Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Se teaterdirektörens pampiga hem med 20-talskaraktär – arkitekten bakom ritade Örebro konserthus

Han har ett vardagsrum på hundra kvadratmeter, rejält tilltaget kapprum och ett kök under renovering. Följ med hem till teaterdirektören Magnus Wetterholm i Nora och hans snart hundraåriga församlingshem.

Annons

Magnus Wetterholm har ett vardagsrum på 100 kvadrat som på sina håll är sju meter högt. Han bor i ett före detta församlingshem.

Magnus Wetterholms hus är onekligen spektakulärt, inte minst från utsidan där man snabbt ser att det inte är en villa, vilken som helst. Så vi knackar på. Magnus öppnar de kraftiga dubbelportarna och visar oss in. Efter ytterligare en dubbeldörr kommer vi in i den kombinerade hallen och biblioteket.

Magnus Wetterholm berättar att hans hus är byggt 1929 av Georg Arn. Han visar en hel rulle med originalritningar till huset med allt från takkonstruktioner till vilka träd som skulle planteras i trädgården. Allt finns kvar.

- Georg Arn har även ritat kända byggnader som konserthuset i Örebro, säger han.

Magnus hem var liksom konserthuset en offentlig byggnad från början. Det byggdes alltså som församlingshem i Nora, med kök, kyrkosal och läktare. I dag bor Magnus där och han har förvandlat det till ett hem utan att göra om ytorna överdrivet mycket. Han vill behålla den tidens stil, nyklassisismen, 20-talets formspråk och husets själ om man vill uttrycka sig så. Men samtidigt vill han göra huset till ett hem som är präglat av hans liv och leverne.

I entrén finns en del av Magnus bibliotek.

Det är ett gediget hus han bor i, med kvalitet i alla detaljer. Dörrar, foder, väggmålningar - allt finns kvar från när huset byggdes. Till vänster i entrén finns Magnus sovrum men vi går vidare in i huset och kliver in i den stora kyrksalen som enligt Magnus är på hundra kvadrat och har sju meter högt i tak.

I fonden finns gigantiska målningar på jungfru Marie bebådelse och Jesu uppståndelse. I mitten, där det var altartavla, hänger i dag en inramad affisch från föreställningen Moliére i Paris någon gång på 80-talet.

Ragnhild Nordensten har målat väggmålningarna som dominerar Magnus vardagsrum. Bakom honom syns Jesu uppståndelse.

- Målningarna är gjorda av konstnärinnan Ragnhild Nordensten 1930, säger Magnus och pekar på de gracila människorna som illustrerar de kända scenerna från Bibeln. De är målade direkt på väggen i en teknik som heter al fresco och har stått emot tidens tand väldigt bra.

I det stora rummet finns flera sittgrupper och vi slår oss ned vid en av dem. Magnus berättar om möbler och övrig inredning. Nästan varje sak i hans hem har sin historia, visar det sig.

Han pekar på en äkta matta som sitter på väggen och säger att den är inledningen på hans fars samlarvurm.

- Pappa var på tjänsteresa i Beirut och blev inlockad i en mattbutik och såklart blev han fast för de vackra mattorna.

Alla saker har sin historia i Magnus hem.

Så berättar Magnus att fåtöljen han sitter i, en gång tillhört hans syster. När han fick den gamla fåtöljen var den väldigt sliten och nedsutten men han har sett till att stoppa och klä om fåtöljen. Den har bra kvalitet och var värd att renovera.

- Man är ju lite en produkt av sin barndom. Hemma var det exempelvis viktigt att olja in möblerna. Det gjorde mamma och det gör jag också, säger Magnus och ler.

På väggarna hänger tavlor från Magnus liv. Det är utmärkelser och bilder från olika föreställningar som han satt upp på sitt Stadra, den gamla ärvda herrgården i Bergslagen där han har teatrar om somrarna.

Intill det stora vardagsrummet ligger matsalen. Och innanför den ligger köket som vi inte får se. Det ska renoveras.

Vid sidan av vardagsrummet finns en matsal på gott och väl 50 kvadrat. Och innanför matsalen finns köket där vi inte får gå in. Det ska renoveras, säger Magnus och visar istället ritningar gjorda av arkitekt Helena Ljungné.

- Allt är en fråga om pengar men om det går som jag vill, ska jag renovera köket i höst. Det blir min 60-årspresent, säger Magnus. Han ser väldigt mycket fram emot sitt nya kök där han bland annat ska återanvända en del glasdörrar i huset.

Det gamla pianot påminner Magnus om hans mormor som var duktig vid tangenterna.

En annan dröm är att bygga en trappa upp till läktaren för att ge den kontakt med vardagsrummet. I dag är läktaren lite av förråd, säger han och förklarar att när man som han bor i ett församlingshem är det inte jättegott om garderober.

Magnus Wetterholm är noga när han renoverar, vill att allt ska göras för att passa in i husets 20-talskaraktär. Han har redan renoverat badrummet på det sättet och där möter man nu inte bara ett badrum utan ett badrum med 20-talets vurm för det klassiska. En betongyta väntar på att få målningar som är kopior av delfiner från templet i Knossos på Kreta.

För att passa in i husets stil, har Magnus tagit en arkitekt till hjälp för att skapa ett tidsenligt badrum.

- Jag ska inte nämna några namn men en känd inredare från länet har lovat att hjälpa mig, säger Magnus.

Det mesta i både hus och inredning går i mjuka naturfärger som gult, brunt, terracottarött och mossgrönt. Det är originalfärger men jag blir inte förvånad när Magnus säger att han tycker om den färgskalan. Hans egen klädsel med en ljust grön kavaj och terracottafärgad scarf passar perfekt in i miljön.

Exteriört ser det gamla församlingshemmet ut så här. I huset finns också en lägenhet som Magnus hyr ut.

Fakta: Magnus Wetterholm

Huset: Är ett före detta församlingshem i Nora.Invändigt: Finns två rum och kök om man vill - eller kök, sovrum och ett gigantiskt vardagsrum/ matrum på ungefär 150 kvadratmeter plus en läktare.Här bor: Magnus Wetterholm, teaterdirektör för Stadra teater.Inredningsstil: 20-talets nyklassicism eller swedish grace som det också kallas.

Mer läsning