Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Undvik olyckan under ljusets högtid

Julen är den tid på året då räddningstjänsten får göra flest utryckningar. Här får du tips om hur du ska göra för att slippa en jul som går upp i lågor.

Annons
Alltid redo. Från vänster: Leif Stenström,  Henrik Axelsson,  Christer Hedén,  Christian Thunström, Henrik Larsson.

räddaren i nöden. Julen må vara vår mysigaste och mest hemtrevliga högtid. Snön lyser vit på taken, hemmen är pyntade och juleljusen kastar ett varmt sken omkring sig. Tyvärr är det också det sistnämnda som år efter år ödelägger, förstör och dödar.

– Vi ser en topp i utryckningsstatistiken varje år kring jul för att folk glömmer bort att släcka ljusen de tänt, konstaterar Leif Stenström, styrkeledare på räddningstjänsten i Fagersta.

Han har varit brandman i 32 år och under den tiden har han hunnit se både det ena och det andra. Över- tända lägenheter, sotiga husrester och liv som gått för- lorade helt i onödan.

Varje år inträffar mellan 200 och 250 dödsbränder i Sverige. I 75 procent av fallen har olycksoffren saknat eller haft en icke-fungerande brandvarnare.

– Statistiken talar sitt tydliga språk. Du kan förebygga bränder med otroligt enkla medel, säger Leif.

I juletid tänder vi ljus i mängder, lagar mycket mat och använder våra elektroniska apparater mer.

– Människor tror oftast att vanliga värmeljus är säkra, att de alltid slocknar automatiskt när veken brunnit ner. Men blir ytan tillräckligt varm kan gaserna i ljuset antändas och då flammar lågan högt. Det är extra stor risk om du har dem i lyktor eller något annat som håller tätt.

En annan bov är adventsljusstaken. Har du stoppat botten med mossa eller något annat som kan fatta eld kan det gå riktigt fort när olyckan är framme. Ljusen kan välta eller så börjar det helt enkelt brinna när ljuset brunnit tillräckligt långt ner.

– Börjar det brinna i en fåtölj tar det bara fyra minuter innan hela lägenheten är övertänd, förklarar Leif.

– Jag säger inte att du inte ska ha ljus hemma, utan det viktiga är att du inte tänder fler ljus än du kan ha uppsikt över. Personen som tänt ljusen har ansvar för att släcka dem.

Du bör även komma ihåg att dra ut sladdar till elektriska apparater och inte låta tv:n stå på standby.

– När det gäller allt från mobilladdare till vattenkokare eller förgreningsdosor är den enklaste regeln att de dyrare varianterna oftast är bäst ur ett brandsäkert perspektiv. De löper mindre risk att kortslutas.

Skulle olyckan vara framme är det viktigt att du har en brandsläckare till hands. Privatpersoner uppmanas att ha pulversläckare hemma, de är mest mångsidiga, och en brandfilt är alltid praktiskt. Bor du i lägenhet fungerar varje bostad som brandcell, det vill säga att elden isoleras i den drabbade lägenheten länge nog för att de boende ska hinna utrymma.

– Glöm bara inte att stänga dörren när alla i familjen tagit sig ut. Annars rökfylls trapphuset, vilket stoppar grannarna från att sätta sig i säkerhet.

en som vet. Leif Stenström har varit brandman i 32 år och besökt många olycksplatser där liv kunnat räddas om något så enkelt som en fungerande brandvarnare funnits på plats. Något annat som det slarvas med är att dra ur kontakter till elektriska apparater.
Livräddare. Henrik Larsson med en brandsläckare.

Mer läsning

Annons