Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Botten upp är toppen för trångbodda

En bild i Bostad för väckte funderingar. Hängde blommorna verkligen upp och ner från taket? Hur fungerar det? Här kommer svar på frågorna.

Jo visst var det så att krukorna på bilderna i artikeln om grönska inomhus hängde upp och ner!

Den vita krukan Skyplanter är avsedd för växter inomhus. Du planterar växten som vanligt i krukan, men lägger en nätskiva över jorden. Skivan träs kring växtens stam eller blad och krukkonstruktionen låser fast den. Vänd upp och ner och häng i en vajer från taket.

I toppen på krukan finns en reservoarliknande del som fylls med vatten och som sedan långsamt vattnar rötterna. Vattna ovanifrån!

Det finns också påsar för odling, i textilliknande plast. De är avsedda för hängande odling på exempelvis balkonger i städer.

Tomater sägs vara lämpliga för odlingsväskor. En uppsats skriven vid Göteborgs universitet förra året, visar att skörden inte blir större i upp och ner-odlingar, men att färre grenar knäcktes av frukttyngden.

Både odlingsväskan och upp och ner-krukan är produkter av vårt lägenhetsliv – många lever trångt och måste hit

ta nya lösningar för att få plats med

växter hemma.