Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tulpaner ligger i tiden

Susanna Roséns Stora Tulpanboken har gjort entré och trädgårdsälskare jublar. Den innehåller allt du inte visste att du ville veta om denna färgglada, tretaliga blomma från Asien.

Annons
Parken Keukenhof i Lisse i Holland är den mest kända och färgglada vårattraktionen i Holland. I hela femtio år har flera miljoner besökare upplevt denna fest för ögat: slingrande stigar, porlande bäckar, fridfulla dammar och ett överflöd av vackra blommor.

– Det fanns inga böcker om tulpaner innan, berättar Susanna.

Att Susanna Rosén har ett efternamn med ursprung från en blomma är ingen slump. Hennes morfar var trädgårdsfantast som jobbade hårt för att få folk att odla i norra Sverige. Han tog namnet Rosén.

– Så det var liksom förbestämt vad jag skulle pyssla med, skrattar Susanna.

Hur kom det sig att du började skriva om tulpaner?

– Jag måste vara ärlig och säga att det var förlagets idé och jag tände direkt, Sedan upptäckte jag hur rätt det ligger i tiden. Varenda offentlig plantering har tulpaner och alla inredningstidningar har tulpaner i sina reportage.

Har du någon favoritblomma?

– Det varierar med årstiderna. Vårlökar älskar jag överhuvudtaget.

– Har du någon favorittulpan?

– Ja, Spring green, en vit tulpan med grönt i. Förutom vitt håller jag mig till den purpurfärgade och rosa färgskalan.

Bryr du dig om vilka sorter du köper?

– Först och främst ska det bli snyggt. Men jag vill gärna ha ett namn, då får man en relation till dem.

Är det viktigt hur de är odlade?

– Ja, jag väljer att lägga en slant extra för att handla från ställen där jag vet att tulpanerna är ekologiska och närodlade.

Har du någon gång rest riktigt långt för att få se en viss blomma?– Ja, jag har varit i Sydafrika tre gånger. Många odlade växter kommer därifrån. Det är helt fantastiskt att bila runt och se pelargoner och lökväxter växa vilt.

Foto: Norstedt
Älskar trädgård. Susanna Rosén är aktuell med sin bok Stora Tulpanboken som innehåller allt från tulpanens ursprung och historia till information om plantering och skötsel.Foto: Norstedt

Så klarar sig tulpanen i vasen

När man kommer hem ska man snitta stjälkarna en cm och sätta buketten i kallt vatten i en vas som är fylld ganska högt upp. Vill man att de ska stå rakt låtar man dem stå och dra med pappret runt.

Om du ställer dem svalt på natten så håller de ännu längre. Och byt vatten med jämna mellanrum. Tulpaner växter i vasen så snitta om vid behov. Då håller de cirka 5–7 dagar.”

Tuff tulpan i trädgården: ”Flocktulpan klarar vad som helst. Den är lågväxande så plantera i framkanten av rabatten. Den klarar av att bilda nya lökar och kommer igen. Den är idiotsäker.”

Favoritträdgård: Det är så banalt att säga men Keukenhof (Holland). Om man vill se maximalt med tulpaner på en begränsad yta är det Keukenhof som gäller.

Mer läsning

Annons