Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nya avsnitt av "Unika rum"

Udda platser och kreativa lösningar att bli inspirerad av!

Att väva bonader en trend som kommer starkt – ”Det är trevligt med mjuka saker på väggarna”

Vi har virkat, broderat och stickat oss igenom de senaste årens handarbetestrend. Nu har turen kommit till den vävda bonaden som fått ett uppsving. Gör ditt egna mjuka konstverk att sätta på väggen.

Annons

Josefine och Mimmi lärde känna varandra på Instagram och började hålla kurser ihop.

På 1970-talet fanns de på var mans vägg – de lurviga väggbonaderna, gärna i murrigt orange och ruggigt brunt. Nu är de tillbaka i uppdaterad version, prydda med fransar, bollar eller pärlor. Färgerna är fler och gladare – eller avskalade och naturnära.

– Att väva är lite som meditation. Man måste koncentrera sig och kan inte tänka på något annat än var tråden ska gå. Det är bästa formen av avkoppling, säger Josefine Halfwordson.

Hon är formgivare och driver butiken Betonggruvan i Vasastan i Stockholm. Tillsammans med tapetseraren Mimmi Staaf, som driver möbelmakeri och butik i Midsommarkransen, håller hon hantverkskurser i bland annat vävning av väggbonader.

– Att arbeta med vävram är inte jätteavancerat ändå, det är inte så mycket som kan gå fel. På kurserna blir stämningen ofta lite lugn - det är så skönt att koppla bort alla apparater och bara sitta och jobba med något som är upprepande och meditativt, säger Mimmi.

– Det som går långsamt och tar tid är det lyxigaste, att sitta i tre timmar och trä en tråd upp och ned, säger Josefine.

Läs även: Halmkronan som blev hipp – så gör du din egen himmeli

Josefine och Mimmi har medvetet valt att inte vara så tekniskt avancerade på sina kurser.

– Det är bra att det finns traditionella hantverkskurser där man lär ut klassiska tekniker. Men vi har valt att ha mer fokus på det kreativa och skapande. Vi har deltagare som plockar in pinnar eller metalldelar i sina vävar, säger Mimmi Staaf.

Till kurserna i vävning kommer folk i alla åldrar och med olika kunskapsbakgrund.

– Någon jobbar på bank och längtar efter att göra något med händerna, hålla upp något och säga: "Jag har gjort den här", säger Josefine Halfwordson.

I förgrunden några olika bonader med helt olika stuk - fransar, bollar, neonfärger och oregelbundna mönster.

Mimmi och Josefine återkommer till att det ska vara kul, kreativt och fritt från måsten att handarbeta.

– Folk kan vara lite rädda. De tror att man måste göra som det alltid har gjorts, är oroliga för att göra fel. Men det är inte så noga - det är ju bara garn, säger Josefine.

Hon menar att textilt hantverk är förlåtande.

– Har man sågat eller täljt bort en bit trä så är den biten borta. Men med garn kan man ta upp och göra om, tyg kan man laga. Eller sätta en fluffig boll över det som inte blev lyckat.

Josefine visar hur man trär varpen och börjar väva på en liten vävram. Hon använder bomullsvarp.

– Det är bra för nybörjaren eftersom den är lite elastisk. Man kan också ha linvarp om man vill ha en lite glansigare effekt, säger hon.

Missa inte: Trähantverket – en trend på uppåtgående

I stället för garn kan man använda lite vad som helst, tycker Mimmi och Josefine.

– Vi har väl båda en dragning till naturmaterial, men man kan också hitta ett coolt garn på loppis eller riva sönder en gammal t-shirt. Man kan tvinna två garner så det blir lite melerat. En av våra kursdeltagare vävde in metallnät i sin bonad, säger Josefine.

– En del applicerar saker efteråt, som till exempel garnbollar. Jag tycker det är kul med grejer som sticker ut, så det händer mycket. Och eftersom jag inte har så mycket tålamod utan vill ha snabba resultat moffar jag gärna in lite ren ull, då är halva väven gjord, säger Mimmi.

När man vävt färdigt har man ett stycke fluffig konst, en tredimensionell tavla att hänga upp.

– Det är himla trevligt med mjuka saker på väggarna. Det fungerar som ljuddämpare, och det bryter av fint med något tredimensionellt, säger Josefine Halfwordson.

Trenden att väva bonader är väldigt stark i USA, men den är på gång även här, säger Mimmi och Josefine. Hantverksvågen som pågått det senaste decenniet växer sig allt starkare, och den är här för att stanna.

– Jag tror den är en reaktion på all teknik som vi omger oss med. När man sitter och håller på med datorn hela dagarna känns det inte riktigt som att man gör så mycket. Handarbete ger fysiska resultat, något man kan ta på, säger Mimmi Staaf.

Varje varptråd fästs i botten med en knut.

Väv en egen bonad – så gör du

► Om du vill kan du göra en skiss över hur du vill att din bonad ska se ut - eller så kör du på känsla och ser hur det blir.

► Montera varpen på ramen. Klipp till trådar som är dubbelt så långa som väven ska bli, plus lite marginal för knuten. Dra varpen längs med ramen, lägg den i spåret på vävskeden som går tvärs över vävramens mitt, och vänd i övre änden. Dra tillbaka i nästa spår och fäst tråden i botten av vävramen. Med antalet varptrådar väljer du hur bred bonaden ska bli.

► Efterspänn varpen med vingmuttrarna i sidorna. Den ska vara ganska spänd eftersom den ofta börjar slacka under arbetets gång. Det går bra att efterspänna vartefter om det behövs.

► För in garnet mellan varptrådarna med hjälp av en nål, en skyttel eller en petare.

► Tryck ihop garnet mot botten av vävramen med kammen.

► Vävskeden lyfter varannan tråd och sänker varannan. Vrid på vävskeden efter att du trätt garnet igenom så byter varptrådarna plats.

► Lämna en liten ögla längst ut när du vänder håll och drar garnet tillbaka genom varpen. Drar du för hårt blir bonaden timglasformad.

► Fortsätt tills du är nöjd, byt färg och material när du känner för det.

► När bonaden är klar, ta loss den och knyt ihop varptrådarna två och två. Trä upp väven på en pinne eller ett smalt rör.

Vilket redskap du väljer beror på materialet. Här syns från vänster nål, skyttel, en smal nål och det som Josefine och Mimmi kallar petare - perfekt till ull!

Lär mer

► På hantverka.com finns Mimmi Staafs och Josefine Halfwordsons kommande kurser.

► Panduro hobby säljer vävramar och tillbehör, och har också instruktionsfilmer på sin hemsida panduro.se.

► På Textil hemslöjd finns massor av tips på olika vävprojekt i enkel vävram, textilhemslöjd.se.

► Sök på "weave loom" på Youtube så får du massor av bra och inspirerande instruktionsfilmer. Följ till exempel ambitiösa Weaving for beginners i flera delar med australiska Annabel Wrigley - i första delen bygger hon en egen vävram.

► Svensk hemslöjd har material, böcker och inspiration, svenskhemslojd.com.

► Vävaren Maryanne Moodie har ett inspirerande Instagramkonto, sök på "maryannemoodie".

Mer läsning

Annons

Nya avsnitt av "Hemma hos"

Inspireras av planlösningar, inredning och färgval!