Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Välj rätt perenner – proffset tipsar

När vi står i trädgårdshandeln och ska välja perenner är det inte alltid lätt att tänka rätt och långsiktigt. Regina Frejd, som driver Trädgårdsmästarna i Västerås, guidar oss genom perennvärlden.

Annons
Variera. I trädgårdsmästare Regina Frejds egen trädgård växer perenner högt, lågt och brett. Varierat är det bästa, menar hon. Bra perenner som håller hela sommaren är till exempel kärleksört, höstsilverax och rödbladig alunrot.

Att tänka både långsiktigt och estetiskt kan vara en konst då det är dags att köpa perenner. Perenner är fleråriga, oftast örtartade växter där allt som är ovan jord vissnar ner under vintern.

– Det finns en perenn för varje läge och varje jord, det är det som är så bra med perenner, förklarar Regina Frejd.

Hon väljer själv aldrig perenner efter blomman utan tittar i stället på bladen och växtsättet.

– Den ska ju stå är hela säsongen och då är det kul om den är fin hela tiden och inte bara den korta period då den blommar.

När det gäller skötsel av perenner är det mycket enkelt så länge man planterar dem efter plantskolans etiketter om sol och skugga.

– Det är det som är så bra med perenner, sätt dem där de trivs så behöver de inte så mycket skötsel. Det är bara att klippa bort det gamla torra som blev kvar av den vissnade växten på våren, så kommer den upp igen.

– Vissa perenner måste delas med jämna mellanrum för att inte dö ut i mitten eller bli för stora. När de dör ut i mitten blir växten som en krans av grönt på mitten. Det gäller inte alla, men vissa har det beteendet, säger Regina.

En lättskött perenn att börja med kan vara exempelvis kärleksört, det är en stabil och tålig växt som är fin hela säsongen.

Men hur bör vi tänka då vi står där i trädgårdshandeln, spanar ut över fantastiska blomhav och känner oss vilsna?

– Mitt bästa råd är att göra tre besök på en plantskola, ett på våren, ett på sommaren och ett på hösten. Eftersom plantskolorna tar in det som är finast just nu så blir det väldigt ensidigt att köpa allt på våren som många gör. Annars får man blommorna samtidigt i början av sommaren och resten har man en grön sak som står där.

– Perenner är ju alltid återkommande växter så det är en bra investering att tänka till en extra gång, det handlar ju om en engångskostnad.

– En perenn brukar kosta från 39 till 89 kronor, medan det finns dyrare varianter som pioner och silverax som kan gå på uppåt 290 kronor.

– För att exempelvis få pioner att blomma får de inte planteras för djupt, max en till två centimeter under jorden.

För den hängivna går det även att så perenner, men många bör först stratifieras, alltså kylbehandlas, fröna måste ha en kylperiod för att kunna gro och exakt rätta förhållanden för att komma till sin rätt.

Regina Frejd, företaget Trädgårdsmästarna
pioner. Gulbladigt prydnadsgräs och två pionsorter gör sig fint ihop.

Mer läsning

Annons