Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nya avsnitt av "Unika rum"

Udda platser och kreativa lösningar att bli inspirerad av!

Maria och Jonas förverkligade torpdrömmen – flyttar ut i skogen med sina hästar och getter

Ett rött litet torp med vita knutar är mångas dröm.
När barnen hade flugit ut förverkligade Maria och Jonas sin – de sålde huset för att tillsammans med sina djur flytta till drömtorpet i Värnan i Sandviken.

Annons

TV: Följ med in – här ska det bakas pizza på fäboden

När Maria och Jonas Ericsson första gången kom till torpet i Värnan utanför Kungsgården visste de direkt – här ville de bo.

I en gammal timrad stuga, mitt i skogen och utan grannar nära inpå.

Men en del av deras vänner trodde nog att de hade tappat förståndet.

Maria och Jonas Ericssons torp har tidigare varit en fäbodstuga. Den har hört till en större gård i grannbyn Norrberg och det var hit som man tog sina kor och kalvar på sommarbete.

– En del tänkte nog att det var en 50-årskris på gång. Andra sa att "Ni ska väl inte BO där, ni ska väl ha det som sommarstuga", säger Maria.

– Men det fanns också många som tyckte att vi är modiga, säger Jonas.

LÄS OCKSÅ: På Nygårds i Storvik har sju generationer sparat på allt: "Medicin från 1899 har inte ens öppnats"

Själva tvekade de inte.

Sedan några månader är det gamla torpet– vars äldsta delar är från 1831 – deras hem.

Och så snart stallets rustats och hagarna dränerats ska även deras två hästar och två afrikanska dvärggetter flytta hit. Till jul kommer även två katter som precis har fötts.

– Det var delvis för djurens skull som vi flyttade hit. För att vi här kunde få egen mark där de kan vara, berättar Maria.

Men det handlade också om en längtan som de länge haft. Om att bo lugnare och mer enskilt. Om att kunna rå om sig själva och få ett lugnare liv.

– Vi har båda jobb där vi är omgivna av människor hela dagarna och då kan det vara skönt att bo med skogen som granne, konstaterar Jonas.

Trots att torpet är litet är köket förhållandevis stort. Här räknar Maria och Jonas med att få plats med hela familjen till jul och andra högtidsdagar.

Avlastningsbordet i köket är tillverkat av en gammal skiva som de hittade i ladugården och ett underreda till en symaskin. Den gamla fotogenlampan som utrustats med el kommer från Marias föräldrar och i apoteksflaskorna står kärleksört och vallmo.

Hästar är ett stort intresse för både Maria och Jonas och de samlar på dalahästar. Och naturligtvis har även torpet fått sin egen häst som är märkt med Värnan och årtalet för när de flyttade in.

När barnen blivit vuxna och de var ensamma kvar i den stora villan beslutade de sig för att förverkliga torpdrömmen.

– Vi tänkte att det är de saker som man inte gör som man senare ångrar, inte det man gör, säger Maria.

De hann titta på en hel del hus – men det var inte förrän de kom körde upp på gårdsplanen till torpet i Värnan som det sa klick.

– Det var precis vad jag hade drömt om, säger Jonas.

Maria – som inledningsvis kanske inte var helt övertygad om flytten – blev det när hon insåg att det i huset fanns en gammal fungerande bakugn. Något hon länge önskat sig.

– Jag har sagt att om jag ska flytta så vill jag ha en bakugn. Och det fanns det här. Så där ska det bakas tunnbröd, både mjukt och hårt. Och så ska det gräddas pizza, säger hon nöjt.

För Pluskunder och prenumeranter: Marit inreder med kontraster i 50-talsvillan på Lustigkulla i Västerås

Torpet har riktigt gamla anor och det skvallrar bland annat dörrarna om. Att de och de gamla beslagen är kvar gläder Maria extra mycket.

I bakugnen ska det gräddas både tunnbröd och pizza.

I taket i storstugan satt två metallfästen och av en vän som är antikhandlare fick de två krokar och en brödstång som passade perfekt

Torpet var överlag i väldigt gott skick när de flyttade in men lite rust har det blivit i alla fall.

Köket – som var ganska mörkt – har ljusats upp med nya skåp och klassiska stänktapeter. Och så har en gammal vedspis satts in och en spiskåpa murats.

– Spisen hittade jag på blocket när vi var på besök hos ena sonen som bor i Stockholm. Den fanns i Västerås så vi körde den vägen hem och så fick den komma hit, berättar Maria.

Annars har de inte köpt så mycket nytt utan återanvänt gamla saker.

Ett gammalt symaskinsunderrede har tillsammans med en träskiva som hittades ute i ladugården blivit ett praktiskt och fint avlastningsbord i köket.

En planka har hängts upp i läderremmar och blivit en vägghylla ovanför kökssoffan och själva köksbordet är ett gammalt – som i flera år stått på undantag – men som nu åter tagits i bruk.

– Här passade det perfekt. Det enda vi har gjort är att slipa skivan, säger Maria.

Pioner är en av Marias absoluta favoritblommor. Och i torpet blommar de numera året om.
Även i sovrummet finns en gammal öppen spis. Väggen i övrigt var täckt av en spånskiva. Den har Maria och Jonas tagit bort och istället har de låtit putsa hela väggen.

I hela torpet finns fina gamla trägolv som slipats.

Utmaningen har snarare varit att minska ned på antalet saker. Deras gamla hus var på hela 160 kvadrat så det har fått göra sig av med en hel del för att få plats i torpet som är knappt hälften så stort.

– Vi har bara behållit det vi verkligen behöver. Resten har vi slängt eller gett bort. Det har blivt många turer till Ånyo i Sandviken, säger Jonas.

Det Maria bävade mest för var kanske hur de skulle få plats i det lilla, lilla sovrummet. Men även det har gått bra.

– Vi hade ett sovrum på 25 kvadrat i gamla huset och här är det nio kvadrat. Men vi har insett att vi faktiskt inte behöver större.

Maria har räknat ut att de precis får plats att klämma in en resesäng så att barnbarn kan sova över. Soffan i vardagsrummet går också att bädda ut och det går även att övernatta i lillstugan som annars mest används som förvaring.

– Så om det behövs kan vi ordna ganska många sovplatser, säger Maria nöjt.

Och Jonas konstaterar att det finns flera fördelar med att bo litet.

– Igår när vi skulle dammsuga så var det bara svoop, svoop, svoop – så var det klart!

Men nu går vi mot höst och vinter – hur blir det då att bo ensamma mitt i skogen?

– Jag tror att det kommer att bli väldigt mysigt här även på vintern. Visst det vore inte kul om vi skulle behöva skotta flera hundra meter ut till vägen men vi har redan ordnat med plogning, säger Jonas.

– Jag tror också att vi är sådana som personer, att vi ser möjligheter, säger Maria.

Och de har redan inspirerat andra.

– Vi har vänner som också har flyttat. De har tänkt att "Kan Maria och Jonas så kan vi!"

Läs även: Isabella och Axel har skapat drömhemmet i Sätra brunn: "Vi renoverar precis som vi själva vill"

Att den stora gamla ladugården fanns kvar var ett viktigt skäl till att de valde att flytta till torpet. Här ryms bland annat familjens hästvagnar och Jonas ser fram emot att kunna duka upp till fest här.

I ladugården som tillhörde den gamla fäboden fanns djur fram till början av 1950-talet. Här finns även gamla medicinburkar. Denna från apoteket Örnen i Sandviken har innehållit juversalva.

Innanför porten till ladugården står namn på djur som levt och dött där. Bruna blev tio år och dog 1952.

Stugan är gammal men utemöblerna är faktiskt alldeles nytillverkade – om än av äldre modell. Originalet fanns en gång i tiden på kaféet Sommarro i Boulognerskogen i Gävle.

Spiselkransen i sovrummet  pryds av bilder på bland annat familj och hästar.

Hela verandan doftar och nyplockade äpplen.

Här är delar av dalahästsamlingen. På väggarna finns även bilder av familjens hästar. En fjording som heter Muskot och en islandshäst som heter Gardar som ska flytta till Värnan så snart hagarna dränerats.

Maria och Jonas Ericsson tänker inte blir några enslingar på torpet. Tvärtom är tanken att ett mindre hus kräver mindre arbete och ger mer tid till att resa om umgås med familj och vänner.

I det gamla stallet ska det göras plats för familjens två hästar. Jonas gläds åt att snart få hem dem och de afrikanska dvärggetterna Mikro och Mini.
I ladugården står de gamla medicinburkarna kvar på rad.

Mer läsning

Nya avsnitt av "Hemma hos"

Inspireras av planlösningar, inredning och färgval!