Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De bor året runt på en husbåt och vill stanna resten av livet

Annons

I jakten på en mindre lägenhet dök en husbåt upp i stället. Helena och Peter Bergström slog till och fann mer än ett nytt hem – ett helt nytt liv i Solna.

Peter och Helena Bergström sålde allt och flyttade till en husbåt. De vill aldrig bo i en lägenhet igen.Foto: Vilhelm Stokstad / TT
Helena och Peter Bergström döpte båten till Freedom. Den är troligen från början av 1900-talet och var en gång en passagerarslup. Den finns inte med i något skeppsregister, så det är svårt att få fram mer om dess historia.Foto: Vilhelm Stokstad / TT

Det var när Peter Bergströms söner flyttade hemifrån som Peter och Helena Bergström började smida planer. Om den rymliga trean byttes mot en mindre lägenhet skulle det bli lättare att förverkliga drömmen om att resa så mycket som möjligt. Sagt och gjort, paret började leta. Så plötsligt dök den upp i sökresultatet: en sliten husbåt i Pampas Marina i Solna.

– Vi tittade bara på varandra och tänkte direkt "den ska vi ha", säger Peter med ett skratt.

I dag, fem år senare, bor paret permanent på den gamla passagerarslupen Freedom. De har byggt om den rejält, installerat allt från golvvärme till kamin, luftvärmepump och tvättmaskin. Faktum är att den inte blev så mycket mindre än den där trean de bodde i tidigare.

– Den är nästan lika stor, men ytorna är ju disponerade på ett helt annat sätt. Vårt pyttelilla badrum är väl inte direkt någon dröm hämtad ur en badrumskatalog till exempel, säger Helena och lägger till att ett minibadrum är en liten uppoffring för att få bo i en så fantastisk miljö.

Peter och Helena Bergström har byggt till ett vardagsrum. Här har de fin utsikt åt alla håll.Foto: Vilhelm Stokstad / TT

Innan Freedom dök upp hade husbåtslivet aldrig ens föresvävat paret, men nu kan de inte tänka sig något annat.

Att köpa husbåt är lite krångligare än det kan se ut vid första anblicken. Det är rejält mycket svårare att få banklån än om man vill köpa en bostadsrätt eller villa, och har man råd att köpa den kontant kommer nästa dilemma – försäkringar.

– Överlag är det så att om man bor på en husbåt så äger man inte en tomt, det vill säga om båten sjunker eller brinner upp har man ingenting kvar, till skillnad från om man förlorar sin villa i en brand. Att det är så få husbåtar på marknaden bidrar till att bankerna inte heller är så sugna på att sätta sig in i husbåtsbranschen, berättar Helena.

Förutom att det kan krävas tillräckligt god ekonomi att köpa husbåten kontant så är kostnaderna ganska jämförbara med ett vanligt boende.

– Jag skulle säga att månadskostnaden är ungefär som att bo i en lägenhet, men att man behöver en villabuffert om något händer. Dels ska båten lyftas vart sjunde år, vilket är en jätteapparat som kostar rätt mycket pengar, dels kan man ju behöva punga ut med 100 000 på ett bräde om något går sönder, säger Helena.

I vardagsrummet står en kamin för ruggiga vinterdagar.Foto: Vilhelm Stokstad / TT

Helena och Peter köpte Freedom år 2013 och ägnade hela 2014 åt att renovera. Tre dagar efter att båten var klar åkte de på sin drömresa – 365 dagar i husbil runt hela Europa. Båten hyrdes ut under tiden, så den egna inflyttningen dröjde ytterligare ett år. Men sedan var det dags, och paret flyttade in med en dubbelsäng och 30 flyttkartonger. Resten av möblerna, alla böcker och det mesta av bohaget hade de sålt eller skänkt bort. Det nya boendet blev en övning i downsizing.

Men i övrigt är vardagen inte så annorlunda, enligt Peter och Helena. Eftersom Freedom har en fast kajplats finns el, vatten och avlopp precis som i vilket boende som helst. Den största skillnaden är egentligen att deras hem alltid rör sig.

– Man blir otroligt medveten om vädret när man bor så här. Vi har blivit nästan besatta av vindar, särskilt nordan eftersom den påverkar oss mest då den slår direkt mot långsidan. Och allt rör sig, man kan inte lämna toalettdörren öppen för då står den och slår hela dagen, säger Helena.

Trots att havet gör sig påmint hela tiden med ett svagt gungande har inga större missöden inträffat på Freedom. Någon pryl har trillat av soffbordet och en stege blåste av bryggan, men inget värre än så.

– Vi har en Facebookgrupp här bland grannarna och ibland är det någon som skriver att de ska ringa in en dykare för att hämta en cykel som åkt i vattnet, och frågar om det är någon annan som behöver fiska upp något, berättar Helena med ett skratt.

Sovrummet är ett av de största rummen på båten, och det stora golvutrymmet använder Peter och Helena till att träna. Panelen på sidorna har Peter, som är snickare, satt dit – ”det mest komplicerade snickarjobb jag gjort, inte en millimeter är rak på den här båten”.Foto: Vilhelm Stokstad / TT

Kvarterskänslan och granngemenskapen blir påtaglig när man bor på en husbåt. I Pampas Marina dukas det upp långbord på bryggorna för gemensam kräftskiva och sillunch, och det är mer socialt än många andra typer av boenden.

– På somrarna pratar vi med turisterna som promenerar omkring på bryggorna förstås, säger Helena.

Det händer alltid saker i omgivningen. Allt från att isbrytare plötsligt passerar en tyst vinterdag till att miniubåtar och norska, kungliga yachter dyker upp på sommaren.

– Nyligen kom en kille med en svan i en Ikea-kasse. Den hade brutit benet och han var en djurvårdare. Ingen dag är den andra lik, säger Helena.

På frågan om husbåtslivet är för alla får Peter och Helena fundera lite. Det är skillnad på husbåt och husbåt – granne med Freedom ligger så kallade aquavillor, som närmast är att likna vid villor på vattnet. Men marinan är också full av andra ombyggda båtar i olika storlekar och med mer eller mindre båtkänsla bevarad. Lite händig är det bra att vara, och om man har barn beror det på åldern på barnen hur lämpligt husbåtslivet är.

– Att ha bebis är inga problem, och inte större skolbarn eller tonåringar heller, skulle jag tro. Men barn i åldern ett till sex år, som man måste passa på så att de inte trillar i vattnet, är nog lite besvärligare, gissar Helena.

Annars vänjer man sig vid det mesta, intygar paret – som nu hoppas att de kommer att bo på Freedom resten av livet.

Maria Soxbo/TT

Peter och Helena Bergström döpte båten till Freedom. Den är troligen från början av 1900-talet och var en gång en passagerarslup. Den finns inte med i något skeppsregister, så det är svårt att få fram mer om dess historia.Foto: Vilhelm Stokstad / TT

4 tips inför båtköp

1. Tänk på att båten måste ha en kajplats. Det är en utmaning att hitta en där man får bo permanent, så därför är det bra att leta husbåt på bosajter som Hemnet där kajplats kan ingå.

2. Försäkringar och lån är krångligt. Förbered dig på att du kanske måste köpa båten kontant, och kolla med tidigare ägare om du kan få ta över existerande försäkringar.

3. Skrov, isolering och fukt är de tre viktigaste sakerna att se över innan du köper. Kräv helst en klausul i kontraktet om att få lyfta båten och granska skrovet.

4. Investera i säkerhetsanordningar som automatisk vattenavstängning och pumpar så att du snabbt kan rädda båten om något händer.

Peter och Helena Bergström sålde allt och flyttade till en husbåt. De vill aldrig bo i en lägenhet igen.Foto: Vilhelm Stokstad / TT

Helena och Peter

Namn och ålder: Helena Bergström,l 42 år, Peter Bergström, 57 år.

Familj: Peters två vuxna söner.

Yrke: Helena är folkhälsovetare och Peter resebloggare på heltid.

Bor: På ombyggda passagerarslupen Freedom i Pampas Marina, och i husbilen med samma namn.

Blogg: Freedomtravel.se

Förvaringen får man lösa där det går. Peter och Helena förvarar det mesta i korgar längs båtens sidor.Foto: Vilhelm Stokstad / TT
Köket är anpassat för att få plats med så mycket som möjligt på den lilla ytan.Foto: Vilhelm Stokstad / TT
Köket är platsbyggt och litet, men sex personer kan äta middag tillsammans.Foto: Vilhelm Stokstad / TT
Vardagsrummet fanns inte när paret köpte båten, den tillbyggnaden har de gjort själva. Här har de utsikt åt alla håll, och en kamin för ruggiga vinterdagar.Foto: Vilhelm Stokstad / TT
Peter och Helena har specialbyggt mycket av inredningen. Tvättmaskinen installerades innan trappan byggdes så den går inte att byta ut.Foto: Vilhelm Stokstad / TT
Det gamla motorrummet är numera tvättstuga, så båten kan inte längre köra för egen maskin. Peter och Helena hoppas att tvättmaskinen aldrig går sönder, det skulle vara ytterst krångligt att få upp den ur båten eftersom det kräver att man river en trappa.Foto: Vilhelm Stokstad / TT
Ett system varnar om det finns minsta lilla vattenläckage i båten. Fem droppar är allt som krävs för att det ska slå larm och skicka en varning till mobiltelefonen.Foto: Vilhelm Stokstad / TT

Annons

NATTENS NYHETER: Flygfän skrämde kvinna – grannar ringde polisen • Slagen kvinna till sjukhus • Bil brann under färd

God morgon! Här kommer en uppdatering av vad som har hänt.

Annons

Nattens nyheter

Ovälkommen insekt ledde till polisutryckning. Under natten mot onsdag kom larm till polisen om kvinnoskrik och dunsar från en lägenhet i centrala Västerås. Men inkräktaren visade sig vara helt ofarlig.

Kvinna misshandlad av sin pojkvän. En kvinna i 40-årsåldern misshandlades så svårt av sin pojkvän att hon fick föras till sjukhus. Ingen gärningsmannen hade gripits under natten.

Bil började brinna under färd – skadade annan bil. På tisdagskvällen upptäckte en bilist under färd i Västerås östra stadsdelar att något var väldigt fel med bilen. Bilisten lyckades nätt och jämnt svänga in på en parkering, men då slog lågor upp från motorrummet.

Morgonens toppnyhet

GUIDE: Så stänger vården i sommar: ”Bara akuta patienter”. Behöver du förlänga recept eller läkarintyg, få preventivmedel eller vaccinera dig under sommaren? Då är det läge att passa på innan semestrarna startar. För under sommaren stängs 70 vårdplatser, och vården kommer att prioritera akuta ärenden.

Sport

Bild: Kenta Jönsson/Bildbyrån

VSK-mittfältaren avslöjar extraträningen bakom succédebuten: "Väntat länge". Fick chansen från start – tackade och tog emot. Nu berättar Filip Ottosson om extraträningen bakom succédebuten. "Generellt är det en hel del jag jobbat extra på men framför allt har det varit mitt försvarsspel och allt vad det innebär", säger VSK-mittfältaren.

Tipsa oss

Har du ett nyhetstips, eller vill komma i kontakt med oss på redaktionen? Tipsa oss här, skicka sms/mms till 72023, inled meddelandet med VLT eller mejla [email protected].

Ladda ner våra appar – och få senaste nytt direkt i din mobil

VLT.seE-tidningen

Följ oss på sociala medier

FacebookTwitterInstagram

Ha en trevlig dag!

Annons

GUIDE: Så stänger vården i sommar: ”Bara akuta patienter”

Behöver du förlänga recept eller läkarintyg, få preventivmedel eller vaccinera dig under sommaren? Då är det läge att passa på innan semestrarna startar. För under sommaren stängs 70 vårdplatser, och vården kommer att prioritera akuta ärenden.

Annons

Anmäl text- och faktafel

Av totalt 506 vårdplatser på Västmanlands sjukhus stänger 70 under sommaren. De avdelningar som påverkas är de opererande enheterna, som kirurgen, ortopeden och urologen.

– På somrarna opererar vi bara akuta patienter, säger Liselott Sjöqvist, sjukhuschef, region Västmanland.

Det innebär att väntetiderna för planerade operationer skjuts upp.

Kommer detta att påverka patientsäkerheten?

– Nej, i vanliga fall har vi legat på 100 procent beläggningsgrad. I april låg den siffran på 91 procent. Detta gör att vi har fler disponibla platser och då minskar riken för överbeläggning, det vill säga risken för fulla sängar, säger Liselott Sjöqvist.

Västmanlands sjukhus

Denna sommar har sjukhuset förlängt semesterperioden från åtta till tio veckor. Vilket innebär fler veckor för de anställda att söka semester på. Det har resulterat i att sjukhuset har upp till 70 procent ordinarie personal på plats under hela semesterperioden, istället för hälften som tidigare år.

– Detta gör också att vi har en högre yrkeskompetens, och bättre arbetsmiljö denna sommar, säger Liselott Sjöqvist.

Det talas ofta om personalbrist inom vården, kommer personalen påverkas av nedskärningen?

– Vi har faktiskt denna vår lyckosamt rekryterat många sjuksköterskor och därför har vi haft ett lägre behov av vikarier än vad vi haft tidigare, säger Liselott Sjöqvist.

Liselott Sjöqvist, sjukhuschef, region Västmanland.

Så här ser prognosen ut i region Västmanland:

► Primärvården: Kommer att ha en lägre bemanning under sommaren precis som tidigare år. Akutvård som inte kan anstå kommer att vara främsta prioritering.

– Det kommer inte att ske någon större förändring i jämförelse med tidigare år. Öppettiderna kommer att annonseras ut för vardera vårdcentral, säger Karin Talberg, resultatområdeschef för primärvården.

► Folktandvården: 8 av 17 tandvårdskliniker kommer att ha ordinarie öppettider under sommaren.

– Vi anpassar verksamheten efter det behov som finns. Under semestern är inte efterfrågan på tandläkarbesök lika hög och därför kan vi stänga klinikerna. Det är främst akuta besvär som vi behandlar under sommaren, säger Anna-Karin Wagner, utvecklingschef inom Folktandvården, Västmanland.

► Psykiatrin: Har ordinarie öppettider, men stänger ned vuxenpsykiatriska avdelningen under åtta veckors tid. Barn- och ungdomspsykiatrin i Västerås, kommer däremot att hållas öppen med ordinarie öppettider under hela sommaren.

– Däremot kommer barn- och ungdomspsykiatrin i Västerås hålla två mottagningar öppna under tre veckors tid, medan de i övriga länet kommer att var stängda, men jag är osäker nu på vilka och det exakta antalet, Christina Jogér, förvaltningsdirektör, region Västmanland.

– Vi har planerat inför sommaren i god tid och går in i med en bra och genomförbar plan. Verksamheten kommer därför att kunna bedrivas på ett patientsäkerhet sätt, även denna sommar, tillägger hon.

► Ungdomsmottagningen: Mottagningen i Västerås har ordinarie öppettider under hela sommaren. De övriga mottagningarna i regionen kommer dock att vara stängda.

– Vi önskar att vi skulle kunna ha alla mottagningar öppna. Men på grund av bristen på barnmorskor, så prioriteras de till förlossningen, säger Christina Jogér, förvaltningsdirektör, region Västmanland.

► Förlossningen: Avdelningen kommer att vara öppen som vanligt, och kapaciteten kommer att vara densamma som under resten av året.

För att öka tryggheten hos de nyblivna föräldrarna har förlossningen ett roterande system som gör det möjligt att alltid ha ordinarie barnmorskor.

– I vanliga fall cirkulerar barnmorskorna mellan förlossningen, BB och gynekologen. Under sommaren tar vi hem alla barnmorskor till förlossningen, så att vi alltid har van personal, säger Päivi Karamakar, enhetschef för förlossningen.

Skulle avdelningen bli full hänvisas patienter till andra sjukhus.

Akutmottagningen vid Västmanlands sjukhus i Västerås kommer hållas öppet som vanligt under sommaren.

► Ambulansen: Har samma resurser som tidigare år, vilket innebär 13 av 16 bilar under sommaren.

– Eftersom att sjukhuset drar ner på sin verksamhet under sommaren minskar transporten för oss, och därför kan vi hålla våra insatsstyrkor trots färre bilar, säger Fredrik Leek, områdeschef för Ambulanssjukvården.

► Akutvården: Akutmottagningen är öppen som vanligt.

– Det är ingen skillnad varken under vardag eller helg. Vi kommer däremot ha extra resurser under Summer meet och Västerås Cityfestival, säger Marie Malm, områdeschef på akutmottagningen.

► Jourmottagningen: Stänger inte några enheter under sommaren utan kommer att fortskrida som vanligt.

– Vi har täckt upp med timvikarier och sommarvikarier både för jourmottagningen och 1177 jourpersonal. Så det kommer inte ske någon förändring på vår enhet, säger Maria Tiston, verksamhetschef för jourmottagningen och sjukvårdsrådgivningen 1177.

– Den enda förändringen är att en enhet flyttas upp till oss på jourmottagningen. Under en månadstid kommer distriktssköterskan som i vanliga fall sitter vid akutmottagningen vara en trappa upp hos oss, tillägger Maria Tiston.

Den som inte har allvarliga symtom kan i första hand besöka 1177 hemsida eller ringa 1177 för sjukvårdsrådgivning.

– På hemsidan finns det kvalitetsgranskade artiklar och nyttig första information. Det finns även väldigt bra och pedagogiska kortfilmer att titta på. Exempelvis hur man tar bort en fästing, säger Maria Tiston.

– Vårdguiden är något som vi alla regioner står för, och det är ett bra första naturligt sätt att söka information på, när man inte är behov av akuthjälp, tillägger hon.

Annons

VSK-tränarens taktiska genidrag lade grunden för jättekrossen: "Fantastiskt spelskickliga"

Artikel 253 av 253
VSK - Superettan 2019
Visa alla artiklar

Tränaren Thomas Gabrielsson lyckades mörka sin taktik fram tills matchstart. Sen körde VSK över Dalkurd fullständigt på Gavlevallen i Gävle och vann med 6–1.
– Det gick precis som vi ville, säger Thomas Gabrielsson.

Annons
Thomas Gabrielsson jublar efter ett av alla sex målen. Foto: Kenta Jönsson / BILDBYRÅN

LÄS ÄVEN: Tronêt showade och debutanten gjorde succé – här är betygen på alla VSK-spelare efter krossen

VSK brukar vanligtvis spela med en fyrbackslinje. Men inte mot Dalkurd.

Thomas Gabrielsson lyckades mörka sin taktik fram till matchsstart och VSK ställde istället upp med en trebackslinje från start, vilket chockade många - inte minst motståndet.

– Matchbilden såg ut som vi hade förväntat oss att den skulle göra. Vi har en bra kontroll under hela matchen, bortsett från deras mål där vi gick bort oss litegrann. I andra halvlek höjde vi oss ett par snäpp till och tog över matchbilden helt, säger tränaren Thomas Gabrielsson.

SE OCKSÅ: Tronêts ord om sjuka segern – och expertens hyllning till Ottosson: "Strålande"

Inför andra halvlek pratade Thomas Gabrielsson med laget om att flytta upp pressen och kontrollera mittfältet mer. Vilket gav resultat direkt.

– Det blir så när vi har så fantastiskt spelskickliga spelare i laget. Spelarna reagerade otroligt bra på spelsystemet och jobbade väldigt hårt för varandra.

Fick du den effekt av ändringen i spelsystemet som du önskat?

– Definitivt. Redan från första minuten tyckte jag att vi spelade på det sätt vi hade pratat om innan och att det kändes bra.

Är det här spelsystemet något som ni kommer att fortsätta med?

– Ja, absolut. Sen är det också något som vi får diskutera om när det kommer till vilket motstånd vi möter. Men idag fungerade det bra.

Laguppställningen såg också lite annorlunda ut inför matchen.

Från start hittade man debutanten Filip Ottosson på mittfältet. Det visade sig bli ett genidrag från Grönvitts sida då Ottosson spelade med ett stort lugn och stod för en läcker framspelning.

– Filip Ottosson spelade otroligt bra. Jag är väldigt nöjd med hans insats idag, säger Thomas Gabrielsson avslutningsvis.

MISSA INTE: VSK:s galna superhalvlek – krossade Dalkurd med otroliga 6–1: "Fullständigt kliniskt"

Matchfakta/Superettan

Dalkurd FF–Västerås SK 1–6 (1–1)

Mål: 0–1 (5) Ilir Berisha, 1–1 (11) Ahmed Amad, 1–2 (48) Filip Tronêt, 1–3 (62, straff) Boris Ljevar, 1–4 (73) Samuel Holm, 1–5 (79) Simon Johansson, 1–6 (82) Filip Tronêt.

Varningar, Dalkurd: Besard Sabovic, VSK: Ravy Tsouka, Brian Span

Domare: Mirza Kazic

Publiksiffra: 213

Så spelade VSK (3–4–3): Anton Fagerström – Sean Sabetkar, Ilir Berisha, Calle Svensson – Ravy Tsouka (ut 76), Filip Ottosson, Boris Ljevar, Dennis Persson – Filip Tronêt, Brian Span, Samuel Holm (ut 87).

Ersättare: Simon Johansson (in 76), Karwan Safari, Daniel Svensson, Carlos Moggia, Douglas Karlberg, Emil Skogh, Albin Sporrong (in 87).

Annons

Kvinna misshandlad av sin pojkvän

Annons