Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Så mycket sjunker bostadspriserna i Västmanland

De senaste tre månaderna har priserna på bostäder sjunkit rejält i Västmanland – mer än i landet som helhet. Framför allt är det bostadsrättspriserna som har blivit billigare.

Annons
Priserna på både villor och bostadsrätter har gått ner mellan november och januari. Samtidigt har försäljningen ökat. Foto: Janerik Henriksson /TT

Enligt statistik från Länsförsäkringar Fastighetsförmedling som presenterades på onsdagen, har bostadsrättspriserna i Västmanland sjunkit med 9,1 procent de senaste tre månaderna, medan villapriserna har minskat med 4,1 procent.

Läs också [+]: Så försvarar mäklarna lockpriserna på bostäder

Utvecklingen skiljer sig åt i landet. I Kalmars och Norrbottens län har priserna stigit under de senaste tre månaderna – i resterande delar av landet har priserna sjunkit. I Stockholms län har tappet varit mest långvarigt och ser ut att fortsätta. Där har bostadsrättspriserna sjunkit med 6 procent och villapriserna med 6,6 procent de senaste tre månaderna. I landet som helhet har priserna på bostadsrätter sjunkit med 6 procent och villapriserna med 3 procent.

Siffrorna baseras på försäljningen av 10 322 villor och 23 477 bostadsrätter under november 2016 till januari 2017 och november 2017 till januari i år.

Likaså visar Mäklarstatistiks siffror, som också släpptes under onsdagen, på samma prisutveckling. Marknaden är dock inte nattsvart för den som vill sälja: Enligt Mäklarstatistik har antalet bostadsförsäljningar ökat kraftigt i Sverige sedan nyår. I januari i år såldes 18 procent fler bostäder än förra året.

Enligt många av våra mäklare har även prisbilden stabiliserats

Johan Engström, VD på Fastighetsbyrån

– Nu efter nyår är vår känsla att säljare och köpare möts på ett helt annat sätt, vilket också visar sig tydligt i försäljningssiffrorna för januari. Enligt många av våra mäklare har även prisbilden stabiliserats, säger Johan Engström, VD på Fastighetsbyrån i ett pressmeddelande.

Två anledningar till att försäljningen ökat, tror han kan vara att priserna faktiskt gått ner och att vissa vill förekomma det skärpta amorteringskravet som börjar gälla den 1 mars.

Under onsdagen gav Riksbanken besked om att reporäntan ligger kvar så samma nivå och att en höjning inte är att vänta förrän andra halvan av 2018. Tidigare fanns farhågor om att amorteringskravet i kombination med en höjd ränta skulle marknaden ytterligare.

Läs också: Richard Appelbom: Ingen rivningsvåg den här gången

Mer läsning

Annons