Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Väck dina pelargoner

Nu ska de övervintrande pelargonerna fram från gömställena och gå en ny vår till mötes!

Annons
Föröka älsklingarna. Nu är det dags att väcka vintervilande pelargoner. Ta chansen att ta sticklingar, vårda dem ömt och du kan dubbla glädjen av dina finaste pelargoner. Foto: Ulf Axelson/Arkiv

Har dina pelargoner övervintrat i ett svalt rum inomhus, har de kanske redan nya, gröna skott och ibland även knoppar på gång. Men dessa skott är ofta långa och taniga och det skulle bli en stor men gles planta som inte gör någon glad. De hoppfulla, långa skotten måste tyvärr klippas ner.

Gör så här: Börja med att klippa ner skotten på pelargonerna. Ta i rejält, lämna kvar 2-3 "ögon" per skott. Klipp gärna skotten så att de blir ungefär lika långa eller en aningen längre i mitten så att pelargonen får en snygg form.

Ett par veckor efter klippningen kan du plantera om dina pelargoner och byta jord. Använd gärna pelargonjord, men en högklassig, porös blomjord med lecakulor i går också bra. 

Efter nedklippning ska pelargonerna stå ljust och varmt, dock inte för varmt, 18−20 grader räcker. Krukorna kan stå på fönsterbrädan eller i ett uterum som håller bra temperatur. Börja vattna regelbundet nu och när pelargonen har satt igång att växa är det dags att tillföra näring i vattnet.

Använd det bortklippta till sticklingar. Av samma, långa skott kan du få ut flera sticklingar, ca 7−10 cm långa, som du klipper av upptill strax över ett bladpar. Plocka bort de nedersta bladen och alla ev. blomknoppar på varje del så att bara 1−3 toppblad blir kvar. Dessa sticklingar går sedan bra att rota i vatten. Till och med stamdelar med inga blad alls kan rota sig, bara man håller reda på vad som är upp och var som är ner!

Om det är en häng- eller doftpelargon, är det bättre att sticka direkt i sandblandad, lätt blomjord i relativt små krukor och dra en plastpåse med lufthål över. Ha sedan sticklingarna så ljust som möjligt, dock inte i direkt sol. Normal rumstemperatur passar dem bra. Senare när de rotat sig, kan man plantera om dem i pelargonjord och lite större kruka.

När sticklingarna i vatten har fått rötter, är det dags att plantera dem i egna krukor i pelargon- eller blomjord.

Glöm inte skriva namnetiketter så att du vet vilken pelargon som är vilken!

Så tar du stickling. Klipp av ett skott från moderväxten. Är du inte bekant med odlingsspråket kan man säga att du toppar en kvist på pelargonen. Se till att sticklingen har två, tre blad. Foto: Ulf Axelson/arkiv
På rätt väg. Här är en pigg stickling som vuxit till sig. Foto: Katarina Kihlberg

Mer läsning

Annons