Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Varmt och vänligt med trendigt trä

Det finns en längtan efter varma hem och intresset ökar för miljövänliga och förnyelsebara material. En enda trämöbel kan ge liv till vilket rum som helst. Nu är trä dessutom trendigt.

Annons
Formgivaren Mattias Stenberg.

Det talas om personlighet i inredningen och hemmen inreds ofta med mer värme i färg, form och material än under exempelvis 1990-talet. Moderna möbler och antikviteter från olika tidsepoker mixas och naturliga material blir en självklarhet när många längtar efter en mer miljövänlig värld.

Med trä i inredningen blir hemmet både personligt och varmt. Ingen trämöbel är den andra lik eftersom ådringen och materialet i sig alltid är unikt. Allt från rustika, grovyxade möbler till lamellimmade föremål i sirliga former blir intressanta i trärent. För trä är ett material med många möjligheter.

Formgivaren Mattias Stenberg tycker om att arbeta med trä på ett modernt sätt. Ofta kombinerar han det med andra material. Till exempel passar trä utmärkt för att mjuka upp en stålmöbel – kontrasterna gör att materialen framhäver varandra. Han låter ofta föremålen vara just trärena eller betsade eftersom han strävar efter, vad han kallar, en ”ärlighet” i materialen.

– Ibland maskeras träet. Det lackeras och ser plastigt ut. Jag eftersträvar att materialen ska ta mera plats än själva formen. Just när det gäller trä gillar jag att det gör varje möbel till en egen individ. Det går inte att göra två exakt likadana trämöbler eftersom varje del av träet är unikt, säger Mattias Stenberg.

Han arbetar gärna med fanerlager för att få till möbler i nutida former. Den linje som bildas mellan varje lager faner tilltalar honom, samtidigt som intrycket av träets individuella ådring inte försvinner.

Formgivaren Lisa Hilland pratar också om att varje trämöbel är unik. Hon vill slå ett slag för hållbarheten när det gäller trämöbler. Hon är emot slit och släng-konsumtion och tror att framtiden är att omge sig med väl valda föremål som håller länge. Ett material som åldras med stil är just trä av god kvalitet.

– Jag fick ärva ett furubord som min farfarsfar har gjort. Det är 100 år gammalt, träet har mörknat och spruckit, men jag är övertygad om att det är vackrare i dag än när det var nytt. Det är det som är speciellt med trä.

Utseendet och känslan är olika hos olika träslag. Björk kan ha en lite glänsande nästan sidenaktig yta medan ask är aningen mattare. Lisa Hilland gillar att använda trä på oväntade sätt. Hon har bland annat ett samarbete med Gemla, ett företag som arbetar med böjträ.

– Jag är utbildad industridesigner och har inte någon snickeribakgrund. Men det har blivit mer och mer trä eftersom jag upptäckt att det är ett fantastiskt material som både är naturligt och går att jobba med på ett modernt sätt.

Hon poängterar också att det passar i alla hem, oavsett stil och tidsepok på bostaden – trämöbler ger en naturlig och mjuk känsla.

– Det är härligt att ta i, att leva med – dessutom doftar det gott.

Formgivaren Lisa Hilland.
Vinklar. Den ena pallen växer inåt och den andra utåt. Det är askträ som frästs i vinklar inuti pallen, som är i två delar. Utsidan är gjord av vitmålad mdf. ”Within” heter den och är designad Mattias Stenberg.
”Bow chair” är en stol i böjträ. Beslagen i brons gör den stabil. Formgiven av Lisa Hilland för Gemla.
Nästan som ett träd. ”Nouvelle Vague” är en klädhängare och korg i ett. Design Lisa Hilland.
Jobbar med trä. Formgivaren Lisa Hilland gillar det beständiga men samtidigt formbara i träet som material.
Den stilfulla intartiabyrån ”Harlequin Chest of Drawers” är gjord i ek- och askfaner. Design Lisa Hilland.
Lekande former. Trä i ett nytt formuttryck. Serien ”Plymå”, av Mattias Stenberg, innehåller bänkar som leker med formen av stoppade mjuka plymåer gjorda av tio centimeters träblock av solitt askträ.
En möbel behöver inte vara traditionell för att vara i trä. Knallgult betsat trä och modern formgivning av Mattias Stenberg gör att stolen känns samtida.
Sittpuffen ”Carry On Seat” är också ett exempel på hur kontraster i en material förstärker möbelns egenskaper. De skräddarsydda puffarna av Mattias Stenberg har ett handtag i lamellimmat ekfaner.
1950-talet har inspirerat till bordet ”Bedside Table”, design Mattias Stenberg, där personligheten i träet mjukar upp stålbordets skiva när de svarvade askbenen sticker upp i den släta bordsskivan.

Kvalitetssäkring av trä

När man köper trä är det bra att tänka på miljön. Märkningen FSC, Forest Stewardship Council, omfattar trä och andra skogsprodukter. FSC är en internationell organisation som tagit fram riktlinjer för ett ekologiskt, ekonomiskt och socialt hållbart skogsbruk. Märket finns på varor i byggvaruhus som parkettgolv, trädgårdsmöbler med mera. Kritik finns mot märkningen, men sannolikheten är högre att FSC-märkta produkter har tagits fram med hållbarhetshänsyn än att motsvarande omärkta produkter gjort det.

Källa: Konsumentverket (TT)

Tall är ball

2014 är året då man kan plocka in en sliten vedkubbe för att använda som pall och dekorera vackert med formgjutet spånspill. Det finns många tecken som tyder på en trärevolution:

1 Synligt. Allt trä används och får synas. Till och med pressade spånskivor känns rätt.

2 Fondvägg. Plywood används som fondvägg.

3 Spån. Pressat spånspill gjuts till möbler.

4 Ursprunget hyllas. En trädstam kan exempelvis plockas in i hemmet som den är och ett litet träd i hallen att hänga kläderna på är helt rätt.

5 Ved. Ved staplas i travar – ibland även i hem utan eldstad, sägs det.

Mer läsning

Annons