Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Elin och familj fixar jul i sitt torp på Hemsön: "Det är ett speciellt liv här på ön"

Familjen Lindström/Berglund köpte ett charmigt torp på Hemsön. På 38 kvadrat har de allt de behöver för ett lugnt liv på landet.
– Vi tycker om att vara nära och tillsammans, säger Elin Lindström.

Annons
I ett litet rött torp på Hemsön, har familjen Lindström/Berglund hittat ett andrum i vardagen.

Frosten blänker till i gräset när novembersolens strålar letar sig igenom skogspartiet vid det lilla torpet på Hemsön, norr om Härnösand. I fönstren lyser juleljusen och apelsiner med nejlikor ger en härligt julig känsla.

Elin fick tips av en kollega att torpet låg ute till försäljning på Facebook – och det var kärlek vid första ögonkastet. Här har familjen Lindström/Berglund hittat ett andrum i vardagen.

– Vi letade först i Västerbotten som vi båda kommer ifrån. Sedan dök det här upp och Härnösand är billigare än Sundsvall. Jag har alltid haft en dragning till torp. Det här är byggt 2009 och det kändes så lättskött – vi gillade landskapet, stranden och bergen.

För Plus-kunder och prenumeranter: Familjen bytte stort hus mot trångboddhet: "Vi har en helt annan livskvalitet nu"

Elin inreder gärna med ljusslingor till vardags – och i juletider tar hon fram fler.

Torpet med sina 38 kvadrat är byggt i gammal stil med äldre detaljer. Den tidigare ägaren hade öga för byggnadsvård. I maj blev köpet klart och familjens första sommar i torpet blev en sommar med dåligt väder.

Elin har målat köket gult för att få en varm känsla till torpet.  Färgskalan går i gult och grönt och Elin inreder med det hon hittar på loppis.

– Det var nog tur att vi var lite nykära med tanke på vädret. Vi visste inte hur barnen skulle tycka det var att bo på en ö en hel sommar men det har fungerat fint.

Det är litet och trivsamt och julstämningen är påtaglig, i kaminen sprakar en brasa. Elin har pyntat med kvistar och smågranar, ljusslingor och levande ljus. Runt altandörren hänger en lingongirlang.

– Man virar lingonris runt grön trädgårdstråd, det går att göra den hur lång som helst och kanske pynta ett bord eller en julgran.

En girlang av lingon ramar in altandörren.

Torpet är uppdelat i tre avdelningar, köksdelen ligger till vänster. En köksbänk delar av köksdelen och matplatsen där ett gammalt slagbord rymmer hela familjen.

– Det där är jag så nöjd med, jag fyndade det på Blocket, säger Elin och ler.

En vit, nätt pinnsoffa passade perfekt liksom de udda stolarna som står runt bordet. På en bricka har Elin samlat mässingsljusstakar och på fönsterbrädan står kvistar av gran och en. Elin trycker in nejlikor i en apelsin.

På slagbordet har Elin samlat flera mässingsljusstakar på en bricka.

– Det här doften är så härlig, det här kan man också göra med barnen, tipsar Elin.

Elin lägger in mer ved i kaminen.

– Min sambo är från Byske i Västerbotten så det var nästan som ett tecken att det stod en Byskeugn här.

Färgskalan i torpet går i gult och grönt och det ger en varm och hemtrevlig känsla. Elin blandar loppisfynd med lite nytt och lite gammalt och stilen på Hemsön skiljer sig från känslan i radhuset i Sundsvall.

Med röda äpplen och juleljus skapar du julstämning på nolltid.

– Jag har tänkt att jag ska hitta gröna grejer och då blir det lite roligare, för det är lättare om man inte letar efter något specifikt. Jag hade ju rätt mycket grejer på lager, jag har nog tänkt att om jag får ett torp i framtiden...

I mitten av rummet finns ett hus i huset. Det har tegelplattor som tak och på insidan finns en förbränningstoalett. I vardagsrummet står två sängar och på dem ligger Medelpadsfiltar i starka och klara färger.

– De är så varma och goa att ha här.

För Plus-kunder och prenumeranter: TV: Västeråsaren Julia har förvandlat en sliten trea till en art déco-dröm med whiskyrum

Ovanför vardagsrummet har familjen byggt ett loft där de sover på rad.

– Det blir en väldig närhet att bo så här och det är mysigt. Ingen kan stänga in sig i ett rum – och det är ju både för- och nackdelar med det förstås. Men det bästa är att man alltid kommer ut, vilket väder det än är.

Ovanför sällskapsrummet har familjen byggt ett sovloft.

Ö-livet kräver lite planering, de bunkrar och storhandlar och sommarens gäster brukar ta med sig det som saknas. Sommaren i torpet är ett liv i enkelhet, här finns ingen dusch så familjen badar och tvättar sig i havet.

– Det är lite Gotlandskänsla här på Hemsön. Man lever så enkelt och det är något jag gillar. Det tar tid att diska när man inte har diskmaskin men det blir en rätt mysig syssla.

Torpet är byggt 2009 men materialvalen ger det en gammaldags känsla.

I december väntar ett julbak med vänner. Några juldagar kommer att spenderas i torpet. Elin njuter av att uppleva torpet under årstidsväxlingarna.

– Nu på hösten har det varit mysigt att vara inomhus med sprakande brasa, filtar och mys. Vi har varit här på helgerna under hösten men inte så ofta sedan vi stängde av vattnet.

I framtiden finns planer på en utedusch, gäststuga och kanske en punschveranda.

– Vi är lite modigare här än vad vi är inne i stan, det är lite mer förlåtande att renovera här.

För Plus-kunder och prenumeranter: Marit inreder med kontraster i 50-talsvillan på Lustigkulla i Västerås

Familjen har allt de behöver på 38 kvadratmeter.

BILDEXTRA:

I våras köpte familjen Lindström/Berglund ett torp på Hemsön, norr om Härnösand.
Specerihyllan är en fin detalj i köket.
I torpet finns flera fina loppisfynd som sätter guldkant i adventstid.
Julstämning i torpet.
Elin pyntar gärna med material från naturen.
Byskeugnen ger trivsam värme i hela torpet.
Levande ljus ger ett vilsamt fönster.
Elin fyller torpet med saker hon hittar på loppis.
I radhuset i Sundsvall har Elin Lindström en gedigen samling med retroporslin. Delar av den har fått plats i torpet på Hemsön.
Novembersolens strålar letar sig in i torpet.
Draperierna vid köksbänken är loppisfyndade William Morris-tyg. På hyllan till höger står delar av Elins gedigna samling med retroporslin.
Doften av apelsin och nejlika sprider sig i torpet.

Mer läsning