Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

4 starka trender hösten 2017 – "ljust och fräscht" får ge vika

Ny säsong, nya trender. Så här ska våra hem se ut hösten 2017 – men den största trenden är att det inte finns någon tydlig stilriktning.

Annons

Yvonne Karlsson, färgexpert på Alcro, menar att starkare färger sakta men säkert tränger undan allt det vita i våra hem.

Inredningsdesign förändrar sig betydligt långsammare än till exempel klädmode. Det är av naturliga skäl – vi kan inte byta ut hela vår inredning två gånger per år. En soffa, nya tapeter eller ett kök är en investering vi gör för framtiden. När vi pratar om vad som är modernt varje vår och höst, är det mest små justeringar av redan etablerade stilriktningar. Trendexperten Stefan Nilsson menar att en inredningstrend överlever i snitt ungefär tre år:

– Det baserar jag på att en företeelse först ska lanseras, vi ska förfasas eller förtjusas av den, sedan ska den börja spridas via först små exklusiva butiker och sedan via de stora kedjorna. Och till slut börjar vi tröttna på den.

Trendspanaren Stefan Nilsson hade grönt och grått i sitt kök redan för några år sedan. Han menar att en inredningsstil är modern i ungefär tre år.

Vi är bara lite ointresserade av att köpa nytt just nu. Och då kommer mycket att handla om färg i stället.

Inredningen för hösten 2017 har alltså byggts upp under några säsonger vid det här laget. Det ”ljusa och fräscha” som varit dominerande under princip hela 2000-talet har allt mer fått ge vika för färg. Vi började med mer grått, beige och ljusgrönt för några år sedan för att sakta men säkert ta in allt fler och starkare färger. Det känns ovant och lite exotiskt, men Yvonne Karlsson, certifierad färgsättare för Alcro, påminner gärna om att vi historiskt sett är ett betydligt mer färgstarkt släkte än vi tror:

– Pendeln svänger mot en ökad användning av färg och det är ganska naturligt efter allt det vita som varit. Ser man längre tillbaka i tiden har vi faktiskt haft en ganska kort vit period. Backar vi tillbaka till 1990-talet var våra hem betydligt mer färgstarka med koboltblått till exempel.

Stefan Nilsson håller med om att färg dominerar.

– Det låter kanske märkligt att en trendexpert säger att trenderna saknas, men det är lite så. Det är inget aktivt eller politiskt ställningstagande kring antikonsumtion vi gör, vi är bara lite ointresserade av att köpa nytt just nu. Och då kommer mycket att handla om färg i stället.

Han menar att hemmet förvandlas genom att vi målar om hela väggar och golv till stora färgfält, snarare än att förnya genom en ny kökshandduk och några soffkuddar. Den gamla soffan med många år på nacken får också nytt liv genom att den plötsligt får stå mot en rosa vägg i stället mot en vit.

Förutom mycket färg handlar hösten också om hållbarhet. I stället för att utropa vissa material som mer populära än andra ser Stefan Nilsson att vi väljer de material vi gillar oavsett vad som är modernt, och är lite mer noggranna med dess ursprung. Olika certifieringar är på tapeten, som FSC för trä och GOTS för textilier. De märkningarna innebär att produkterna har tillverkats på ett hållbart och ansvarsfullt sätt, både vad gäller människor och miljö.

– Vi köper gärna svensk sten tack vare korta fraktvägar och så vidare. Medvetenheten ökar för varje år, och ska vi köpa något alls just nu så vill vi att det ska vara spårbart. Alternativt vintage förstås, säger Stefan Nilsson.

För Plus-kunder och prenumeranter: Klicktoppen: Unik sekelskiftsvilla, sjönära i Gäddeholm och charmigt 1800-talshus veckans hetaste hem

Läs även: Christoffer byggde sitt eget rullande minihus – bor på två kvadrat: "Påminner lite om att campa"

Fyra trender hösten 2017

Läderhandtag Östernäs för luckor och lådor från Ikea.

1. Naturmaterial

I linje med vårt ökade hållbarhetstänk gillar vi saker som slits vackert, som får patina. Läder, sten och massivt trä håller i längden, liksom ull och linne, gärna med etablerade miljömärkningar. Vi gillar närproducerat och närodlat, och köper gärna begagnat. Tack vare det här naturliga tänket håller även jordfärgerna fortfarande fanan högt bland alla andra starka färger. Den som föredrar brunt, beige, grönt och blått kan alltså andas ut.

Ge väggarna färg, inspirationsbild från Linum.

2. Färg

Den allra tydligaste trenden i höst är att vi vågar mer färg. Alla går bra, det viktiga är att vi själva trivs med dem. Men i inredningsföretagens höstsortiment ser vi lite extra mycket rosa och grönt i olika nyanser, med gult som en liten och något svårare bubblare. Målarfärgen blir vårt främsta redskap för att införa färg, men även stora mattor gör våra hem ombonade, färgstarka och trendiga i höst. Vill vi experimentera är målarfärg enklare än tapeter, men även färgrika tapetvåder är populärt just nu.

Pulverlackerade småmöbler, från AYTM.

3. Småmöbler

Vi är lite konsumtionströtta och väntar med de större investeringarna ett tag. Vår gamla soffa och vårt hyfsat fräscha kök duger än. Kanske flyttar vi till mindre boenden för att ha anledning att minska på prylarna, skala ned våra omkostnader och leva enklare. Då kommer de små, flexibla möblerna väl till pass – små bord och pallar gör hemmet lättmöblerat och flexibelt, och är en lagom stor investering när shoppingsuget är svagare än vanligt.

Nordals skulpturala mässingsmöbler.

4. Art Déco-elegans

En säsong när egentligen alla stilar fungerar (industriellt, bohemiskt, nordiskt …) finns det ändå en estetik som lyser lite starkare än alla andra. Det lite dekadenta och lyxiga 1920-talet med art déco-former, sammet och guld har redan varit med några säsonger, men visar inga tecken på att mattas av. Tvärtom – framför allt sammeten är överallt i höst. Den gör sig extra bra i juvelfärger som smaragdgrönt, mörkblått och vinrött, men även i pudrigt rosa och dimgrönt.

Läs även: Hemma hos: Vintage hemma hos VLT:s nya bostadsredaktör: "Mitt paradis"

Annons

Hon föreslås bli ny ordförande för kommunstyrelsen i Surahammar

En enig valberedning beslutade under söndagen efter ett möte att föreslå Johanna Skottman som ny ordförande för kommunstyrelsen i Surahammar.

Annons

Det var i början av maj som Tobias Nordlander valde att efter drygt fyra år på posten som kommunstyrelsens ordförande avgå.

Och nu har alltså Johanna Skottman föreslagits som ny ordförande, det skriver Surahammars kommun i ett pressmeddelande.

– Jag är mycket glad över det förtroende som Socialdemokraterna i Surahammars kommun visar mig, säger Johanna Skottman. Nu går frågan till måndagens fullmäktige, så jag avvaktar med ytterligare kommentarer till beslut är fattat.

Johanna Skottman är idag vice ordförande i kommunstyrelsen.

Vid ett kommande sammanträde i kommunstyrelses kommer man att ta det officiella beslutet.

Tipsa oss!

Har du något du vill berätta eller kanske fångat något intressant på bild?

Skicka tips

Tipsa oss!

Har du något du vill berätta eller kanske fångat något intressant på bild?

Skicka tips
Annons

Kriminellt nätverk i spillror – polisen befarar gängkrig: ”Ser sin chans att ta över narkotikabranschen”

Artikel 8 av 8
Utpressningsförsök på Bjurhovda
Visa alla artiklar

Västeråspolisen har slagit “Kurd-maffian” i Västerås i spillror, även om den utpekade 33-årige ledaren fortfarande är på fri fot och i nuläget inte misstänkt för något brott.
Sedan i fredags sitter åtta personer med anknytning till grupperingen häktade, misstänkta för bland annat grov utpressning och grovt vapenbrott. En nionde misstänkt sitter anhållen och väntas begäras häktad under måndagen.

Annons

Polisen i Västerås befarar nu att ett gängkrig kan bryta ut i Västerås, nu när den styrande konstellationen har tappat avsevärt i kraft.

- Att vi lyckats sätta stopp för den här grupperingen betyder inte att alla problem är lösta. Nu kommer säkert andra konstellationer att se sin chans att ta över narkotikabranschen, befarar en polisutredare VLT varit i kontakt med.

Under säkert tio år har 33-åringen och hans familj styrt över sitt nätverk. Dessa tog över när den så kallade ”Jugge-maffians” ledare dömdes till sex års fängelse i slutet av 2000-talet.

Sedan dess har ”Kurd-maffian” haft ett avgörande inflytande i Västerås undre värld, även om det från tid till annan också varit interna konflikter.

Livstidsdömde Alexander Faili, som sköt ihjäl en sovande landsman och sexbarnspappa på Skallbergsgatan i december 2016,  beskrev i avlyssnade samtal hur det fanns ”fyra stora” inom kokainbranschen i Västerås. Förutom han själv var det hans mordoffer, 33-åringen samt en annan grovt kriminell västeråsare.

Av dessa är det nu bara 33-åringen som är på fri fot.

Utöver narkotikaförsäljningen är beskyddarverksamhet ett av konstellationens signum. Här är bland annat restaurangbranschen i Västerås utsatt, vilket bland annat resulterade i att en krögares villa på Vallby blev beskjuten i april 2018.

Men Västeråspolisen har haft punktmarkering på ”Kurd-maffian” under flera år. Ett av flera tillslag mot grupperingen gjordes i slutet av mars i år när tre personer häktades, misstänkta för bland annat grovt vapenbrott, grov misshandel och försök till grov utpressning.

I förra veckan var det dags för nästa tillslag. Tungt beväpnade poliser slog till mot flera adresser i Västerås och grep totalt fem personer. Flera av dessa är grovt kriminellt belastade sedan tidigare.

Misstankarna den här gången rör bland annat grov misshandel och grov utpressning.

En av de senast häktade, en 22-årig västeråsare, var tidigare misstänkt för mordförsök och anklagades för att ha legat bakom skottlossningen mot en polismans villa på Norra Vallby i oktober 2017.

22-åringen åtalades aldrig för detta, men dömdes bland annat för grovt vapenbrott. Även om utredarna fann hans DNA på den Kalashnikov som användes vid skottlossningen mot polisvillan, blev han aldrig åtalad för detta utan han fälldes för ett vapen som hittades i skogen vid Finnslätten.

22-åringen dömdes till fängelse i ett år och sex månader, ett straff han villkorligt frigavs ifrån i februari i år.

En annan av de som häktades i fredags, 27-årige Mohammed Hussein, dömdes i mars 2016 till fängelse i ett år och åtta månader för bland annat grovt vållande till annans död. I mars 2014 körde han ihjäl amerikanske mormonen Mason Bailey på ett övergångsställe på Narvavägen.

Efter att han suttit häktade för det brottet frigavs Mohammed Hussein och begav sig till Tyskland. Den 2 september 2014 körde han i hög fart in i en stillastående bil nära Gadebusch i norra Tyskland. Föraren i den stillastående bilen, en 60-årig kvinna, avled i samband med kraschen.

Mohammed Hussein dömdes för bland annat vållande till annans död till fängelse i ett år och 11 månader av en tysk domstol. Efter att ha avtjänat detta straff kunde han återföras till Sverige och dömdes, som nämnts återigen till fängelse för dödskörningen på Narvavägen.

En tredje häktad är en 34-årig västeråsare med ett digert brottsregister. Han beskrivs av poliskällor som ”högra handen” till den 33-årige ledaren för ”Kurd-maffian”.

34-åringen förekommer i 33 avsnitt i brottsregistret och är bland annat dömd för utpressning och grov misshandel.

En fjärde häktad, en 23-årig västeråsare, förekommer i sex avsnitt i brottsregistret. Han satt under 2015, häktad misstänkt för delaktighet i det så kallade Akalla-mordet. 23-åringen åtalades dock aldrig för detta.

VLT har varit i kontakt med flera polisutredare och andra företrädare för de rättsvårdande myndigheterna. Alla ger samma bild: att ”Kurd-maffian” nu slagits i spillror.

Men, varnar flera för, nu kommer med största sannolikhet andra konstellationer se sin chans att ta över den lukrativa narkotikabranschen:

- Ja, det finns alltid andra som är beredda att ta kommandot, säger en av utredarna.

Den senaste tiden har sammanlagt åtta personer med kopplingar till nätverkets frihetsberövats.

Fakta: Här är alla de häktade med anknytning till ”Kurd-maffian”

• 18-åring, misstänkt för grovt vapenbrott, grov misshandel, försök till grov utpressning, misshandel, grovt olaga hot och olaga frihetsberövande. Förekommer inte i brottsregistret.

• 19-åring. Misstänkt för grovt vapenbrott, medhjälp till grovt olaga hot och försök till grov utpressning. Förekommer inte i brottsregistret.

• 22-åring, misstänkt för grov misshandel och grov utpressning. Förekommer under 10 avsnitt i brottsregistret.

• 22-åring, misstänkt för grov utpressning och narkotikabrott. Förekommer under ett avsnitt i brottsregistret.

• 23-åring, misstänkt för grovt vapenbrott, grov misshandel, försök till grov utpressning, misshandel, grovt olaga hot och olaga frihetsberövande. Förekommer under nio avsnitt i brottsregistret.

• 23-åring, misstänkt för grov utpressning, grov misshandel, försök till grov utpressning och grovt vapenbrott. Förekommer under sex avsnitt i brottsregistret.

• 27-årige Mohammed Hussein, misstänkt för grov utpressning, narkotikabrott samt försök till grov utpressning. Förekommer under 17 avsnitt i brottsregistret.

• 34-åring, misstänkt för grov utpressning och grovt vapenbrott. Förekommer under 33 avsnitt i brottsregistret.

Annons

Så ska Skiljebo lyfta – tränaren om nyförvärv och talangens starka debut: "Påminner om Karlberg"

Sju raka matcher utan seger för tippade topplaget Skiljebo.
Nu talar tränaren, Michael Andersson, ut om den blytunga starten – och tankarna om eventuella nyförvärv.
– Just nu är vi inte bättre än vad tabellen visar och behöver fler spelare som gör skillnad, säger han.

Annons

Näst sist i division 2 norra Svealand. Och bara tre poäng efter sju matcher. Krisen är total i Skiljebo som var topptippat inför säsongen.

Sporten tog ett längre snack med Michael Andersson efter det blytunga poängtappet borta mot Sundbyberg (0–0).

Och det var en mycket besviken och kritisk SSK-tränare:

– Dels känns det surt för att vi har fler målchanser och dels känns det surt för att vi inte följer vår överenskommelse. I en sån här match behöver vi inte göra så mycket mer än att spela med få tillslag på enklast möjliga sätt för att vinna.

– När vi väl gör det dikterar vi hela matchen men rätt vad det är slutar vi och då spelar vi som ett korplag.

LÄS MER: Sporten liverapporterade från matchen. Här är alla detaljer.

SSK-tränaren Michael Andersson sågade sina spelare rejält efter tunga poängtappet mot Sundbyberg.

SSK-målvakten Isac Ullsten Granlund berättade för Sporten att hans lag fick en rejäl utskällning av sin tränare i halvtid.

Så här kommenterar huvudpersonen händelsen:

– Jo, det blev lite heta känslor men det handlade bara om att jag ville få fram att vi skulle passa bollen på ett enkelt sätt och göra saker som vi behärskar. Det hade räckt för att vinna.

– När vi inte följer grunderna ser det ut som att det är en korpmatch. Killarna ser ju tydligt att vårt spel funkar när vi följer vår gameplan och sedan skiter man i det. Jag är faktiskt mer besviken på det än på själva resultatet.

När vi inte följer grunderna ser det ut som att det är en korpmatch.
Nyförvärvet från VSK, Fredrik Lundqvist, dras med skadeproblem och saknades mot Sundbyberg.

Var ligger problemet på ett djupare plan – ni är väl inget bottenlag?

– Med det spel vi har åstadkommit hittills ska vi vara där nere. Nu har vi haft två raka 0–0-matcher mot ett motstånd som inte varit särskilt kvalificerat. Men tittar man spelare för spelare hade vi så klart hoppats på att vi skulle vara ännu bättre i år och ligga högre upp. Det var vår ambition.

– Men det går inte att ligga högt upp i tabellen om man inte följer spelreglerna. Man måste vara extremt konsekvent, nästintill rabiat, för att göra bra resultat.

Anfallaren Linus Forsberg gjorde A-lagsdebut och imponerade stort. Han var nära att bli målskytt efter bara någon minut med ett jätteskott.

– Ett av få glädjeämnen. Kul att få in en sådan ung spelare som verkligen gör skillnad. Han är en målspruta i U17-laget. Det är lite av en Douglas Karlberg-typ. Han har inte tränat så mycket med oss men ser redan bra ut. Han fick chansen och tog den. En väldigt intressant spelare.

Och Andersson är inte främmande för att plocka in ytterligare nytillskott.

– Vi behöver ha spelare som kommer in och skakar om. Vi får se oss omkring efter kvalité i Västerås och närområdet för att kunna lyfta. Jag är väldigt kritisk mot spelarna just nu men samtidigt får även vi ledare ta på oss den här tunga starten.

Annons

Stjärnduon tränade inte – här får ni senaste nytt i VSK-laget