Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stillsamt behag

Visst är det en härlig period i trädgården! Det är vackert på ett stillsamt och behagligt sätt. Nattfukten ger växtligheten ett ansiktslyft så att varje morgon känns som en nystart. Har du börjat jobba efter semestern så försök ändå hinna gå en runda varje dag och se över och gläds av din trädgård, täppa eller balkong.

Annons

1 Häcken. Putsa den en sista gång i slutet av månaden. Den skall inte växa så mycket mer nu utan förbereder sig för vintervilan.

2 Hallon och björnbär. Beskär efter skörden. Alla skott som gett bär i år klipps bort ända ner, så att de nya skotten som ska ge bär nästa år får plats att växa.

3 Anlägg gräsmatta. Augusti är en bra tid, jorden är varm och fuktig. Fröna hinner gro och rötterna etablera sig ordentligt innan vintern.

4 Plocka fina buketter. Ju mer du plockar och ansar dina sommarblommor desto längre blomning belönas du med.

5 Dags att se över krukor och kärl. Vissa arrangemang är fortfarande prunkande vackra, i andra förstörs helhetsbilden av vissna plantor.

6 Fortsätt fixa. Ge inte upp genom att tänka att säsongen ändå snart är slut. I kruka kan du plantera nästan hela året, om du placerar den på en skyddad plats när kylan kommer. Se över dina krukor nu och bestäm om du ska satsa på somriga blommor en runda till, eller skapa arrangemang som håller i höst.

7. Fortsätt att pincera vinrankorna, så att de växande klasarna får sol och mognar snabbare. Att pincera betyder att nypa, och innebär att man under sommaren kortar in gröna, icke-förvedade grenar på vinrankan. Du nyper alltså av de fortfarande mjuka skotten med naglarna eller med sekatören.

8.Beskär fruktträden. Om du har massor med frukt som inte är mogen och du inte vill börja dra i grenar nu så går det bara att beskära flera veckor till. Ta hjälp av en beskärningsbok om du känner dig osäker på hur snitten ska läggas på grenarna och på hur mycket du ska beskära.

Mer läsning

Annons