Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Syskonen har hittat hem

Trots att åren gått bor syskonen kvar i sina hemtrakter på Jakobsberg. Inger har tagit över barndomshemmet på Kronvägen, och Carl-Åke bor ett par gator bort.

Annons
Olikt. När syskonen Inger Sellgren och Carl-Åke Utterström växte upp gick Kronvägen nedanför balkongen, och faster och farbror bodde tvärs över. När vägen som nu går bakom huset drogs om förlorade familjen en stor bit av tomten.

Inget går upp mot Jakobsberg, hävdar Inger Sellgren och Carl-Åke Utterström, fastän området förändrats sedan uppväxten på Kronvägen 53. Visserligen bor bara Inger kvar i sitt barndomshem, men Carl-Åke har köpt hus på Drottninggatan bara en bit bort.

När föräldrarna blev med Kronvägen 53 var det ett flerfamiljshus. Familjen installerade sig på övervåningen, och hyrde ut ettorna som blev över. På den tiden gick vägen på andra sidan kåken. När Kronvägen drogs om hamnade ytterdörren på ”fel” sida, och där är den nu.

– De drog om gatan och vi blev av med en stor bit av tomten som vi knappt fick betalt för, suckar Inger.

På 1940-talet var det här inte ett villakvarter. Här fanns varken vatten eller avlopp och man befann sig utanför tätbebyggt område med hästhagar och koängar lite varstans. Syskonens faster och farbror, som bodde i ett litet torp med åtta katter, höns, kaniner och tama ekorrar 20-talet meter från, hade inget eget vatten.

– Det fick gå långt för att hämta, men vi hade egen brunn och utedass på tomten, och badade i en träbutt. Vi eldade med kol i pannrummet. Det var primitivare då.

Huset har rustats i omgångar sedan 1985 då Inger köpte ut brodern och tog över huset. Men trapphuset och balkongen på framsidan ser ut som det alltid gjort.

– Vi har slagit ut väggar och tagit bort dörrar, karln min är så händig. Just nu fixar han övervåningen, säger Inger stolt.

– Mitt gamla rum ska bli badrum, vårt gamla kök tv-rum, säger Carl-Åke godmodigt.

När Inger tog över barndomshemmet efter föräldrarna bodde Carl-Åke i Eskilstuna. Men några år senare år bestämde han sig för att flytta tillbaka till Västerås. Lämpligt nog blev ett hus i området till salu.

– Så jag hamnade mellan min gamla barnträdgård och skolan när jag köpte Drottninggatan, skrattar Carl-Åke.

– Jag stortrivs här. Man är ju västeråsare, och det känns bra att vara tillbaks.

Hade morfadern, som erbjöds att köpa mark från Jakobsgatan och fram till Ormberget för en tusenlapp, inte tackat nej kanske området sett helt annorlunda ut. Konstiga tanke, påpekar Carl-Åke.

– Så långt växer inte Västerås var morfars motargument då. Där tog han allt fel, säger Carl-Åke smått beklagande.

Inger och Carl-Åkes anknytning till Västerås och Jakobsberg/Ormberget går en bit tillbaks i tiden. Det var deras mormors far, skräddarmästare August Hedrén, som byggde flerfamiljshuset Stora Tallbacka 1902. Något syskonen är stolta över.

– Mormors far var allkonstnär och byggde Stora Tallbacka för att bo i. Han hyrde också ut lägenheter. Mormor, som drev en butik på Köpmangatan, bodde där ett tag. Flera släktingar bodde i krokarna. Vår familjs historia har utspelats på området.

Inger Sellgren.  ”Min man gör om allt själv här hemma. Han är lika händig som mormors far som byggde Stora Tallbacka”, säger hon stolt.
Vardagsrum. Väggar och dörrar har tagits bort, och rummen gjorts större i det gamla flerfamiljshuset.

Inger och Carl-Åke

Inger Sellgren: 67 år, bor i barndomshemmet på Kronvägen 53 med maken Tord.

Yrke: Jobbat i 44 år som undersköterska på operation.

Carl-Åke Utterström:

72 år, bor på Drottninggatan 31.

Yrke: Civilingenjör.

Kronvägen 53: 6 rum och kök. Trähuset som byggdes på 40-talet var ursprungligen grönt men är numera blått. Tidigare fanns här även en cykelverkstad förutom hyreslägenheter.

Mer läsning

Annons