Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fredrik har en westernsaloon i uthuset: ”Fler borde göra likadant”

Efter att Fredrik och Carola Värnebjörk rivit ett hus och byggt ett nytt på tomten de flyttat till återstod ett uthus avsett för ved, vinterdäck och cyklar, redo att uppfylla nya drömmar. I familjens fall resulterade det i en westernsaloon.
– Fler borde ta reda på sina bodar och skjul och göra något kul och kreativt. Det går att göra mycket med små medel, säger Fredrik, 43.

Annons

De gjorde ett hål i väggen och skapade en helt ny ingång för att ge rummet ännu mer westernintryck.

Westernsaloonen blev klar för tre år sedan, när Fredrik fyllde 40 år. Då hade de en stor fest hemma i Mehedeby, med ett 50-tal gäster som var utklädda till indianer och cowboys. En av presenterna som han fick var en gammal vagn som Fredriks far fick när han var liten och växte upp på ett lantbruk i Vendel för länge sedan.

– Jag kommer ihåg att den stod där på logen när jag var liten. Nu har vi den här utanför, säger han.

Vagnen är kanske det tydligaste vittnet om vad som finns på insidan av byggnaden, som mest ser ut som ett rymligt garage från utsidan.

Fredrik säger att det är populärt bland gästerna att få hänga bakom baren och servera.

Fredrik Värnebjörk, som bor i Tierp, räknar med att jobbet krävde 200–300 arbetstimmar från honom och Carola. De satte in innerväggar, bytte tak och golv, byggde en ny mer saloonsmässig ingång med dubbeldörrar, och skapade detaljer, som ett barbord, ett hästbås och en westernbar.

– Det är kul att kunna återvinna grejer, som annars skulle till tippen och eldas upp. Materialet till baren är från min farmor och farfar. De plankorna är säkert hundra år gamla. Det är lagom med detaljer som gör det där lilla extra.

Rummet är dessutom utrustat med en darttavla, kylskåp, ismaskin, popcornmaskin och en retroradio, med möjlighet att spela Spotifymusik från.

– Min dotter är elva år i dag, men när hon blir större kanske hon kommer att vilja ha tjejkvällar här. Då är det jättebra att ha ett sånt här utrymme som man inte behöver vara rädd om. Det är enkelt att göra rent och det är bara charmigt om det blir lite slitage.

Fredrik Värnebjörk i Mehedeby har gjort om sitt uthus till en westernsaloon.

Ett av de mest lyckade detaljerna i inredningen är darttavlan, som kommer till användning ofta.

Elkontakterna är smart gömda bakom baren.
De gjorde ett hål i väggen och skapade en helt ny ingång för att ge rummet ännu mer westernintryck. Bilden är ett montage av flera bilder.

Bakom baren finns allehanda drycker – men även ett oxhuvud.
Utrymmet där darttavlan finns är byggd som ett utrymme att ställa hästen på i westernmiljöer. Bilden är ett montage av flera bilder.

Fredrik Värnebjörk i Mehedeby har gjort om sitt uthus till en westernsaloon. Bostadspuls.

I baren finns det bland annat en popcornmaskin.

Inramade cowboyattiraljer.

Bakom skynket till höger finns den ursprungliga ingången till uthuset. Till vänster finns den andra halvan av stugan – som Fredrik vill inreda till spelrum.

Utanför står en gammal vagn som Fredriks far tidigare ägt.

Några vänner tyckte att det saknades en häst på gården, när det nu fanns en vagn, och skapade den här kreativt utformade trähästen.
Vagnen är inte ombyggd på något vis för att passa westernstilen.

Bakom skynket till höger finns den ursprungliga ingången till uthuset. Till vänster finns den andra halvan av stugan – som Fredrik vill inreda till spelrum.

Fredrik Värnebjörk i Mehedeby har gjort om sitt uthus till en westernsaloon. Bostadspuls.

Mer läsning

Annons