Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fullt av 70-talsnostalgi hemma hos Annika och Nicklas: "Ikea-människorna satt och gapade"

Prylar från 60- och 70-talen gör livet lite färggrannare. Det tycker Annika Arnar och Nicklas Westin, som inrett sitt kök i Mårtsbo helt i retrostil.
– Ikea-människorna satt och gapade när de såg hur vi ritade köket, säger Annika Arnar.

Annons

Annika Arnar hade haft ögonen på huset i Gävle länge. Det tillhörde tidigare hennes mormors kusin, och redan i 18-årsåldern gjorde hon klart att hon var aspirant den dag de ville sälja.

Omkring tio år senare blev det verklighet. Utan varmvatten, dusch eller riktigt kök tog hon med sig sina tre hästar och flyttade in på gården. Sedan dess har mycket hänt och nu bor hon här med sin son Noah och sambon Nicklas Westin. En skällig hund och en döv katt hör också till hushållet.

Köket är det senast färdigställda renoveringsprojektet. En flamingo på väggen är det första som möter en när man stigit in genom den smala hallen.

– Flamingor är bara så fina. Jag gillar att de är rosa, på riktigt, säger Annika.

Just färg är det ingen brist på i rummet. Köksluckorna går i orange och valnöt och på väggarna sitter äkta 70-talstapeter.

– De är väldigt sköra, så min bror som hjälpte till att sätta upp dem lärde sig flera nya svordomar under tiden, säger Annika.

I taket tog de fram pärlsponten och på golvet ligger nu ett rutigt linoleumgolv i stället för den gamla plastmattan. Vedspisen var trasig och har fått bytas ut, men Annika och Nicklas hoppas kunna få användning för den framöver, kanske i ett utekök.

Läs även: Mässing i massor – kolla in några av Pierre Forssells verk

Köket blev till och med bättre än Nicklas och Annika hade hoppats.

Överallt i köket finns loppisfyndade prylar. I den smala stringhyllan samsas en kryddhylla från Gustavsberg med två små Muminfigurer i porslin, som blivit en riktig raritet. Men visst finns även moderna inslag. Förutom flamingos som tittar fram lite här och där bor ett par Star wars-figurer i ett hörn.

Som helhet är de båda väldigt nöjda med hur köket blev.

– Det blev till och med bättre än jag trodde. Nicklas är inredningsarkitekt och jag är retronörd, så blir det såhär bra, säger Annika.

Kryddhyllan är från Gustavsberg och gjord av Wilhelm Kåge.

Numera har de två rum på övervåningen också, men fram tills för två år sedan var köket och rummet intill husets enda som gick att bo i året om. Det andra rummet fungerade då som kombinerat barnrum, sovrum, kontor och tv-rum.

– I dag förstår jag inte hur det funkade. Men vi hade ju stallet och gården också och kunde vara mycket ute, säger Annika.

Längs väggen i det som nu enbart är vardagsrum står ett gammalt postskåp fullt av färggranna tyger. Också de är förstås fyndade på loppis och på väggen mittemot sitter ett utfällbart sybord där Annika Arnar brukar förvandla gamla lakan till klänningar i 60-talssnitt.

I gömmorna har hon "en miljon" gamla mönster, enligt egen utsago. Eller i alla fall över fem hundra stycken.

– De kostade femtio öre förut. Nu får man kanske ge 15 kronor och så är de inte ens kompletta, säger Annika Arnar.

Prisuppgången är ett resultat av att retrotrenden blivit allt starkare med åren. Inte så positivt för den som var van att kunna handla billigt, men å andra sidan har också antalet loppisar ökat.

Undervåningen är färdig men Annika och Nicklas har nya projekt på gång. Längs väggen i vardagsrummet vill de gärna bygga ett tittskåp med retroprylar.

I perioder har Annika och Nicklas själva sålt av prylar i vad de kallar loppisrummet, en del av stallbyggnaden på gården. Visst hände det att en del saker letade sig tillbaka in i huset, men annat såldes för att ge plats åt nytt. För det är svårt att låta bli att handla när man kommer över något intressant.

– Eftersom det är gamla grejer vet jag inte om jag kommer stöta på dem igen. Det går inte att beställa på nätet direkt, säger Annika.

Nicklas, som innan de träffades hade "vitt och inga saker" hemma enligt Annika, har också blivit såld på retrostilen. Och intresset för gamla saker fanns redan.

– De har fina färger och bra kvalitet. Sedan får sakerna gärna vara lite udda, säger Nicklas.

Under tiden vi är på besök har Annikas mamma tittat förbi med nybakad sockerkaka. Vid bordet berättar Annika och Nicklas om sina framtida renoveringsplaner. Härnäst ska en del av stallet bli syrum och tvättstuga. En altandörr ut från köket står också på önskelistan.

– Utanför skulle jag vilja ha en inglasad vinterträdgård. Vi får se om det händer i det här livet, säger Annika leende.

För Plus-kunder och prenumeranter: Rekordintresse för drömhus i Hökåsen – såldes för en halv miljon över utgångspriset

Annika och Nicklas

Bor i huset: Annika Arnar, 43, Nicklas Westin, 47, och Annikas son Noah, 11 år.

Gör: Annika är säljare på K-rauta, Nicklas inredningsarkitekt.

Intressen: Annika gillar hästar, att sy och går just nu en broderikurs på Västerbergs folkhögskola. Nicklas går gärna på loppis och samlar på allt möjligt, som frimärken och gamla vykort.

Ett gammalt brännmärke från ett strykjärn ger äkta patina åt kökssoffan. Den hör till huset sedan gammalt, men fick skruvas isär för att kunna tas ner från övervåningen.
Det gamla postskåpet fungerar nu som tyg- och skoförvaring.
På det utfällbara bordet brukar Annika sy efter gamla mönster. Klänningen till höger är dock äkta 60-tal.
Längst ner till höger står Annikas senaste loppisfynd. En tomte som är alldeles lagom kitschig. Bild: Eila Holmberg.
Det som nu är vardagsrum var tidigare kombinerat sovrum, barnrum, kontor och tv-rum.
Två flamingor möter den som stiger in i Annika och Nicklas kök.
Brödkorgar i 70-talsfärger.
Först tänkte de ha köket i vitt och orange, men vid ett Ikeabesök kom Nicklas med förslaget att i stället kombinera färgen med valnötsträ.

Kuddarna är nya men charmiga och fick en hedersplats i soffan.
Den gamla vedspisen hade gjort sitt. Men Annika och Nicklas hoppas få användning för den ändå, kanske i trädgården. Bild: Eila Holmberg
Lådorna till kryddhyllan är troligen 30-tal. Ramen runtomkring har Nicklas själv snickrat ihop för att de ska få plats i string-hyllan på väggen.
Prylarna i köket byts ständigt ut.
Annika och Nicklas gör ständigt nya fynd på loppis.
Smycken och hattaskar blir fina inredningsdetaljer. Bild: Eila Holmberg
Nicklas senaste loppisfynd är en bok från 1700-talet, som fanns att köpa på Erikshjälpen i Söderhamn för bara 40 kronor.
Prydnad i fönstret.
Trappan har samma blå färg som den alltid haft. Tapeterna är däremot nyproduktion.
Flamingorna syns även i trädgården.
Ett stall och lite hagmark hör till huset, perfekt för Annika som har tre hästar.

För Plus-kunder och prenumeranter: Han ska bo ensam på en ö hela vintern: "Får leva med att det blir skitigare"

Mer läsning