Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Det fallfärdiga torpet ett vackert hem och en prunkande oas

Följ med hem till Britt Orö och Björn Fossan i Ervalla norr om Örebro.

Annons

Det gamla torpet har en veranda där paret kan sitta och njuta även om det regnar.

I en glänta vid Ervalla, norr om Örebro, ligger det röda huset med vita knutar och veranda. Verandan är liksom inbäddad i blomster och klätterhortensia. Framför den står en gammaldags vit trädgårdsgrupp i trä i gröngräset. Det är nästan så man väntar sig att Tant Grön, Tant Gredelin eller någon annan av Elsa Beskows figurer ska dyka upp.

Ja, det mesta andas en annan tid vid en första blick. Britt och Björn tar emot på trappen in till verandan. De berättar att de köpte huset 2008 och att de föll för det direkt. De skulle bara ha det.

– Men då var det helt igenväxt här med stora träd inpå huset. Och huset, ja, det var i det närmaste fallfärdigt, berättar Britt.

Köket är helt nytt. Inte mycket minner om att det ligger i ett gammalt torp.

Björn och Britt har byggt ut torpet med bland annat denna del.  Utanför finns en uteplats.

Sedan dess har mycket hänt.

Huset är ett torp som är byggt 1905 och från början ungefär 40–50 kvadrat stort. På 1960-talet blev det utbyggt med en vinkel. Nu, sedan Björn och Britt flyttat in, har det blivit ytterligare utbyggt.

Björn och Britt träffades för tio år sedan. Då bodde Britt i Stockholm och Björn i Mullhyttetrakten. Men båda har sina rötter i Norge. Det lilla torpet i Dylta var precis vad de letade efter när de skulle ha något gemensamt. Britt berättar att Björn är väldigt händig, och så bjuder hon in mig i huset som är helt omgjort och totaltrenoverat av henne och Björn.

– Man kan säga att jag fixar mat och städning, målning och idéer. Björn gör allt snickrande, säger Britt.

Numera sitter paret gärna vid den här uteplatsen vid bastun, spabadet och fiskdammen.

Om nu framsidan av torpet andas flydda tider, finns det en helt annan miljö inne i huset. Här är allt omgjort, till och med planlösningen. Till höger om entrén finns tvättstuga samt badrum. Till vänster ligger köket som har en köksö, en matplats och en braskamin. I köket finns stora nyinsatta fönster som släpper in ljuset och skapar närkontakt med utemiljön. I golven ligger golvvärme och ute finns bergvärme som värmer huset, tillsammans med braskaminerna.

Men vi fortsätter in i huset och kommer in i den tillbyggnad som gjordes på 1960-talet. Där finns vardagsrummet. Men där finns också delar av den utbyggnad som Björn och Britt gjort. Vardagsrummet är förlängt mot väster. Där finns bland annat en braskamin och altandörrar med stora fönster mot en av parets alla uteplatser.

Till höger syns det gamla torpet, till vänster den nya utbyggnaden och emellan ligger utbyggnaden från 1960-talet.

I trädgården finns en damm där guldfiskar trivs.

Britt pekar upp och visar på det stora runda fönstret som avskärmar övervåningens sovrum från det utbyggda vardagsrummet.

– Det släpper in ljus och värme till det rummet, säger hon.

Så vi fortsätter till övervåningen där den nya utbyggnaden också har gett ett nytt och höjt tak i sovrummet. Däruppe finns också ett par gästrum.

Växthusen används för grönsaksodling.

– En av orsakerna till att vi ville ha det här huset är ladan, berättar Björn.

Där finns inte bara förråd och garage utan också en liten gästvåning med rum och sovloft som Björn byggt. De visar och berättar att när barnen kommer på besök, händer det att de själva flyttar ut dit.

I trädgården finns flera rabatter med blommor.

Det har alltså hänt en hel del med det fallfärdiga hus som de köpte 2008. Det är samma sak med den förfallna och igenvuxna trädgården där det numera finns gräsmatta, grusgångar, blomrabatter, grönsaksland, växthus, bastu, spabad, fiskdamm och, jag vet inte allt.

Odling och anläggning är nämligen en annan av Björns passioner. Han tycker till och med att det är roligt att rensa ogräs. Men det är mycket att underhålla och jag undrar hur de hinner med allt.

– Jag går i pension om ett halvår. Man måste ju ha något att göra, säger Björn och ler.

Vad ska man då tänka på om man vill köpa ett gammalt torp och rusta? Björn säger att man måste vara intresserad och händig. Han menar att det nästan inte går att leja bort allt jobb.

Päronträdet är gammalt och bär ingen frukt i år. Orsaken är köldknäpparna tidigare i vår, berättar Björn och Britt.

Annons

NATTENS NYHETER: Inbrott på företag och två fördes till sjukhus efter olycka

Annons

NATTENS NYHETER: Man grovt misshandlad – pojke knivrånad – unga män rånades – busschaufför hotad

Annons

NATTENS NYHETER: En person fick omhändertas efter larm om slagsmål mellan flera personer

Annons

NATTENS NYHETER: Välkänt kafé utsatt för inbrott – polisen grep en misstänkt drygt en timme senare

Annons