Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nya avsnitt av "Unika rum"

Udda platser och kreativa lösningar att bli inspirerad av!

Naturnära trädgård hemma hos Stina

Hur ser trädgården ut hemma hos en landskapsingenjör? Vi hälsade på hemma hos Stina Hammar som bor naturnära i Skärmartorp utanför Örebro.

Annons

Stina Hammar ympar och driver upp nya äppelträd med gamla äppelsorter för Karlslunds herrgårds räkning.

Det är lite av Bullerbykänsla att komma till Skärmartorp. Byn ligger längs Kilsbergskanten, nära Lanna och helt nära Lekeberga-Sälvens naturreservat. Ja, faktiskt gränsar Stina Hammars tomt till naturreservatet.

Huset ligger längs den gamla landsvägen och söder om tomten börjar rasbranterna där Lekhytteån och Garphytteån har gröpt sig ner i berget och nu bildar naturreservat.

Men jag kommer norrifrån, från landsvägen, när jag går in i trädgården och möter Stina som sitter på en bänk i trädgården och njuter av solen. En snabb första anblick visar en ganska vanlig trädgård med en grusgång fram till huset och med gräs och fruktträd på sidorna om gången. Men här finns så mycket mer.

Purpurapeln förgyller trädgården så här års.

- Här finns den bästa odlingsjorden man kan ha. I närheten fanns en gång ett bruk och runt om låg mängder av kolmilor som nu lämnat efter sig ett tjockt kollager som tillsammans med sandjorden ger jättebra jord, berättar Stina och tar mig med på en guidad tur i trädgård.

Hon visar hur hon släpper upp gräset under äppelträden så här års. På så sätt får hon fina blomsterängar i trädgården med blommor som gullviva och prästkrage. Intill huset har hon stora ekfat med växter, en del sitter där året om, i andra planterar hon sommarblommor.

Stina håller sin örtagård i odlingsbänk och innanför stängsel.

Vi går vidare i trädgården och mot baksidan. Där står en purpurapel, helt översållad av rosa blommor. Intill finns ett mäktigt stånd rabarber med en stor blomma i. Stina behåller blomställningen för att den är vacker, även om den drar näring från stjälkarna. Hon kompenserar genom att gödsla lite extra.

Så kommer vi till en inhägnad del av trädgården. Här har hon en örtagård. Inhägnaden är till för att hålla hönsen borta. Där finns också en större inhägnad med högt stängsel. Där driver Stina upp äppelträd för Karlslunds räkning.

- Det är gamla äppelsorter som får nytt liv nu. Det är ett ärofyllt uppdrag jag fått, säger hon och räknar upp äppelsorter som Menigasker, Grågylling, Sickelsjö vinäpple och Baggetorp.

Stängslet behövs för att hålla rådjur och harar borta.

I växthuset finns bland annat urtidsväxten gingko.

Såklart finns där också ett växthus. I det har hon bland annat gingko och en vindruva som egentligen inte är härdig i våra trakter men går bra i växthus. Den heter Heimrod och ger söta, kärnfria druvor.

Från andra änden av trädgården hörs kackel. I och intill ett uthus går Hedemorahöns. Stina gillar dem och föder även upp kycklingar. För hönsen skull har hon också en del buskage på tomten, bland annat ormbunkar.

- Hönsen får gå fritt på tomten om vi är ute men behöver buskage att kunna gömma sig i, förklarar hon.

Familjen håller Hedemorahöns och Stina berättar att dottern Meja är duktigt på att göra dem tama.

Stina Hammar sparar gräset under äppelträden så här års, för gullvivornas skull. Där har hon också en

Men Stina vill också ta mig med till en annan tomt, en granntomt och grannhus som hon och maken Pierre köpt. Här står stora, mäktiga askar intill Lekhytteån som brusar i ett vattenfall. Och här finns Lekebergsbron som är känd från Jeremias i Tröstlösas dikt "Tess lördan".

Eftersom Stina har så fint på sin tomt har hon här en ny utmaning: Hon ska göra i ordning även denna trädgård.

- Här tänkte vi bland annat ha en örtagård och vi spånar på att ha kurser i trädgård, berättar hon.

- Jag älskar humlestörar, säger Stina som har flera stycken som kraftigt och bestämt strävar mot skyn.

Jeremias i Tröstlösa, Levi Rickson, skrev dikten

Mer läsning

Annons

Nya avsnitt av "Hemma hos"

Inspireras av planlösningar, inredning och färgval!