Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nya avsnitt av "Unika rum"

Udda platser och kreativa lösningar att bli inspirerad av!

Kika in i författaren Ida Magntorns underbara vintagehem

Mycket vintage, personlighet – och med omtanke om miljön. Så har den bokaktuella författaren och fotografen Ida Magntorn inrett sitt hem i Lund.

Annons

Läs även:

Från läsarna: Ytterligare 18 grejer som är FÖR trendiga

TV: Susanne har rensat bort 20 000 prylar i sitt hem

Hemma hos: VM-medaljörerna flyttade huset till ett bättre läge – se de spektakulära bilderna

Författaren Ida Magntorn bor i ett hus som består av en del från 1880-talet och en från 1930-talet. Mycket av det som finns i hemmet kommer från tidigare ägare och fanns där när familjen flyttade in.

Att Ida Magntorn älskar saker med historia blir tydligt när man ser hennes hem. Huset är uppfört redan 1880, det har visserligen byggts till sedan dess men även de nyare delarna har närmare 85 år på nacken.

– Jag har alltid varit intresserad av gamla saker, det är min passion i livet! Jag älskade till exempel att gå in i min farmors skafferi när jag var liten, där stod det vackra gamla kakburkar och tjusiga karotter. När jag började skriva gick jag in på historien bakom olika saker, vem som har gjort dem och hur de har använts, säger Ida Magntorn.

Hon är journalist, fotograf och författare till flera böcker om inredning, vintage och stil. I den senaste, "Ett hem med omtanke – harmoniskt, personligt och hållbart i längden", kopplar hon ihop sitt vintageintresse med hållbarhet och omtanke om miljön.

– Jag är intresserad av hur man kan göra om gamla grejer till något nytt. Det är något fantastiskt med att ta hand om och använda gamla saker.

Genom boken vill hon inspirera till att kombinera det vackra med att agera på ett sätt som också hjälper i klimatkampen.

Mycket av det som finns i Idas hem kommer från tidigare ägare och fanns där när familjen flyttade in.

– Vi slösar oerhört med jordens resurser just nu. Ju mer jag läser om cirkulär ekonomi – att dela saker och hjälpas åt – desto säkrare blir jag på att det är den enda vägen framåt.

Ida Magntorn tror att många redan kan mycket om hur man agerar hållbart, men det handlar om att komma ihåg att tänka till en extra gång. Inte minst när vi går in i nya årstider, för då är suget att förnya och göra om som störst.

– Det första man ska göra är att titta på vad man redan har och tänka nytt kring det, i stället för att utgå från att man ska köpa något nytt.

I Idas hem står två secondhandfyndade soffor, så kallade Chippendales från 1930-talet. Ida har återanvänt dynorna från en annan soffa och resårmadrassen från barnens gamla spjälsäng för att göra dem bekvämare. Det är ett exempel på att se sig omkring i sitt hem för att upptäcka lösningar, i stället för att direkt gå utanför dörren med plånboken i handen.

– Jag försöker att tänka ”vad kan jag göra mig av med?" i stället för "vad kan jag lägga till?” när jag inreder. Dels för att det är ett hållbart sätt att agera, dels för att ju färre grejer vi har desto mindre har vi att hålla reda på, hitta förvaring för och så vidare.

Hemmet är fyllt av vackra secondhandköp och vintageprylar, och Ida dekorerar gärna genom att gå ut i trädgården och plocka in rönnbärskvistar eller eklöv.

För Plus-kunder och prenumeranter:

Se när Ikea-chefen monterar en stol under tidspress – klarar han tiden?

10 lysande favoriter från Formex

Ovanpå pianot står en vacker spegel som Ida har köpt på auktion samt en stor bukett av kvistar och bär från trädgården – en hållbar bukett.

– Det kan verka obetydligt, men alla val vi gör är viktiga. Att ta in blommor från naturen i stället för att köpa dem hos floristen är ett sätt att bidra, då vet jag var blommorna kommer ifrån och att de har odlats naturligt. En annan liten sak jag är noga med är att alltid välja stearinljus i stället för paraffinljus. Många bäckar små gör en stor å!

Idas hus har växt med familjen. När barnen var små var boytan mindre, dubbelsängen stod i vardagsrummet och barnen hade våningssäng i rummet bredvid. Sedan dess har familjen renoverat vinden för att få fler sovrum, och nu är huset ganska rymligt.

– Egentligen är ju moderna hus med treglasfönster mer miljövänliga rent energimässigt, men jag försöker se det som att vi har tagit vara på något gammalt i stället för att bygga nytt. Allt blir en avvägningsfråga. Att bo litet i stan kan vara mer klimateffektivt än att bo stort och lantligt som vi, men å andra sidan har vi en stor trädgård där vi kan odla egna grönsaker, säger Ida, och fortsätter:

– Det är svårt att göra allt rätt och det är lätt att bli uppstressad över sin egen klimatpåverkan. Men det hjälper ju inte, då är det bättre att lära sig, ta till sig och göra det man förmår.

Läs även: Fem retroprylar du faktiskt kan använda

På det vita skåpet, tillverkat av snickaren som en gång bodde i huset, finns bland annat gamla flaskor som används som blomvaser.

Konsumtionen av nyproducerat tror Ida Magntorn är den största miljöboven när vi inreder våra hem. En annan är att vi slarvar med småsaker som att frosta av frysen och dammsuga bakom vitvarorna så att de inte drar extra el. Tråkiga, men viktiga, saker att tänka på.

– Sedan tror jag att fler behöver komma över den där spärren med att köpa gammalt och begagnat. Jag tror att det är en kombination av bekvämlighet och ovana som gör att vi så ofta köper nytt.

Det kan bli en generationsfråga, menar Ida som tycker sig se att yngre generationer blir allt bättre på att se värdet i gamla saker.

– Vi gjorde det förr, då slängdes inget i onödan. Men någonstans längs vägen fick vi för oss att resurserna är oändliga och halkade ur det tänket. Nu måste vi hitta tillbaka till det.

Idas egen stil sprider hon bland annat via sitt Instagramkonto, men man behöver inte nödvändigtvis dela hennes smak för att följa hennes hållbarhetstips.

– Nej, absolut inte! Man kan köpa secondhand oavsett vilken stil man har, och det behöver inte heller alltid handla om att det är billigt. Ta designklassiker, de är gamla, har ett högt värde och innebär en helt annan stil än det lite romantiska som ofta förknippas med vintage, säger Ida, och fortsätter:

– Och det går faktiskt att köpa helt nya saker på Blocket också, folk som säljer felköp eller saker som aldrig kommit till användning. Stil eller pris är inte det viktigaste, poängen är att anamma det cirkulära tänket.

Den vackra silverbrickan har Ida ärvt av sin farmor, och den används nu som anslagstavla med hjälp av magneter.0

Idas hållbara tips

►Köket. Riv inte ut det om det fungerar. Måla hellre om luckorna, eller piffa med vackra bruksföremål som brickor och skärbrädor. En gammal bakplåt kan agera anslagstavla.

►Vardagsrummet. Släng inte ut soffan, lägg hellre ett fint överkast över eller sy enkla överdrag till dynorna. Byt inte ut kuddarna hela tiden, ta fram dina gamla eller sy om en gammal kjol eller scarf till kuddfodral.

►Sovrummet. Om du har en dålig säng, byt först bara det som är närmast kroppen, det vill säga bäddmadrassen – det gör stor skillnad.

►Badrummet. Bada inte av slentrian, utan gör det bara ibland så spar du mycket vatten. Rensa i badrumsskåpet, och köp bara bra produkter ur miljöperspektiv när du behöver nytt.

►Barnrummet. Ta bort alla gamla plastleksaker, och undvik även gammal plast på loppisarna. Lukta på dem, och undvik allt som luktar starkt.

För Plus-kunder och prenumeranter:

Marit inreder med kontraster i 50-talsvillan på Lustigkulla: "Jag skulle aldrig köpa ett helt koncept"

Timmertorp med 5 000 kvadratmeter tomt populärare än lyxhemmen

Pontus byggde trädkoja i skogen – flyttade dit permanent: "Jag är friare nu"

I köket används gamla skafferilådor i glas som förvaring för allt från frukostmüsli till värmeljus.

Ida tar gärna in växter från trädgården och använder dem som dekoration.

Huset består av en del från 1880-talet och en från 1930-talet. I trädgården hittar Ida växter att dekorera hemmet med.

Författaren Ida Magntorn bor i ett hus i Lund som består av en del från 1880-talet och en från 1930-talet.

Mycket i hemmet är tillvarataget från tidigare ägare och fanns där när familjen flyttade in. Bordet stod i snickarboden och har troligtvis använts av en biodlare som slungade honung. Stolarna är köpta på auktion.

Ida Magntorn, författare, journalist och fotograf.

Ida Magntorn

Ålder: 49 år.

Familj: Maken Erik och barnen Mira, Måns och Olle.

Bor: I ett hus från 1880 som är tillbyggt på 1930-talet, i Lund.

Gör: Författare, journalist och fotograf.

Aktuell: Med boken "Ett hem med omtanke – harmoniskt, personligt och hållbart i längden" som släpptes 14 september.

Mer läsning

Annons

Nya avsnitt av "Hemma hos"

Inspireras av planlösningar, inredning och färgval!