Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bråda dagar i Skultunafabriken

Med några få dagar kvar till Victorias bröllop flödar de officiella souvenirerna från Skultuna. Personalstyrkan har ökats med fem personer för att kunna leverera allt som är beställt.

I packrummet sveper Lisa Lindgren och Jenny Lindberg fram och åter mellan lagerhyllor, bubbelplast och pallar med askar och kartonger.

– Många verkar trots allt vilja ha något litet som minne, även om man inte är så intresserad av eller förtjust i bröllopet, funderar Lisa Lindgren.

Armband i silver och klassiska manschettknappar, men med tronföljarkrona, paketeras. Knappar som den blivande prinsen själv har bett om, och fått, som minne. Victoria bar armbandet på såväl lysning som på nationaldagsfirandet.

Tjejerna prickar av på listor, väger paket och börjar med ny leverans.

Hur mycket skickar ni i väg åt gången, är det små askar eller pallvis?

– Det här är faktiskt en hel pall som vi ska skicka till NK i Stockholm, men det kan också vara en enda ask med manschettknappar som ska till en privatperson som beställt från vår hemsida, berättar Lisa Lindgren.

Skultuna messingsbruk har aldrig haft så mycket att göra som nu, i modern tid ska tilläggas. Vd Viktor Blomqvist är glad över ruljangsen, som kom som något av en överraskning.

– Hade inte den officiella serien kommit till och vi erbjudits att delta där, hade vi nog inte gjort något särskilt med anledning av bröllopet.

Nu verkar omsättningen öka med 30 procent i år, en ökning han till stor del tillskriver bröllopsserien.

I Skultunas egna kronprinsessbröllops-butik säljs inte bara deras egna produkter.

– Vykorten som kom i maj är redan slut, vi köpte in sex buntar om 50! berättar Lisbeth Rosenlöf, turistansvarig. Hon berättar att folk kommer in och köper tio kort åt gången

Att bröllopet på lördag skulle innebära en abrupt punkt för säljyran, det tror inte vd Viktor Blomqvist.

– Det vet man ju inte, men vi tror nog att det kommer att fortsätta vara stor efterfrågan åtminstone över sommaren, med många turister som vill ha en souvenir.