Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tips för balkongodlaren

Annons

1 Jord och gödsel är A och O. En bra jord håller fukten och gödseln kvar. Rolf tipsar om så kallad U-jord och långtidsgödsel.

2 Större krukor gör växterna lättare att sköta. Se till att det finns hål för dränering om balkongen inte har tak som stoppar för regnet. Lägg gärna lite lekakulor i botten. Ställ fat under krukorna om de står på ett ömtåligt golv som kan fläckas av fukten.

3 Plantera inte för tätt i krukorna. Växterna söker ljus, och om de står för trångt kommer växterna söka sig uppåt, bli för långa och till slut tippa.

4 På en solig balkong kräver växterna mer vatten. Välj gärna sorter som tål torka bra, som till exempel perlagoner och lavendel, och planetera i stora krukor. På en solig balkong kommer färgstarka blommor bäst till sin rätt.

5 På den skuggiga balkongen bör du välja skuggtåliga växter. Lars tipsar om fuccia, flitiga Lisa, murgröna och millian bells. Ljusa blommor framträder snyggast i skuggan.

6 Vattna morgon och kväll. Blommorna mår inte bra av att vattnas när det är som varmast på dagen.

7 Semestervattnare håller liv i växterna när du är bortrest. Ena änden av ett blötlagt snöre i en plasthylsa stoppas ner i jorden och den andra änden i en hink med vatten. På så vis skapas en snabel för växten, som kan överleva så i upp till två veckor.

Mer läsning

Annons