Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Jag vill inte att det ska bli som i en inredningstidning"

Personligt och oväntat fast stilrent ändå. När Jessica och Sonny Revahl byggde nytt bytte de också stil.

Annons

För Plus-kunder och prenumeranter: Bildextra: Ikea-katalogen 2018 är här – kika på årets nyheter

Plåtväggen i hallen är fejk men inte mindre snygg för det. 3D-effekten lurar ögat så pass mycket att man måste sträcka ut en hand för att känna att det faktiskt är en tapet.

– Jag försöker gå ifrån shabby chic-stilen, som jag var inne på tidigare. Då slipade jag och målade om nya möbler så de såg slitna ut. Det ångrar jag i dag. Nu gillar jag stilrent, lite kantigt och industri, säger Jessica, medan hon visar in oss i köket.

Jessica och Sonny Revahl var egentligen ute efter en tomt i Hovsta i Örebro. Men det var svårt att hitta någon som de verkligen gillade. I stället byggde de hus i Lillån, några kilometer därifrån, och stortrivs.

Det är lätt att förstå. Utanför de stora spröjsade fönstren breder fälten ut sig. Huset är luftigt med stora öppna ytor. Kök, matrum och vardagsrum går parallellt i öppen planlösning, så man har god uppsikt över alla rum, vilket är bra när man lagar mat och vill socialisera, eller vill ha koll på barnen i lekhörnan längst bort i tv-rummet.

Det spelar ingen roll om gästerna samlas på verandan, vid matbordet eller framför tv:n. Sonny och Jessica kan delta i samtalen medan de lagar mat oavsett var de är, med den här öppna planlösningen.

– Vi valde en Smålandsvilla i ett och ett halvt plan. Vi har tänkt mycket utifrån barnen. De ska kunna leka överallt, utan att det för den skull blir kaos, det ska ändå vara ordning, säger Jessica.

Stilrent, industri, lyxigt men lite ruffiga inslag. Så kan man beskriva stilen i huset. Färgerna går i vitt, svart, grått med inslag av rosa och väggarna är prydda med familjefoton.

Själva köksskåpen är vita. Något som var prio när de byggde huset var en rejäl köksö, vilken används flitigt. Bänkskivan är svart och passar bra ihop med golvet, som ger intrycket av svarta golvbrädor. Faktum är att de flesta golven i huset är olika, fast alla har ett utseende av trä, men i olika färger och slitningar.

I matsalsdelen står ett långt bord i rustik design med vita stålstolar. En grå soffgrupp tronar i tv-delen och över det vita bordet hänger en av husets flera kristallkronor.

Hemmet ger som sagt ett rätt lyxigt intryck, men Jessica säger att en del saker inte alls kostar mycket. Hon har gjort många fynd bland de billigare kedjorna.

– Jag tycker om att sätta min egen touch på saker. Jag vill inte att det ska bli som i en inredningstidning. Det ska vara personligt. Jag gillar att handla på loppis, att blanda modernt med gammalt och jag gillar växter. Jag gillar också att ha saker på oväntade ställen. Som att skippa gardiner i köket och ha kokböcker på tavellister över fönstren istället. eller som att hänga en galge på väggen i matrummet, med en tidning på, säger Jessica och nickar mot en sådan.

Jessicas passion för rosa går inte att ta miste på. Här har hon gått all in i dotterns lekrum. Ballonglamporna i spegeln var ursprungligen blå, men har sprayats om.

Sött som socker är femåriga Adeles sovrum. Tavlorna är målade av Jessicas brorsdotter och är kopior av Mrs Mighetto.

Hon berättar att det är hon som står för det mesta i inredningsväg. Hon får ständigt nya idéer och pysslar gärna egna saker. Lekrummets vägglampor i form av ballonger har hon sprayfärgat rosa och bytt sladdar på och en pärlad my little pony sitter inramad på väggen.

Lekrum ja, det är precis vad det är. För sover gör Adele, som rumsinnehavaren heter, i sitt rum på övervåningen.

– Jag tycker det är bra med separat lekrum och sovrum. Det ger en lugnare atmosfär. Vill man kan man bara stänga dörren om röran och gå och lägga sig, säger Jessica.

Nästa rum är ett biorum helt i svart, och här har maken Sonny tillverkat en bioduk av gipsskivor med svart ram. Ett svart marshallkylskåp har fått sätta prägeln på en ruffig svartmålad hylla av ohyvlade plankor, med plats för utrustning och filmer.

Varje fredag är det filmtajm i biorummet. Det blir mest barnfilmer, berättar Jessica.

Vi går upp på övervåningen. Trappräcken av glasskivor ger ett luftigt intryck. Rakt fram finns en grå soffa med rosa kuddar.

Färgskalan löper som en tråd genom huset. Till vänster om trappen finns sovrummet med öppet upp i nock. I vita takbjälkar sitter infällda spottar, så även i fönsterkarmarna och Jessica kallar dem skämtsamt för familjen spotlight, eftersom de har så många. Mörkgrå tapeter och grått sängöverkast lyses upp av vita sängbord, fast Jessica berättar att hon försöker fasa ut de vita möblerna. Mitt emellan fönstrena står en rostig stol, ett favoritloppisfynd.

– Jag älskar den här. Men Sonny gillar den inte alls. Han tycker om nya saker och förstår inte varför jag ska dra in gamla, säger Jessica.

Trappräcket i glas ger ett luftigt och modernt intryck.

På övervåningen finns också Adeles sovrum och ett badrum med rosa mosaik. Men häftigast är kanske ändå en walk in closet, med plats för sminkhörna. Den rosa sittpuffen ser ut som en fluffig marsmallow och på byrån ligger slipade glaspärlor som för tankarna till diamanter.

Innan vi går kikar vi på de båda nybyggda soldäcken. Stolt visar Jessica upp både tomatodlingar och gurkplantor, stryker med handen över altanräcket och visar de inbyggda spottarna i golvet.

Det susar lätt i trädkronorna. Vinden strilar genom fälten utanför tomten. Snart ska det byggas nytt bredvid, men de kommer fortfarande ha naturen som en tavla från fönstren.

– Vi har sol över huset hela dagen. Det är härligt, säger Jessica.

För Plus-kunder och prenumeranter: "Litet slott" vid Mälaren blev landets klickraket förra veckan: "Som i en film"

Familjen Revahls hus

Huset: En Smålandsvilla på nära 200 kvadratmeter. 1,5-planshus i vinkel. Huset är nyproduktion, har vit fasad med liggande panel och finns i Lillån, Örebro. Inflytt i januari 2016.

Här bor: Jessica Revahl, 32 och Sonny Revahl, 41, båda socionomer, med barnen Adele, fem år och Astrid, tio månader.

Köket är från Vedum. Köksön är specialbeställd.

Ett helt rum har förvandlats till en walk in closet med sminkhörna.

Jessica är inte så mycket för konst, utan har hellre personliga foton på väggen. Som här, en egentagen bild på Örebro slott, parets eget bröllop och barnbilder.

Ett enkelt stilleben i allrummet på övervåningen.

Jessica är inte så mycket för konst, utan har hellre personliga foton på väggen. Som här, en egentagen bild på Örebro slott, parets eget bröllop och barnbilder.

Jessica Revahl älskar att gå på loppis. Favoritloppisfyndet är den här rostiga stolen som finns i sovrummet.

Jessica står för det mesta av inredningen i huset. Men biorummet har Sonny haft mest inflytande på.

I huset finns flera kristallkronor, bland annat denna över vardagsrumsbordet.

Sovrummet har högt i tak med spottar i takbjälkarna. Stolen är ett loppisfynd som Jessica älskar.

Walk in closet med sminkavdelning.

Mer läsning