Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bostadsrätt ny lösning för hemlösa

Det behövs fler bostäder för flyktingar och hemlösa i Västerås. Bristen på hyresrätter gör att Västerås stad nu i stället köper in bostadsrätter och villor.

Annons

- Vi är medvetna om att det råder brist på hyresrätter i Västerås och att konkurrensen om de som finns är stor, men vi har ändå ambitionen att försöka klara vårt mål. I första hand kommer vi se över om det finns några befintliga byggnader som går att bygga om till bostäder, exempelvis nedlagda förskolor. Sedan får vi ju också titta på vilka bostäder som ligger ute till försäljning, säger Staffan Jansson (S), ordförande i Individ- och familjenämnden.

Kommunen har avtal med fastighetsägarna som varje år ska tillhandahålla 120 hyreslägenheter för ändamålet. Men behovet är stort och det behöver ändå köpas in kompletterande bostäder.

Kommunens policy att inte trissa upp priserna för privatpersoner gör dock att de måste dra sig ur om budgivning uppstår. Målet är att försöka få en spridning i vilka områden som fastigheter köps in.

– Vi har tagit beslut om att köpa 10 fastigheter för ändamålet ”Housing first”, en modell för att hjälpa hemlösa. Staten vill även att kommunen köper in cirka 7 till 10 fastigheter som bostäder åt flyktingar. Det bor för många personer på migrationsverkets asylboenden.

Normen ligger på 220 personer per fastighet. Målet är att kunna ta emot 30 till 40 flyktingar av dessa i de nya bostäderna som köps in.