Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nya avsnitt av "Unika rum"

Udda platser och kreativa lösningar att bli inspirerad av!

Här är de vanligaste renoveringsmisstagen – och så löser du problemen

Kartlägg projektet, låna eller hyr verktyg och blunda inte för problemen.
Det är några av tipsen från bygg- och trädgårdsmarknadsföretaget Hornbach när det gäller hemmaprojekt.
– Tveka inte att be om hjälp, säger Andreas Larsson, marknadschef på Hornbach.

Annons

Bygg- och trädgårdsmarknadsföretaget Hornbach har genomfört en undersökning som visar att 79 procent av deltagarna planerar ett eller flera hemmaprojekt under det nya året. Men Hornbach påpekar även i ett pressmeddelande att det finns en del misstag som även den mest rutinerade hemmafixaren kan stöta på.

79 procent av deltagarna i Hornbachs enkät har svarat att de planerar ett eller flera hemmaprojekt under 2017.

Resultatet av undersökningen visar att det projekt som flest svarande planerar att ta sig an under året är att tapetsera eller måla inomhus, vilket 45 procent av de svarande har angett att de planerar att göra. Många av deltagarna i undersökningen tänker även måla och/eller byta husfasad (23 procent) samt bygga och/eller måla staket (21 procent). En del av hemmafixarna svarar också att de tänker ge sig på ännu mer utmanande projekt än så.

I undersökningen svarar hemmafixarna även på frågan vilket hemmaprojekt som de tycker är allra svårast att genomföra och där hamnar renovering av badrum i topp. 34 procent av de svarande ansåg att badrumsrenoveringar är svårast. En av tio svarar att de istället anser att lägga om tak är det svåraste projektet medan isolering och dränering hamnar på tredje plats.

Badrumsrenoveringar anses, av svaren i enkäten, vara allra svårast att genomföra.

Hornbach skriver även i pressmeddelandet att det alltid finns lösningar för att förenkla och förverkliga alla drömmar om hemmaprojekt.

– Det finns mycket hjälp att få när det kommer till de projekt som man tycker är lite kniviga, säger Andreas Larsson, marknadschef på Hornbach, i pressmeddelandet.

När det gäller problemen under hemmaprojekten så ställer tiden till det för de flesta, enligt svaren i enkäten. 50 procent svarar att det är det faktum att de varit tidsoptimister som ställt till det, medan 13 procent har haft för lite kunskap och 12 procent har räknat fel på kostnaderna för projektet.

Ett viktigt tips är att lägga upp en realistisk tidsplan för renoveringen.

Andreas Larsson tipsar därför om vikten att lägga upp en realistisk tidsplan.

– Det är lätt att tro att du ska hinna med så mycket mer på kvällar och helger än vad du faktiskt gör. Låter fem timmar varje kväll realistiskt? Eller är två timmar kanske mer rimligt när du räknat in vardagens andra bestyr? En god idé är att fråga hantverkare och personal i byggvaruhusen hur lång tid de beräknar att varje del i projektet tar. Då kan man utefter dessa riktlinjer göra upp en tidsplan.

– Och blir det ändå svårt att hålla den, tveka inte att be om hjälp. Med rätt projektrådgivning från kunniga medarbetare i byggvaruhusen kan man klara långt mycket mer än man tror, säger Andreas Larsson.

Bland de sju tipsen

7 tips för ett lyckat byggprojekt:

* Kartlägg projektet. Skriv en lista med alla delar av projektet och bestäm sedan vem som ska göra vad och när det ska vara klart.

* Hyr verktyg eller låna av någon bekant. Det kan behövas en hel del olika verktyg när man är i fixartagen, men för att få ner kostnaderna kan det vara en god idé att inte köpa alla.

* Blunda inte för problemen. När det dyker upp hinder under projektets gång kan det kännas lockande att undvika dessa och istället fortsätta någon annanstans. Detta är ett vanligt misstag som många gör, men det allra bästa är att ta tag i problemen direkt när man ser dem för att kunna lösa dem i tid.

* Våga fråga. Det finns många experter till hands när det uppstår frågor, inte minst i byggvaruhusen. Använd deras kunnande och våga fortsätta fråga tills du förstår.

* Lägg ut arbete. Vissa saker, som el och VVS, måste man ta hjälp av en hantverkare med, men det kan även vara en god idé att ta hjälp med andra delar av projektet. Risken när man kör fast är annars att envisheten tar över och att det slutar med att en hantverkare ändå måste komma och fixa till det i slutändan.

* Jämför priserna. För att inte hamna helt fel i beräkningen av projektbudgeten, kolla upp och jämför de olika byggvaruhusens priser då det ibland kan skilja mycket i pris beroende på var man väljer att handla.

* Beräkna rätt mängd. På grund av spill, skarvar och liknande bör du alltid räkna med minst 10 procent mer material än du först tänkt. På så sätt minskar risken att materialet tar slut just som du håller på med ett moment som inte går att avbryta. Det finns olika gratisverktyg för beräkningarna tillgängliga på nätet, samt god hjälp att få av personalen på byggvaruhusen.

Tipsen kommer från Hornbach.

Fotnot: Undersökningen som det refereras till här ovan genomfördes via en webbaserad enkät utskickad till Hornbachs kunder under november månad 2016. Totalt deltog 1001 personer i undersökningen.

Mer läsning

Annons

Nya avsnitt av "Hemma hos"

Inspireras av planlösningar, inredning och färgval!