Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bostadsprat måste bli verkstad

Rätt att lyfta fram bostadsbristen. Men det krävs rätt åtgärder

Det finns 61 olika utredningar och uppdrag för att få fram fler bostäder. Det framhöll bostadsminister Stefan Attefall (KD) när han på ett SNS-seminarium fick frågor om vad regeringen gör.

Här syns en ketchupeffekt. Efter 1990-talskrisen och avskaffandet av byggsubventioner föll både priser och bostadsbyggande. Därefter sågs bostäder som en ganska ointressant politisk fråga. Alliansens minsta parti Kristdemokraterna fick ta ansvaret för bostäderna i den borgerliga regeringen.

Men så hände något. Allt fler började oroas sig för skenande bostadspriser, dålig rörlighet och för lågt byggande. Utspelen från partier, Sveriges kommuner och landsting, byggarna, boendeorganisationer och experter avlöser varandra.

SNS-seminariet byggde på en rapport från tre nationalekonomer. I går ansåg Boverket i en rapport att hyresregleringen bör avskaffas. Så där finns gott om förslag.

Det var hög tid att bostäderna kom i fokus. Sverige har bland den högsta invandringen och bland det lägsta bostadsbyggandet i EU. Alla partier utom Sverigedemokraterna är överens om att fortsatt invandring behövs och att befolkningen kommer att öka.

Därutöver har vi omflyttning inom landet, där fler söker sig till stora städer. Det är en ohållbar situation. Bostadsbyggandet och omflyttningen måste öka.

Regeringen har gjort en del mindre förändringar, som att göra det lättare att hyra ut i andra hand.

Men fler åtgärder krävs, frågan är bara vilka. SNS-forskarna tyckte att kommunerna bestämmer för mycket och att staten eller åtminstone regionerna måste ta ett större politiskt ansvar. Men de menade också att staten ställer upp för hårda krav om buller, strandskydd, kulturminnen och andra riksintressen. Forskarna ville även göra det svårare att överklaga beslut om byggande.

Här höll Stefan Attefall med. Flera av de 61 utredningarna och uppdragen handlar just om förenklande. Här som på så många andra politiska områden verkar också staten tycka att det bestäms för mycket lokalt.

Men sedan blir det svårare. Vilka statliga regler kan mildras? Kan regeringen tänka sig några nya byggstöd? I dag finns rotavdrag för privata fastighetsägare, men inte för hyreshus eller nybyggen. Forskarna pekar på att reglerna för tillgänglighet fördyrar och kan göra att fattiga inte har råd med nya bostäder. Kan fördyrande krav på tillgänglighet mer betalas av skattebetalarna?

Hyresreglering, flyttskatt (reavinstskatt) och låg fastighetskatt gör det mindre lockande för dem som bor i attraktiva bostäder att flytta. Reglerade hyror kan också minska byggandet.

Men högern värnar bostadsägarna och vänstern hyresgästerna. Kan de släppa låsningarna och enas om friare hyror, en modifierad fastighetsskatt och sänkt eller avskaffad flyttskatt? För det lär krävas både ändrade regler för att underlätta byggande och fler åtgärder för fler bostadsbyten.