Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nya avsnitt av "Unika rum"

Udda platser och kreativa lösningar att bli inspirerad av!

Trädgårdsbesök under "nödåret" 2017

Vi skulle göra reportage om blommande magnolior och andra växter i blom hemma hos trädgårdsamatörerna Sven och Gunilla Sjöqvist i Åbytorp. Men det blev också ett samtal om ett nödår som inte sett sin like sedan 1800-talet i Kumlatrakten, enligt Sven.

Annons

Sven Sjöqvist har 300 olika träd och buskar på sin 2 000 kvadratmeter stora tomt i Åbytorp.

Nej, det är inte ditt fel om trädgården inte riktigt vill sig i år, om äppelträd inte blommar, magnoliaknoppar dör och barrväxter torkar. Det är vårens fel. Det berättar Sven Sjöqvist när vi besöker honom i hans trädgård i Åbytorp.

- Det är ett nödår av sällan skådat slag med köldknäppar och torka, säger Sven.

Bovarna i dramat är bland annat långfredagen då det blev 12 minusgrader och snöfall, och så en rejäl köldknäpp med minusgrader i maj.

Vissa magnolior har klarat den kalla vintern bra och slår nu ut i sen men vacker blomning.

- Mängder av magnolior och andra växter blommar inte i år därför att knopparna frös, säger Sven och visar på några förtorkade knoppar på träden. Ett annat problem har varit torkan. Många barrväxter har torkat i vår. Och kommer vi till äppelträden så har de inte blommat alls i år i Örebro-Kumla-trakten. Det blir inga äpplen, säger Sven.

Men vi ska inte fastna i den märkliga våren utan i stället titta in i den fina trädgården hemma hos paret Sjöqvist i Åbytorp.

Sven och Gunilla har haft sin trädgård i 20 år och Sven kallar den för experimenttträdgård. Här testar de att plantera olika träd, buskar och perenner, både sådana som är härdiga - och sådana som inte är det, från hela världen. En del klarar sig, andra inte.

Sven och Gunilla Sjöqvist har 60 olika magnolior i sin trädgård.

Vi går in i trädgården för att titta på det som trotsat vädret och blommar och växer i alla fall. För det är mycket som blommar, vårvädret till trots. Paret Sjöqvist har ju gröna fingrar.

Sven berättar att hans och Gunillas trädgård främst är en trädgård för träd och buskar. De har planterat 300 olika sorter. Här finns en rad ovanliga arter som flikbladig bok, apträd och rosablommande snödroppsträd.

Det ryms även många perenner i trädgården. Här en kobrakalla.

Vid sidan av träden är Svens favoritväxter magnolior. Han har 60 olika magnoliasorter i sin trädgård, säger att han gillar deras speciella blad och blommor. Så vi går en tur i trädgården och spanar efter de vackra urtidsväxterna som fanns på jorden redan på dinosauriernas tid. Vi stöter på dem lite här och var. En del har klarat den kalla våren, andra inte.

Magnolior finnsi många olika arter. Sven och Gunilla Sjöqvist har 60 olika arter i sin trädgård.

- Vill du börja med magnolia är sorten Susan en bra start. Den kan växa överallt utom i tunga lerjordar och kräver inte mycket skötsel, säger Sven.

Just nu börjar också hans andra passion på att gå i blom. Det är pionerna. Lite överallt växer de vackra blommorna, som om de trotsar kylan och blåsten den dag vi hälsar på.

Ulla Silkens heter denna orkidé som växer i paret Sjöqvist trädgård.

Äppelträden kommer alltså inte att bära frukt i år till Svens sorg men vi tar ändå en närmare titt på en del av dem. Sven tycker om att ympa äppelträd och har i dag ett 50-tal olika äppelsorter på träden. Han visar hur han ympat dem och säger att en bra nybörjarsort är Aroma för den som vill ha ett äppelträd.

- De är goda och lätta att odla, säger han.

Men nu inte bara blåser det, det börjar regna också så vi säger tack till Sven. Han hälsar oss välkomna nästa år när det förhoppningsvis varit en mildare vår.

Det finns många olika arter av pion i trädgården.

Sven tycker det är spännande att följa trädgården och se när olika knoppar slår ut, som den här pionen.

Sven och Gunilla Sjöqvist ympar äppelträd och kan i dag räkna in 50 olika äppelsorter i sin trädgård.

Fakta

Här bor: Sven och Gunilla Sjöqvist, trädgårdsamatörer (vilket innebär att de är riktigt duktiga på trädgård).

Trädgården: Är på 2100 kvadratmeter. Paret har bott där och anlagt sin trädgård i 20 år.

Marken: Ligger på östsluttningen på en sandig ås.

Här finns: 300 olika träd och buskar, 60 olika arter magnolia och 50 olika äppelsorter.

Mer läsning

Annons

Nya avsnitt av "Hemma hos"

Inspireras av planlösningar, inredning och färgval!