Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hennes hem är lyxigt, tidlöst och modernt – nu startar Erika inredningsföretag i Sundsvall

Hemma hos Erika Åström med familj i Sundsvall är känslan varm, ombonad och lite lyxig. Inredning är Erikas stora passion och nu har hon startat företaget Homestyling Sundsvall.
– Jag känner att jag vill göra något mer av mitt stora inredningsintresse, säger Erika.

Annons

TV: Genomtänkt och lyxig känsla. Erika lär ut hur man bäddar och får rätta puffen på kudden.

På mindre än ett år har Erika och hennes man Erik renoverat 50-talsvillan i Haga, Sundsvall. De har sedan tidigare totalrenoverat flera bostäder, en vindsvåning på Storgatan, ett mindre hus på Eriks föräldrars gård och en lägenhet i Vaxholm.

– Vi trivdes i Stockholm men jag tycker om Norrland – och att vara nära naturen. Vi trivs här, säger Erika.

I arbetsrummet på övervåningen jobbar Erika med sitt nystartade företag, Homestyling Sundsvall.

De började utvändigt med att dränera och att riva ner tegelfasaden och huset har fått en träfasad som ska bli vit. Invändigt började de på övervåningen och har sedan jobbat sig genom hela huset, förutom källarplanet.

– Huset är rätt litet och vi kommer att bygga ut längre fram men vi ville komma i ordning här inne för Gustavs skull, säger Erika.

Huset är cirka 90 kvadratmeter men rymmer de funktioner som familjen behöver. När Erika inreder varvar hon tidlösa inslag med moderna och nytänkande lösningar. På nedervåningen finns de sociala ytorna med ett rymligt kök som hänger ihop med matsal och vardagsrum.

På nedervåningen finns de sociala ytorna med kök, matsal och vardagsrum.

– Vi ville ha en öppen planlösning där man har kontakt mellan rummen.

Köksluckorna har fått den dova gröna färgen, ”Mansion grey”. Bänkskivan är i kompositsten och kyl och frys har integrerats. Mässingsdetaljer som knoppar och blandare ger en varm och elegant känsla. En fläktkupa har precis kommit på plats. Den är specialbeställd från Högbergs Plåt och ramar in köksön.

Mässingsdetaljerna återfinns i hela huset. Köksblandaren ger en lyxig och varm känsla till köket.

– Jag målade det sista i morse, det ska på lister och målas invändigt också. Den blev verkligen jättefin, säger Erika.

När de renoverade fick alla väggar bli vita och golvet är genomgående ljust i hela huset. Matbordet är vitt och stolarna är arvegods. Erika tycker om att blanda nytt och gammalt, dyrt och billigt.

– Spegelpanelen på väggen ger karaktär och skapar en känsla av att det händer något. Vår stil är lite gammaldags med inslag av moderna detaljer.

Gamla ärvda stolar blir en fin kontrast till det moderna bordet.

Erika är pysslig och tycker om att sätta ihop stilleben med blommor, ljus och böcker. Hon gillar att testa sig fram och flyttar runt saker och möbler.

– Jag möblerar om flera gånger per år för att se vad som blir bäst. Det här skåpet stod i vardagsrummet förra veckan, saker och ting kan alltid förbättras och när man flyttar på saker får man en ny känsla, utan att man behöver köpa nytt.

Tapeten i vardagsrummet kommer från William Morris och heter Strawberry Thief. Erika tyckte att rummet kändes för vitt. Känslan i tapeten återfinns i mattan under matbordet och i den grå accentfärgen som återkommer i hela huset. Överblivna tapetbitar har ramats in och sitter på väggen i matrummet. En turkos minifåtölj bryter av, det är Gustavs hedersplats.

Se även: 21-åringen köpte ett härbre i Dalarna – och byggde om det till en villa

Vardagsrummet är litet men välplanerat. Gustavs turkosa fåtölj bryter av.

Inredning är en stor passion för Erika som precis har startat företaget Homestyling Sundsvall. Hon kommer att styla hem inför försäljning och erbjuda olika inredningstjänster som att rita badrum och hjälpa till med färgsättning. På kort tid har hon fått flera tusen följare på Instagram där hon delar med sig av sina inredningsbilder.

Erika tycker om att flytta runt saker och att bygga olika stilleben.

– Det är lite komiskt för jag har aldrig använt Instagram eller Facebook, men så upptäckte jag att det fanns en massa inredning där. Och det är ju så kul när man får inspiration av andra.

50-talstrappräcket sitter kvar i trappen och på övervåningen har Erika sitt arbetsrum. En schäslong står mitt i rummet och en hyllvägg har byggts under snedtaket, för att kunna nyttja en svårmöblerad yta.

– Den målades först vit men sedan fick den bli grå.

40-talshyllan fyndade Erika på Blocket, benen plockades bort och den fick ny färg och mässingshandtag och smälter in mot väggen med sin mjukt rundade form.

Missa inte: Susanne trivs i sitt lilla paradis vid skogens kant i Kvarnsjö: ”Här finns inga måsten”

Sovrummet har en ombonad hotellkänsla med en stor ryamatta och spegelpanel och även här har den tidigare vita väggen målats grå.

– Det blev för vitt, den här väggen kommer jag att måla om fler gånger och eftersom det är så liten yta är det enkelt och billigt att förändra den, säger Erika.

I sovrummet har Gustav en egen sovalkov. Parets säng är 2,40 meter bred och är just i dag bäddad enligt konstens alla regler. Två skira gardiner ramar in den pampiga sängen.

– Jag älskar kuddar och brukar bädda på olika sätt, jag har massor av kuddfodral. Se till att skaffa en bra innerkudde så får du en lyxigare känsla, tipsar Erika.

Erika gillar att bädda sängen på olika sätt och hon avslutar alltid med att slå handen mitt på kudden så att den får en fin form. Här har de blåmönstrade kuddarna hamnat längst bak och en konjaksfärgad sammetskudde längst fram ger karaktär.

När Erika bäddar hamnar de största kuddarna längst bak och sedan bygger hon vidare med mindre kuddar. Det blir ett slags stilleben och Erika avslutar med att slå handen mitt på kudden så att den får en fin form.

– Så här bäddar jag på helgen eller när jag har tid, alla har vi olika intressen, säger Erika och skrattar.

*Erika finns på Instagram under namnet @erikas.home

BILDEXTRA:

När Erika Åström bäddar sängen behövs många kuddar.

Doftpinnar ger en fräsch doft till rummet.

Sonen Gustav sover i en liten alkov i föräldrarnas sovrum.

40-talsbyrån är ett Blocket-fynd. Benen togs bort och med grå färg och mässingsdetaljer fick den en modern känsla.

Hyllväggen i arbetsrummet har byggts under snedtaket, för att kunna nyttja en svårmöblerad yta.

Erika köper gärna snittblommor inför helgen, men hon ställer också fram snygga plastblommor där emellan.

50-talstrappräcket är kvar som en påminnelse om husets ursprung. Utanför fönstret står byggställningar, huset har fått ny träfasad och ska bli vitt under sommaren.

En ärvd fåtölj smälter in mot det dovt gröna köket i bakgrunden.

Mässingsdetaljerna går igen i hela huset.

Inbjudande schäslong i arbetsrummet.

I arbetsrummet på övervåningen jobbar Erika med sitt nystartade företag, Homestyling Sundsvall.

Mer läsning