Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nya avsnitt av "Unika rum"

Udda platser och kreativa lösningar att bli inspirerad av!

Spara pengar med hjälp av en arkitekt

Drömmer du om att bygga nytt? Då kan det vara värt att anlita en arkitekt för att förverkliga dina idéer. Men se till att veta vad du vill först.

Annons

En arkitekt kan komma med förslag som ger besparingar, till exempel välja material som är kostnadseffektiva.

Många som vill bygga nytt eller bygga ut, väljer ofta att pröva själva utan hjälp av arkitekt. Men är man inte erfaren kan det bli både dyrt och fel i slutändan. Samtidigt är det inte helt lätt att veta var man ska vända sig eller hur mycket det kostar. Pilvi Vanamo som är ena halvan av Lönnqvist & Vanamo Architects, tipsar om att välja en byrå med rätt typ av erfarenhet.

– Jag rekommenderar verkligen att redan från början kontakta byråer som tydligt visar att de gör liknande saker som det du vill göra, säger Pilvi Vanamo.

Men först bör man sätta sig ner och fundera över vad man egentligen vill ha. Om huset ska byggas ut finns det många följdfrågor att ställa sig. Hur ska det nya rummet hänga ihop med resten av huset? Vilken stil ska utbyggnaden ha? Hur stor ska den bli? Vad är viktigt när det gäller funktioner och ljusinsläpp?

– Ju tydligare bild du har, desto enklare blir det för arkitekten att tillgodose dina önskemål och desto mindre är risken att du blir besviken, säger Pilvi Vanamo.

Pilvi Vanamo på Lönnqvist & Vanamo Architects kontor på Södermalm i Stockholm.

Att bygga om eller till ett hus är en investering och innebär i princip alltid en stor kostnad. Att anlita en arkitekt kan verka som en onödig ekonomisk belastning på projektet, men Pilvi Vanamo tycker att man ska vända på resonemanget.

– Man brukar säga att arkitekten kostar 5–10 procent av totalsumman för ett byggprojekt, så det är en rätt liten summa i sammanhanget. Dessutom kan vi ofta komma med förslag som faktiskt ger besparingar. Vi kan föreslå andra, mer kostnadseffektiva material till exempel.

Så vad kostar det då? 2016 var genomsnittsarvodet för arkitektarbete 1 062,50 kronor per timme, enligt branschorganisationen Sveriges Arkitekters årliga undersökning. Det går att komma billigare undan om du anlitar en arkitektpraktikant, de tar 562–825 kronor per timme inklusive moms.

Som kund kan du välja rörligt pris, fast pris eller rörligt pris mot en förutbestämd budget. Det fasta priset känns tryggt för många, medan det rörliga ofta blir billigare eftersom det fasta tagit höjd för eventuella förseningar och liknande. Rörligt pris mot en budget innebär att arkitekten arbetar per timme, men att det satts en målbudget som oftast inte överskrids särskilt mycket.

Floragatan i Uppsala. Här ritade Lönnqvist & Vanamo en tillbyggnad till en befintlig 1920-talsvilla med tidsenliga detaljer.

Fem tips till dig som vill anlita en arkitekt

1. Tänk igenom vad som är viktigt för dig och vad du vill prioritera. Var så tydlig du kan med dina förväntningar för att undvika besvikelser.

2. Välj arkitekt efter dina behov. Kolla referenser och välj ett kontor som gjort liknande projekt tidigare.

3. Kolla att arkitekten har konsultansvarsförsäkring. Om arkitekten till exempel gjort fel i ritningar går försäkringen in och täcker kostnader som kan uppstå på grund av det.

4. Fundera kring hur du vill göra med arvodet, ska det vara rörligt eller fast pris? Vad vill du ska ingå i arkitektens uppgifter?

5. Glöm inte att arkitekten kan hjälpa dig att ta hållbara och miljövänliga beslut. Det finns till och med särskilt certifierade arkitekter som arbetar med att ta fram hållbara lösningar.

Källa: Sveriges Arkitekter och Pilvi Vanamo

Mer läsning

Annons

Nya avsnitt av "Hemma hos"

Inspireras av planlösningar, inredning och färgval!