Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Böter för fusk med bidrag

Den i dag 34-årige mannen lämnade felaktiga uppgifter till Försäkringskassan – och fick ut mer än 16000 kronor i bostadstillägg för en lägenhet han inte längre bodde i.

Enligt åklagaren lämnade mannen de felaktiga uppgifterna medvetet. Mannen själv försvarade sig inför rätta med att han missförstått situationen och att ansökan om bostadstillägg bara gällde under den sista månaden han bodde i lägenheten

Västmanlands tingsrätt anser att mannens förklaringar inte är sanningsenliga eftersom mannen tidigare haft bostadstillägg under längre perioder och visste hur blanketterna skulle fyllas i och vilka regler som gäller.

Därför har han dömts till 40 dagsböter à 50 kronor – 2 000 kronor – för bidragsbrott. Försäkringskassan har krävt tillbaka pengarna. Han ska också betala 500 kronor av kostnaderna för sin försvarsadvokat.

Jan Ernheimer