Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tänk framåt

Det första skira vårruset har ersatts av en djupare grönska och trädgården börjar få fina former både på höjden och på bredden. Är detta din första säsong som trädgårdsägare är det nu du lär känna din trädgård och ser vad som legat dolt under vintervilan. Vi andra, som har pysslat om våra ägor några år, kan ändå bli glatt överraskade av allt som vi glömt att vi planterade förra året! Katarina Kihlberg från trädgårdssajten Odla.nu ger aktuella råd till Bostads läsare.

Annons

Efterhand som tidigblommande buskar har blommat över kan du klippa de lätt. Ta ner lite på höjden vid behov eller forma till busken om den har blivit spretig.

Njut av skönheten nu men tänk lite på hösten också. Har du höstblommande perenner i din trädgård? Om inte är ett hett tips att plantera in några sorter nu. Höstfärgerna är slående vackra och blomningen ofta lång. Fina höstblommare är rosenflockel, höstastrar, kärleksört och rudbeckia.

Så sommarblommor direkt i jorden nu. Blåklint, rosenskära, indiankrasse, sömntuta med många flera. Gör en plockerabatt till barnen! Vattna jorden innan du sår och håll den sedan fuktig tills fröna har grott och plantorna kommit upp en bit.

Gallra i grönsakslandet när plantorna kommit upp ett par centimeter. Se vilket plantavstånd som rekommenderas för de sorter du har och gallra därefter.

Fundera över dina rabatter – har de blivit som du har tänkt dig eller ser det lite rörigt ut. Läs om växtkomposition nedan så får du veta lite om hur växter har olika roller i rabatten. Plantera alltid perenner i grupper om minst tre av samma sort. De skapar harmoni och fyllighet.

För gräsmattan gäller mantrat: Klipp ofta men inte för mycket varje gång, 4-5 centimeter ska vara kvar. Då blir gräset torktåligare och mer slitstarkt!

Vill du ha vattenblänk i trädgården men är inte beredd att satsa på en damm? Det finns vattenstenar av olika slag som ger fint porl med ganska liten arbetsinsats.

På balkong och terass

På en varm, soldränkt balkong eller på den skyddade altanen trivs Medelhavsväxter utmärkt fast de har hamnat längre norrut än de hade tänkt sig. Gör ett helt tema Medelhav eller blanda med andra favoriter i dina krukor. Välj bland olivträd, citrus, oleander, silverakacia och fuschia.

Plantera dem i väldränerad jord och använda krukor med bra dränering. Välj en så vindskyddad plats som möjligt. För extra Medelhavskänsla kan du täcka jorden i krukorna med snäckskal, stenar, glaskross eller annat vackert material. Då hålls dessutom fukten kvar bättre i krukan.

Mer läsning

Annons