Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Josefine Gunhamres radhus har en överraskande utbyggnad: "Det var därför vi köpte huset"

I Josefine Gunhamres radhus från 1970-talet i Valbo i Gävle är det mönster, stilren design och hemtrevlig harmoni som råder.

– Det kan bli rörigt om man blandar för många färger, jag vill ha det enhetligt.

Annons

TV: Följ med in!

För Plus-kunder och prenumeranter: Hemma hos: Carina och Alex har en champagnekyl och en rödsvinskyl i sitt nyrenoverade drömkök på Lillåudden

Det röda kedjehuset från 1978 sällar sig fogligt i husraden, men på insidan bjuds det på en trevlig överraskning, en oväntad utbyggnad. Tillbyggnaden kallas ateljén. Det är högt i tak med härligt ljusinsläpp och generöst med rymd. Här finns en kamin och synliga takbjälkar och ett mysigt sovloft för övernattande gäster.

Från matsalen går en liten smal gång som leder ut till ett stort, öppet rum. Takhöjden i ateljén har till viss del använts till ett sovloft som ibland används som gästrum. För att komma upp dit upp finns en nedfällbar stege.

– Ateljén var helt klart anledningen till att vi köpte huset. Utan den är det ett vanligt kedjehus, säger Josefine Gunhamre.

Tidigare bodde Josefine och sambon Rikard i en lägenhet i Gävle. När de började leta efter hus kollade de runt en hel del innan bitarna föll på plats.

Läs även: Från läsarna: Ytterligare 18 grejer som är FÖR trendiga

Illustratören Josefine Gunhamre och hennes sambo Rikard fastnade direkt för kedjehuset i Valbo.

– Jag kollade Hemnet hela tiden och när vi var bortresta på semester hittade jag det här. Vi åkte raka vägen från Arlanda till visningen. Det var mitt i sommaren och så himla, himla mysigt med den härliga utbyggnaden. Vi fastnade direkt.

Radhuset blev deras 2013.

En arkitekt som tidigare bodde i huset ritade utbyggnaden som kallas ateljén.

Alla ytskikt i huset har Josefine och Rikard renoverat. De har målat, tapetserat, lagt nya golv, bytt handfat och toalettstolar. De har även byggt ut altanen och gjort en pergola samt bytt kök.

– Björkköket bytte vi förra året. Det kändes trångt och lågt i tak.

I stället blev det ett elegant duvgrått kök från Ikea.

Tidigare bestod köket av en köksbänk med överskåp, men efter ombyggnaden har köket en förlängd bänk i vinkel och inga överskåp.

– Det blev mycket mer rymd när vi tog bort överskåpen och byggde en extra köksbänk mot fönstret. Vi har faktiskt börjat laga mat oftare sedan vi fick ett nytt kök, säger Josefine.

Hela huset är stilsäkert inrett. Det märks att här bor en person som är intresserad av design, form och färg.

– Jag älskar grafiska mönster, säger Josefine Gunhamre som själv arbetar som illustratör och skylttillverkare.

Josefine Gunhamre är konstnärligt. Tavlan med gröna blad är ett av hennes många verk.

Josefine Gunhamre arbetar som illustratör. Den här vackra tavlan med blommor har hon gjort.

Josefine har bland annat, tillsammans med sin bror, Johan Gunhamre, skapat en populär kollektion med grafiska kartor över svenska städer.

I vardagsrummet ovanför den grå hörnsoffan har Josefine en tavelvägg med egna fotografier och tavlor, blandade med konstfoton och köpta grafiska blad.

På tavelväggen samsas kartor, foton och Josefines grafiska blad. Tavlan med de lila blommorna som klättrar på en stenmur har Josefine gjort.

Basen i huset är vit, grå och svart med grönt och turkost som accentfärger.

– Det kan bli rörigt om man blandar för många färger, jag vill ha det enhetligt, säger Josefine.

På bottenvåningen finns vardagsrum, matrum, kök, badrum och ateljé, kök och badrum. På övervåningen finns tre sovrum, ett badrum och paret har en varsin walk-in-closet.

– Jag gillar att visualisera och har alltid en klar bild av hur jag vill att det ska vara. Ofta gör jag moodboards som jag utgår från när jag inreder.

Läs även: Prylspan: Sushiporslin, miljövänlig textil och "Don Draper-glas" – här är 15 detaljer som piffar upp köket

Tavelväggen har Josefine komponerat av kartor, fotografier och grafiska tryck. Den rymliga, grå soffan kommer från EM.

Josefines hem har varit med i inredningsreportage tidigare och det blev rikskänt när hon var med i TV-programmet Vem bor här. Producenten hittade henne via Instagram.

– Jag gillar inte att vara i rampljuset och på många sätt var det en utmaning, men det var en jätterolig upplevelse. Vi hade tre roliga dagar när vi spelade in. Det var kul och konstigt att gå runt i sitt eget hem och låtsas som att jag aldrig varit här förut.

Hade du några knep för att inte avslöja dig?

– Jag försökte se detaljerna från en annan synvinkel. Det var lite onaturligt, men det var bara att spela med, säger hon och skrattar.

Huset är ursprungligen 110 kvadratmeter, men efter utbyggnaden är det oklart hur stort det är. Utbyggnaden ritades av den tidigare ägaren som var arkitekt. Ateljén är ett allrum i två etage och ett loft. Under loftet står ett piano mot den vackra björkstamstapeten från Cole & Son.

Pianot fick Josefines mamma som liten flicka och nu står det i Josefines radhus.

– Min mamma fick pianot som liten flicka och nu står det här hos mig, säger Josefine som spelat piano sedan hon var liten och fick pianolektioner.

I bokhyllan intill finns många vackra ting, som till exempel den ståtliga elefanten i keramik från Upsala-Ekeby, designad av Vicke Lindstrand på 1940-talet. Här finns också en snygg samling med Festivo-ljusstakar i glas från Ittala.

– De är härliga. De flesta har jag fått av mamma och pappa.

Böckerna har hon ställt med ryggarna inåt så att bara de vita sidorna syns.

– Jag tycker att det blir mer sobert och inte så många färger som blandas. Jag har så mycket prylar ändå, i färgskalan blev det lugnare när jag vände på böckerna.

Mellan ateljén och vardagsrummet finns matsalen med plats för många. De svarta, klassiska pinnstolarna, Lilla Åland, är designade av Carl Malmsten. Inspirationen till denna klassiker fann Malmsten i Finströms kyrka på Åland där han höll slöjdkurs 1938.

Matsalen mellan vardagsrummet och ateljén har plats för många gäster. De klassiska pinnstolarna Lilla Åland är designade av Carl Malmsten.

Ovanför matbordet hänger två diamantformade lampor i svartmålat trä.

– De är så häftiga! Jag gillar dem jättemycket, säger Josefine.

Hon tycker om att förändra och förnya i hemmet. Snart är det dags för en omgörning av vardagsrummet.

– Planen är att köpa en ny soffa och möblera om i vardagsrummet. Det ska bli två soffor. Och tavelväggen försvinner.

Kay Bojesen är formgivaren bakom den världsberömda träapan från Kay Bojesen Denmark. Apan designades 1951 och kom till när Kay Bojesen blev tillfrågad om han ville designa en klädhängare till en barnmöbelutställning. Tanken var att man skulle hänga upp apan och att armarna och benen skulle fungera som krokar till mössan och halsduken.

Spaljén från 70-talet plockade Josefine och Rikard bort, trappan målades vit och de tapetserade hallen med en dramatisk svartvitrandig tapet från Cole & Son

I matsalen har Josefine och Rikard en plåthylla från Bruka Design som de fyllt med fina prylar som de gillar, bland annat en blå fågel i design av Kay Bojesen.

Josefine Gunhamre har satsat mycket möda på att sätta sin prägel på kedjehuset i Valbo.

Grönt och turkost är återkommande accentfärger hemma hos Josefine, som här i badrummet med en palmtapet från Cole & Son.

Hemma hos Josefine är det hemtrevligt och ombonat. Vem skulle inte vilja krypa upp i soffan och mysa framför kaminen?

Gästrummet på övervåningen.

De flesta av kuddarna kommer från Afro art. De har olika mönster, men binds samman av färgerna.

Den ståtliga elefanten i keramik från Upsala-Ekeby, är designad av Vicke Lindstrand på 1940-talet.

Kuddarna kommer från Afro art. De har olika mönster, men binds samman av färgerna.

Tavelväggen har Josefine komponerat av kartor, fotografier och grafiska tryck. Den rymliga, grå soffan kommer från EM.

Ovanför sängen hänger en signerad litografi av Hans Arnold.

Ovanför sängen hänger en signerad litografi av Hans Arnold.

Björkstamstapeten kommer från Cole & Son.

Gunhamre stadskartor finns att beställa med olika motiv, bland annat: Borlänge, Sundsvall, Västerås och Östersund.

Josefine Gunhamre

Ålder: 32 år.

Gör: Illustratör och delägare av Skylt&Gravyr.

Familj: Fästmannen Rikard och två hundar.

Bor: Radhus i Valbo.

Intressen: Måla och pyssla i trädgården.

Mer inspiration från Josefine hittar du på Instagramkontot josefinegunhamre.

Ikea erkänner fel – får böta 400 000 kronor

När kvinnan skulle rengöra ett vattenbad fick hon ström genom kroppen. Ikea hotades därefter böta 400 000 kronor – och nu har möbeljätten godkänt strafföreläggandet. ”Nu ska beloppet betalas in”, säger kammaråklagare Anne-Marie Helander.

Annons

Anmäl text- och faktafel

Arbetsplatsolyckan på Ikea inträffade 26 augusti 2015, drygt två veckor efter dubbelmordet i samma byggnad. En restauranganställd fick ström genom kroppen i samband med rengöring av ett vattenbad. Olyckan orsakade en hel del skador på den anställde.

Kammaråklagaren Anne-Marie Helander, på myndighetens riksenhet för miljö- och arbetsmiljömål, ansåg att skyddsansvariga på Ikea åsidosatt arbetsmiljölagens krav. Hon menade att olycksorsaken var att en strömbrytare saknade skyddshölje vilket gjorde att vatten rann in och anläggningen blev strömförande.

Anne-Marie Helander ansåg att händelsen är ett arbetsmiljöbrott och utfärdade därför ett strafföreläggande på 400 000 kronor.

Ikea fick en tid på sig att antingen förkasta eller godkänna strafföreläggandet. Nu har möbeljätten erkänt.

– Jag kan bara konstatera att Ikea godkänt strafföreläggandet via ombud. Och nu ska beloppet betalas in, säger Anne-Marie Helander.

Annons

Naturvårdsbränning i Stora Flyten – 20 hektar kommer brännas

På onsdagsförmiddagen planerar Länsstyrelsen att utföra en naturvårdsbränning i naturreservatet Stora Flyten. Om inte vädret ändras väntas bränningsledaren starta bränningen vid klockan 11.

Annons
Foto: Länsstyrelsen i Västmanland. Bilden är tagen vid en annan naturvårdsbränning i naturreservatet Skommarmossen tidigare i år.

Anmäl text- och faktafel

Naturvårdsbränningar görs för att gynna brandberoende arter att överleva, som växten Svedjenävan - vars frö kan ligga i dvala i flera år och gror först vid temperaturer upp emot 40-50 grader.

I Stora Flyten, som ligger drygt sju kilometer sydväst om Virsbo i Surahammar, kommer drygt 20 hektar att brännas för att ge sådana brandberoende arter förutsättningar för liv.

För att naturvårdsbränningar ska kunna ge önskad effekt görs de på ett sätt som ska efterlikna en naturlig skogsbrand. Därför utförs bränningar när det är i torrt i marken, men för att inte riskera en att branden sprider sig utförs inte bränningar om det är för torrt, blåsigt eller varmt, skriver Länsstyrelsen i ett pressmeddelande.

Personal bevakar området under tiden bränningen utförs och en helikopter med släckningsutrustning står standby.

Annons

Enskild firma startar i Västerås: Liljebo Barnomsorg

Annons

Enligt bolagets egen beskrivning av verksamheten ska de "Dagbarnvårdare, pedagogisk barnomsorg."

Innehavare är Connie Rebane, 32 år.

Registreringen av företaget gjordes den 21 maj, och man har sitt säte i Västerås.

Annons

Premiärpris till Vedbobacken – "Sparad snö och på tårna-mentalitet"

Annons