Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nya avsnitt av "Unika rum"

Udda platser och kreativa lösningar att bli inspirerad av!

Nattens drottning blommar i Gryt

Det blommar ofta och mycket hemma hos Lotta och Robban Lundberg i Gryt. Bland annat blommar den exotiska Nattens drottning i en kaskad av vackra blommor.

Annons

Nattens drottning blommar bara på natten.

Lotta med hundarna Zeke och Dante. I bakgrunden syns inglasningen där hon vinterförvarar många växter som inte tål att vara ute på vintern.

Jag blir utskälld när jag kommer till Lotta och Robban Lundbergs hem i Gryt. De båda hundarna Zeke och Dante låter ingen passera utan att tala om det. Så jag följer dem och Lotta in i hennes prunkande trädgård.

Det finns träd, buskar, grönsaksland, rabatter, urnor lite överallt i trädgården. På altanen står en rad likadana syddracenor, palmliknande växter i en läcker rödgrön färg.

– Dem köper jag för en hundring på Blomsterlandet och övervintrar. Då blir de så där stora, förklarar Lotta som får det att låta så enkelt att lyckas med sina växter.

Med famnen full av sig själv. Pelargonkännaren Brian West skapade pelargonen Lotta Lundberg till just Lotta Lundberg. I dag finns den att köpa i många plantmarknader.

På altanen finns också sådant som ett stort olivträd. Men framför allt finns där en stort inglasat uterum med mängder av växter. Så här på sommaren är inglasningen öppen för att växterna ska må bra. Men på vintern stängs dörren och uterummet värms till sådär fem plusgrader för att växterna ska överleva vintern.

Innanför stora fönster i inglasningen hänger kaktusväxten Nattens drottning. Växten är som en lång slana och på den hänger både överblommade blommor och knoppar. Blommorna lever bara några timmar och blommar då på kvällen och natten med stora magnifika, vita doftande blommor. Trots att det bara är utblommade blommor kvar på de taggiga stänglarna när jag hälsar på kan man ändå ana hur vackra blommorna måste vara.

Appleblossom rosebud heter den här pelargonen som bjuder på stora bollar av blommor.

Lotta berättar att det är just namnet, Nattens drottning, som gör att hon har kaktusväxten hängande från en hög hylla och ner mot fönstret.

– Jag fick en taggig stickling av Nattens drottning för 25 år sedan av en arbetskamrat när jag jobbade som redigerare på kvällen/natten hos Nerikes Allehanda. Då var det bara killar som jobbade där, förutom jag, så han tyckte att det var en lämplig växt för mig, säger Lotta och skrattar.

Porslinsblomman frodas i paret Lundbergs skyddade inglasade altan och bjuder på vackra blommor.

I inglasningen finns också många gamla och stora pelargoner. De är en liten del av alla pelargoner som finns hemma hos Lotta och Robban.

– Fast det är ju ingenting mot hur det var för tio år sedan, fortsätter Lotta.

Då var både hon och Robban passionerade odlare och samlare av pelargoner. Bland annat fick Lotta en pelargon uppkallad efter sig av en av världens främste pelargonförädlare, engelsmannen Brian West. De var med i reportage och böcker kring sitt pelargonintresse och folk kom på besök till deras växthus för att se alla olika pelargoner.

– Men det där brinnande intresset för pelargoner svalnade när Brian West dog. I dag har vi bara kvar de pelargoner vi tycker är fina, säger Lotta.

Lotta och Robban Lundbergs paradis ligger i Gryt. I bakgrunden paradisbusken.

Vi lämnar inglasningen och går till det stora växthuset som de byggt för pelargonernas skull. Här står fortfarande mängder av pelargoner på hyllor men Lotta säger att det nästan inte är något mot hur många hon hade förr.

De är nu trots allt ganska många. Lotta själv gillar de med stora och många blommor, helst ska de vara som stora gräddbakelser i rosa och vitt.

I trädgården finns bland annat den cerise engelska pelargonen Lord Bute och den blå afrikanska liljan.

En del pelargoner har vuxit sig stora med åren . De trivs bra både sommar- och vintertid inne i den inglasade altanen.

- Det här är en gammal pelargonsort som heter Vit rosenknopp, berättar Lotta.

Golden charlise heter den här blekrosa pelargonen med tvåfärgade blad.

Fakta

Huset: Är byggt 1991 och ligger i Gryt.

Trädgården: Är stor och här finns odlingar på friland,växthus, buskar, träd, urnor. Kort sagt: här bor ett par med gröna fingrar.

Här bor: Lotta och Robban Lundberg samt hundarna Zeke ochDante och katterna Byggare Bob, Ozzy, Sid och Estrella.

Så sköter du dina pelargoner:

Lotta och Robban Lundberg är lite tveksamma till att ge råd om hur man ska sköta sina pelargoner.

- Men ok, då, om du skriver att det här är våra råd. Det finns mängder av olika råd när det gäller pelargoner, säger Lotta.

På hösten: Ställ pelargonerna ljust och svalt, helst inte varmare än fem grader. Själva har de dem i ett uppvärmt uterum. Det går också att ställa dem mörkt.

Om man nu inte har något svalt ställe till dem, går det också att ställa dem inne på en fönsterbräda och låta dem växa vidare. Men då behöver de extra ljus om de ska klara sig bra. Det går bra att montera vanliga lysrör över dem.

I februari: Det är dags att plantera om pelargonerna i ny jord och klippa ner dem . Du kan vara ganska hård om du vill det och klippa ner dem mycket.

I mars: Det är dags att börja göda plantan, vattna med gödning och vatten.

I mitten av maj: Man kan börja sätta ut pelargonen i ett skyddat läga där frosten inte kommer åt den. Eller vänta till början av juni när frostrisken är över.

Mer läsning

Annons

Nya avsnitt av "Hemma hos"

Inspireras av planlösningar, inredning och färgval!