets svenska allmoge.

Lagerhaus har centrerat sitt julutbud till att huvudsakligen omfatta dekorationer, belysning och köks- artiklar. Navet i kollektionen har delats upp i två teman: ”Way up north” och ”Supernatural”.

Mimmie Lidmår, inredare och dekoratör, kan urskilja två tydliga trender i årets kommande julinredning.

– Dels återgår man till den traditionella julen, man vill åt en gammaldags känsla. En mix av den klassiskt julröda färgen och naturmaterial som till exempel linne. Färgen har varit närvarande länge men i olika tappningar – nu är det ursprungliga trendig igen, säger hon.

Men i kontrast till den traditionella julskruden betonar Mimmie Lidmår även att det syns en förlängning av nyheterna som visades på Formexmässa tidigare i höst.

– En murrig lyxtrend, kan man säga. Där ingår mycket sammet och en mörkare färgpalett där vinrött och midnattsblått är bärande inslag.

Just blått har enligt Mimmie Lidmår varit populärt länge, men då i petrol- och aquanyanser.

– Nu blir det väldigt mörka blå toner.

Men de uppseglande 70-talsfärgerna – som grönt och senapsgult – fortsätter även de in i julsäsongen.

– För att inte låta dem ta över är det smart att lägga till små detaljer från den starka färgskalan.

I textilväg är sammet ett återkommande inslag i många olika former. Lampskärmar, kuddar och möbler – alla kläs de i det tunga tyget.

– Det går bra att mixa strukturer, så som linne och sammet. Då händer det något i inredningen. Överlag får mycket textilier stå fram, i år vill vi ha mer av det, konstaterar Mimmie Lidmår.

Mässing och silver, de senaste säsongernas ständiga följeslagare, fortsätter att vara en del av komponenterna, men mer i skymundan.

Mimmie Lidmår påpekar att de blir mer av ett komplement.

– Silver tar lite mer plats än mässing, fast fokus ligger inte på metallerna, säger hon men tillägger att det finns en ljuskrona i mässing från Lagerhaus som hon tror kan bli som en uppdaterad version av adventsljusstaken.

Vilka är ledorden för julens inredning?

– Ett mysigt, ombonat hem med värme och mycket textilier.

Ljuskronor och advetnsljustakar – men i nya form. Här visas Lagerhaus nya tillskott för säsongen.
Starka färger och mönster bryter in som en kontrast mot den mer klassiska trenden.
Mimmie Lidmår, inredare och dekoratör, kommer själv att använda sig av ett axplock från julens trender hemma.
Årets jultrend är mysigt och ombonat.
Årets jul känns också lyxig.
Stjärnor lyser upp i vintermörkret och de behöver inte sitta i fönstret.

Mimmie Lidmår

Ålder: 30 år.

Familj: Sambo, dotter och bonusson.

Sysselsättning: Inredare, dekoratör och egenföre-tagare. Har tidigare jul-skyltat i Igor bland annat.

Bor: I Surahammar.

Egen julinredning: Väljer vinrött framför tomterött och gillar jordnära färger. Kommer antagligen att skaffa en pälskudde eller pläd, samt mixa sammet och linne.

Mer läsning

Annons