Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bra snurr på klassisk fars

Per Andersson lyfter komedin Zpanska flugan som nu går upp i Stockholm.

Han tillhör den där exklusiva kretsen av komiker som kan få skratt bara genom att gå över scenen. På Chinateatern pumpar han in massor med energi i föreställningen.

Zpanska flugan är gammaldags förväxlingskomik. Rollfigurerna tar till nödlögner, vilket kräver nya nödlögner, som i sin tur kräver nya nödlögner. Och givetvis är det alltid någon som gör entré när det är som mest olägligt.

Carl-Gustaf Lindstedt, Inga Gill och Lasse Berghagen gjorde huvudrollerna i en klassisk uppsättning i början av 1980-talet.

I fjol satte Peter Dalle och Robert Gustafsson upp pjäsen som sommarteater i Kalmar och när uppsättningen nu flyttats till huvudstaden är handlingen fortfarande förlagd till 1950-talets Kalmar.

Dalle och Gustafsson har bearbetat originalmanuset rätt så hårt men lyckas inte dölja att komiken är ganska mossig emellanåt. Men som farsmaskineri fungerar det oklanderligt. Tempot är högt och ensemblen tajmingskicklig. Polly Kisch, Robin Stegmar och den gamle privatteaterräven Per Eggers är säkra i mindre biroller.

Det mesta kretsar kring komikertrion Peter Dalle, Suzanne Reuter och Per Andersson som alla glänser i sina roller.

Dalle är senapsdirektören som desperat försöker dölja ett sexuellt snedsprång i yngre år och Suzanne Reuter är hans hustru, svårartat pilsk bakom fasaden som ordförande i föreningen Moralens väktare.

Per Andersson har ersatt Robert Gustafsson och utan att ha sett Kalmarversionen är det svårt att tro att det är en försvagning.

Han påminner inte så lite om Harpo Marx i sin ystra och oförutsägbara komik. Tillsammans med den uppspeedade Peter Dalle sätter han riktigt bra snurr på den här farskarusellen.