Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lys upp trädgården i höst - Marit fixade enkel mysbelysning ute

Ljusslingorna i Marit Sihm Kvenangens trädgård sprider mysbelysning i höstmörkret. Men framöver vill de även satsa på fast trädgårdsbelysning.

Annons

Den enkla ljusslingan som Marit Sihm Kvenangen har på altanen ger stämning i höstmörkret.

Marit Sihm Kvenangen har flera slingor med stora och små lampor i trädgården. De ger inte så mycket ljus utan det är mest för att det är mysigt.

– De får sitta uppe året runt, men jag har flyttat någon slinga närmare huset på vintern eftersom vi inte är ute så mycket då, säger hon och ser ut över trädgården till villan där de snart har bott i tre år.Under den mörka årstiden låter hon tre av slingorna vara tända dygnet runt.

– Och de andra tänder jag när vi ska vara på altanen.

Den färgade ljusslingan sattes upp till en fest i somras, sedan har den fått vara kvar.

Familjen har pratat om att installera fast belysning i trädgården. Men eftersom de inte har bott så länge i huset har det inte varit högprioriterat.

– Vi vill ha mer belysning både för att det är mysigt och för att man ska få lust att vara ute även när det är mörkt. Men också för att minska risken för inbrott. Jag vill också ha fler lampor vid lekstugan. I dag har vi bara en batteridriven ljusslinga där.

Vad som ska lysas upp har de inte hunnit fundera ut än. Om ljuset ska riktas mot ett eller flera träd, mot en sten eller om det är bäst vid altanen.

Så här mysigt ser det ut när mörkret har sänkt sig på altanen.

– Vi är inte så kunniga när det gäller ljussättning utomhus. Det här är ju också ett 50-talshus så vi vill att det ska passa in i miljön.

Allra helst vill hon ha solcellsdriven belysning.

– Men det är inte så mycket sol där jag vill ha dem så det är inte säkert att det skulle fungera.

Jonas Ahlquist, ägare till butik Elkedjan city Ampere, har märkt att intresset för trädgårdsbelysning har ökat, särskilt de senaste två till tre åren.

Jonas Ahlquist på Elkedjan city Ampere i Västerås tycker att man ska prova innan man bestämmer sig för var i trädgården man ska montera belysningen.

– Och de som har börjat kommer ofta tillbaka och vill ha mer, säger han.

Det finns en hel del att välja mellan och Jonas tycker att man ska börja med att göra en budget över vad det får kosta.

– Ett annat råd är att inte köpa det billigaste om man vill att det ska hålla några år. Köp lite dyrare och bygg ut vartefter i stället.

Installationen är också något att tänka på.

– Om man tar 230 volt ska kablarna ner 60 centimeter i marken i skyddade rör och det ska göras av en elektriker. Tar man i stället 12 volt så behövs inte det, och det fungerar lika bra. Husets entré tycker han är ett bra ställe att börja med.

– Det ska vara tydligt var man går in även när det är mörkt. Några spottar i marken och en upplyst entré gör jättemycket.

Han tycker också att man ska provbelysa innan man bestämmer var lamporna ska vara.

– Och det ska göras när det är mörkt. Kolla också så att lamporna inte bländar grannarna.

Annons

VSK-kaptenen osäker för spel – kan få inleda på bänken mot Trelleborg: ”Får se”

Annons

Fem män greps efter stor polisinsats på E18

Annons

Personbil voltade på E18 – två män förda till sjukhus

Annons

Säkrare korsning med bro och tunnel – enklare för hamntransporter

Annons