Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Utmanande rosor – Kajsas passion

Vi vandrar genom ett färgsprakande hav av rosor i trädgården på Hökåsen. ”Det här är min favoritros!” ropar Kajsa och försvinner bort bakom en rabatt.

Annons
Bästa parfymen. ”Det finns ingen parfym som kommer i närheten av denna,” säger Kajsa Sjödin och sniffar på en Wild Edric, Austinrugosa. FOTO: Rune Jensen

Den är stor, generös och frisk. David Austens allra tuffaste ros, förklarar hon. Och så doften.

– Det finns inga parfymer som kommer i närheten av denna.

Vi backar bandet lite. Kajsa Sjödin växte upp i Skruv i Småland. Föräldrarna hade en enorm trädgård, ungefär 5 000 kvadratmeter.

– Där låg vi och kröp hela tiden. Jag fick inte gå på bio om jag inte hade krattat gångarna, säger hon och skrattar.

Kajsa medger att hon var lite trött på trädgårdsarbete några år efteråt. Men när hon och maken Peter Sjödin flyttade till sitt första hus tillsammans väcktes det slumrande trädgårdsintresset.

Nu bor makarna i Hökåsen sedan 30 år tillbaka, och det som från början var en skogstomt med en enda rabatt har under årens lopp förvandlats till ett prunkande rosparadis. I dag har Kajsa ett hundratal rosor som samsas med pioner och klematis. Hon kan ha haft det dubbla förr, hon har aldrig riktigt räknat.

Men det har varit en lång resa. Kajsa har gjort alla felen. Grävt upp, tagit bort, gjort om. Det handlar om att lära känna sin trädgård och satsa på rosor som trivs just där. Trädgården i Hökåsen ligger i växtzon 3 – 4, och kräver lite tuffare rosor. Många av de moderna buskrosorna och rabattrosorna är för klena. Det kan gå bra under snälla vintrar, men under de stränga vintrarna 2009 och 2010 strök många rosor med. Ett vanligt fel många gör är att de köper med ögonen, förklarar Kajsa.

– Att odla rosor är en utmaning. Du måste läsa på, lära dig de olika grupperna.

Och kanske är det just detta som är tjusningen. Utmaningen, spänningen att se om en ny sort klarar sig och hur kommer den se ut när den blommar? Rosbibeln, ”Rosor för Nordiska trädgårdar” av Lars- Åke Gustafsson, är en trogen följeslagare. Den innehåller inget ”känslomässigt larv”, men desto mer fakta.

Kajsa spenderar ”sjukt mycket tid” bland sina rosor. Hon jobbar natt på servicehus, och brukar jobba sju nätter för att sedan vara ledig i nio dagar.

– Då bor jag i trädgården.

När Kajsa gick en datakurs för många år sedan öppnades en ny värld. I dag spenderar hon också mycket tid framför datorn. Hon handlar blommor över internet, hon diskuterar med andra trädgårdsentusiaster, sina ”rosvänner”. På sajten odla.nu har Kajsa lagt upp 1 500 bilder från sin trädgård.

– Jag dokumenterar varenda ros! säger hon, och passar på att be VLT:s fotograf om tips.

Vi sätter oss ner för en kopp kaffe på verandan. Porlandet från fontänen i den lilla dammen, surrandet från humlorna, doften av hundratals rosor. Det är så att man kan falla i trans. Men Kajsa är snart på fötter igen. Hon sitter sällan, förklarar hon. Dricker hon en kopp te, ja då går hon runt med koppen i trädgården. Plockar, klipper och påtar.

– Men för mig är det här det bästa, säger maken Peter leende och sitter kvar och myser med sin kaffekopp.

Porlande. Kajsas trädgård rymmer inte bara rosor. Hon har också plats för en damm, gräsmattor och flera fruktträd.
Spräcklig. Belle Doria, Gallicaros.
Vanilj. Crocus Rose, Austinros.
Tufsig. Pink Grootendorst, Rugosa buskros. Denna sort remonterar, blommar flera gånger under sommaren.

Fakta: Kajsa Sjödin

Ålder: 62.

Gör: Jobbar natt på servicehus. ”Trädgården är mitt sätt att stänga av all bedrövelse”.

Familj: Maken Peter Sjödin och två vuxna barn.

Kuriosa: Medlem i Svenska Rosensällskapet, Kajsa fotar ibland till deras tidning Rosenbladet.

Mer läsning

Annons