Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bostjärnan-vd: Låt även hyran bli avdragsgill

Betydelsen av hyreslägenheter på vår bostadsmarknad diskuteras livligt nu. Både Alliansen och oppositionen berättar om vilka krafttag man ska ta till efter valet för att få flera hyresrätter i produktion.

Alla parter tycks vara eniga om att hyresrätten är en viktig del av den svenska bostadsmarknaden. Ett lätt sätt att bo som bland annat passar bra in i en föränderlig arbetsmarknad där många människor får ändrade förutsättningar med relativt kort varsel.

En annan sak som både politiker, bransch- och intresseorganisationer är överens om är att villkoren för hyresrätten är mycket oförmånlig i jämförelse med övriga boende-former. Det rör sig främst om skattemässiga tillkortakommanden som är den primära orsaken till ojämlikheten.

Oppositionen vill återinföra bidrag till produktionen av nya hyresrätter medan Alliansen välvilligt tar emot och lovar att bereda det gemensamma skattereformsförslaget från Fastighetsägarna, Sabo och Hyresgäströrelsen om vissa lättnader för hyresrätten med befrielse från fastighetsavgift (tidigare fastighetsskatt), införande av rotavdrag och några andra regeländringar.

Enligt min mening är inget av dessa förslag något som annat än marginellt påverkar hyresrättens ställning på sikt utan är bara en skrapning på ytan i ett system som har en hel del i övrigt att önska. Oppositionen bidragslinje är också kostnadsdrivande och skulle troligen inte gynna andra än den kontroll-apparat och den administration som skall hantera systemet.

Enligt min mening finns det en rak och enkel väg mot en rättvisare bostadsmarknad som radikalt skulle förbättra konkurrensbilden för hyresrätten. Jag vill införa rätten för konsumenterna att dra en schablonberäknad del av hyran från sin skatt. Mitt förslag är att 50 procent av hyran skall vara avdragsgill för hyresgästerna under inkomstslaget kapital, precis som räntekostnaderna för egnahemsägare och bostadsrättsinnehavare.

Jag tycker att det är självklart att en skattereform för hyresrätten i första hand och odelat skall komma konsumenterna till del eftersom det är där ojämlikheten syns i plånboken. Med en hyra på 7 000 kronor i månaden skulle förslaget innebära en skatterabatt för konsumenten med dryga 1 000 kronor i månaden, en fullt jämförbar situation med vad som gäller för villaägaren och bostadsrättsinnehavaren.

Jag har tidigare fått invändningar om att mitt förslag inte är förenligt med skattelagstiftningen och de grundläggande principerna i densamma, vilket jag menar är struntprat. Kan man införa skattelättnader för rot och rut måste det, med lite välvillig inställning, kunna gå att ordna avdragsrätt för konsumenter av hyreslägenheter eftersom det med stor sannolikhet skulle leda till en ökad efterfrågan som i sin tur också leder till en ökad produktion av hyresrätter, vilket vi alla är överens om att det behövs mer av.

I min del av världen är vare sig fastighetsavgiften eller det uteblivna rotavdraget skälet till att så få hyresrätter byggs. Med allt annat lika är det främst avdragsrätten som gör att marknaden väljer bostadsrättslösningen framför hyresrätten i nyproduktionen.

Med andra ord är det just avdragsrätten som orsakar den ojämlika bostadsmarknaden på ett sådant sätt att hyresrättens framtid äventyras om ingen förändring sker snart.

vd, Bostjärnan Förvaltnings AB i Västerås

Hans Johnson

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel