Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sten njuter av ny rymd och nytt ljus

Han är 1,93 lång. I många år längtade han efter högt i tak. Sten Elvin och hustrun Margaretha letade nytt hus, men tog till sist beslutet: vi bor kvar, höjer taket och sätter in takfönster.

Annons
Som han har längtat. Sten Elvin, 1,93 i strumplästen har alltid haft en känsla av att taket kommit för nära. I stället för att flytta bestämde han och hustrun Margaretha att höja taket och sätta in takfönster. Sten njuter, och sörjer, men Margaretha hann se det färdiga resultatet innan hon avled 8 januari i år. Foto: Margareta Andersson

Sten Elvin visar runt, njuter av sitt nya vardagsrum där han numera har gott om rymd ovanför sitt högt belägna huvud. Han njuter av ljuset som faller genom takfönstren från den grå dagern utanför, ned på mattorna, möblerna, de stora tavlorna.

Han och hustrun Margaretha köpte Aroseken-huset på Skälby när det var nybyggt 1976. Barnen var små, köksluckorna orangea och kaklet brunblommigt. Sten Elvin har ett fotografi från den livseran: Margaretha står framför spisen i snörbatiktröja och jeanskjol med en kattunge på axeln.

De tre barnen är alla i 40-årsåldern med egna familjer. Det var åratal sedan deras gamla barnrum fick nya uppdrag som tv-rum och gästrum.

Som pensionärer var makarna Elvin beredda att flytta just för att Sten änt-ligen skulle få det där utrymmet över huvudet. Men ingen av alla husvisningar de gick på gav dem övertygelsen om att bryta upp. Inte heller lockade någon sjö-nära lägenhet.

I stället kom de i kontakt med företaget Byggingenjörsbyrån i Västerås.

– De gjorde ett förslag på hur man skulle kunna höja taket och sätta in takfönster. Ovanför vardagsrummet hade vi ett litet oanvänt vindsutrymme.

När de bestämt sig brakade byggnadsfirman in med sina maskiner och mannar. De kapade takstolarna så att grannarna oroade sig en stund för att Elvins hus skulle rasa. Men bärigheten var förstås noggrant uträknad och taket förstärktes på andra sätt. De efterlängtade takfönstren sattes in, med fjärrstyrda solskydd.

– Byggjobbarna höll på i tre månader, det var ett himla liv här. De bytte även yttertaket. Allt gick på cirka 500 000 kronor efter att ROT-avdraget var utnyttjat. När vi köpte huset 1976 gav vi 250 000, säger Sten och ler åt jämförelsen. Han tittar uppåt, utåt och samman- fattar ombyggnaden:

– Det var ytterst väl använda pengar.

Men det är något väsentligt som fattas, Margaretha.

– Hon dog 8 januari.

Hustrun, livskamraten, badkompisen, ressällskapet sedan alla år avled efter ett hastigt sjukdomsförlopp. Förlusten låter sig inte beskrivas.

– Men hon var med under hela byggnationen och fick uppleva när allt var färdigt och tavlorna upphängda. Hon var jättenöjd och vi firade julen härhemma.

Nästa sammankomst under det fina taket blev mottagningen efter Margarethas begravning.

– Vi var runt 40 personer här inne. Vi drack champagne. ’Det skulle mamma ha gillat’, sa vår dotter.

Nu står Sten Elvin inför nya utmaningar. De är ett kapitel för sig. Men han följer goda vänners råd att inte göra några drastiska förändringar i sitt liv under det första året.

Han trivs i huset på Tunnbrödsvägen, det som bär en historia i väggar, golv och tak. Deras familjs historia.

plats för konst. De stora tavlorna fick större utrymme när taket höjdes.
Ont om papper. Stens favoritkonstnär Hilding Linnqvist har målat på båda sidor.
FÖRE OMBYGGNAD. De gamla takstolarna togs bort. Margaretha och sonen med familj begrundar bygget i vardagsrummet. Margaretha hann uppleva den nya takhöjden, takfönstren innan hon avled. Hon var riktigt nöjd. Foto: Privat

Mer läsning

Annons