Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Unga formgivare på möbelmässa

Två västeråskillar fanns med på möbel- och ljusmässan på Stockholmsmässan 7 till 11 februari. Båda återfanns i hallen med ung och spännande formgivning.

Annons
Grönt är skönt

Bobo Bäckström, 25 år, är uppvuxen i Västerås men bor och studerar nu vid Gävle högskola. Han ställde tillsammans med sina klasskamrater ut föremål de formgivit under ett tiodagars projekt.

– Jag har skapat en geometriskt liksidig matta av trianglar. Jag är ofta inne på att skapa saker med flera användningsområden, berättade Bobo. Under sina tre år som designstuderande vid programmet design och träteknik har han funnit att han gärna formger med ”lite matematik och geometri”.

Studenternas uppgift var att skapa med linneväv och vit kartong. Mattan kan gå från tvådimensionellt läge till att bygga tredimensionell form i rummet, genom att vikas.

Bara några meter från Gävlemontern visade Erik Olofgörs, 21 år, sitt lätta skrivbord Fyr, som han byggt och snidat i trä.

– Jag trodde kanske mer att det skulle bli grafisk design för mig, snarare än möbelformgivning, säger Erik, som mer eller mindre vuxit upp i sin morfars, Malmstenssnickaren Sven Olofgörs, verkstad.

Erik tog studenten på Kopparlundsgymnasiets linje design och form, och gick direkt vidare till högskolestudier på Gotland. Till sommaren avslutar han studierna i industriell design och tar sin kandidatexamen.

– Det är simpel design, med smarta lösningar, anpassad för en student, sammanfattar Erik sin möbel.

Bordsskivan är slät och runt tre sidor löper en mjuk kant som hindrar skisspapper och pennor att flyga eller rulla av. En laptop ryms och genom bordsskivan kan sladdarna dras så att bordet kan stå mot en vägg.

– Jag har jobbat mycket med ritningar. Det handlar mycket om ergonomi, om detaljer, vinklar.

Både Bobo Bäckström och Erik Olofgörs har besökt mässan under sin studietid. De tycker att mässan nu när de är sistaårselever, ger dem möjligheter att få råd och ta del av erfarenheter av personer i branschen, snarare än ett jobb i rödaste rappet.

– Jag tror inte mässan handlar så mycket om att sälja sin produkt som att knyta kontakter, säger Erik.

Lekfullt. Det här kreativa förvaringsskåpet är skapat av Mathilda Björklund, student vid Linköpings universitets slöjd, hantverk och formgivningsutbildning.
Stickkonst. Unga formgivaren Beril Cicek kombinerar ull och trä.
För fönsterodling. Lea Hein ställde ut sin modul med krukor för odling i fönster. En expanderfunktion håller stegen på plats och en eldriven luftpump pummar vatten till växterna.
Rund och go. En nätt byrå vid namn Utanmyra i Konstfacks monter, formgivare; Matilda Dahlquist.
Mässans älskling? Maria Westerberg använder bland annat gamla slipsar i sin formgivning, som har rönt mycket uppmärksamhet, och bland annat marknadsförde mässan på dess hemsida.
Naturfärger.
Kreativ process. Bobo Bäckström formger gärna med återbruk, hållbarhet, gör-det-själv och mångfunktion i åtanke. Under utbildningen har han funderat på sin roll som form givare i ett konsumtionssamhälle och hittat ett förhållningssätt.
Pop up hette projektet. Varje student fick 410 gram kartong, 72 gånger 102 centimeter naturfärgat linnetyg och tio dagar på sig att skapa en produkt. Bobo Bäckström skapade en matta av sammanfogade trianglar.
Gotländsk vind. Erik Olofgörs intill sitt bord som han skapat under utbildningen på högskolan på Gotland. Ordet på väggen är namnet på en gotländsk vind som var en del av studenternas inspiration. Foto: Helena Bergenhamn
Ingen spik. Erik Olofgörs bord visar träets egen skönhet, när benet syns genom skivan.

Mer läsning

Annons