Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Välj staket efter hustyp

Det skärmar av tomten och bildar en gräns, stänger inne hundar och barn och stänger ute obehöriga. Men låt också staketet matcha huset.

Annons

Linda Tholence, arkitekt hos Archus arkitekter i Västerås vet vad man ska tänka på när man väljer staket till sitt hus, oavsett om huset är nytt eller har några årtionden på nacken.

För det första ska du tänka på höjden. Ett staket får inte vara för högt, då räknas det som ett plank och kräver bygglov. Kolla med kommunen om vad som gäller där du bor.

– Man ska också kunna se igenom ett staket, annars blir det också ett plank, säger

Linda Tholence.

Tänk också efter hur mycket du är beredd att underhålla ditt staket och välj därefter material. Ett målat trästaket kräver ommålning då och då. Väljer du däremot tryckimpregnerat virke som du låter vara naturligt eller oljar in så blir det underhållsfritt.

Vill du gör själva byggandet lättare så finns det färdiga staketsektioner att köpa i bygghandeln.

Och sist, men inte minst. Titta på huset stil och anpassa efter det. Har du ett rött torp med vita knutar kan ett vanligt vitmålat trästaket vara jättevackert. Ett trästaket kan också passa till ett åttiotalshus i trä på Gryta.

– Till ett 50-tals hus i tegel passar ett smidesstaket.

Och vill du inte ha staket alls, men ändå markera vara tomtgränsen går, så kan det passa med en häck. Här räcker det att tänka på växtsättet, hur lång tid du är beredd att vänta på innan häcken har vuxit upp.

Mer läsning

Annons