Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Brage Lundström: Fastighetsskatten bör återinföras

Dags att göra upp om bostadspolitiken

Med tanke på den situation som råder för närvarande i vår omvärld och i vårt land behövs mera stabilitet, ordning och reda inom politiken. Vad anser förhållandena inom vårt eget land behövs ett antal breda politiska överenskommelser. Det som behövs är bl.a. åtgärder för att bryta följande:

• Den olyckliga och riskabla ökningen av svenskarnas skuldsättning. Sverige har den största skuldsättningen på individnivå och USA på statsnivå.

•Den stora omfördelningen på svenskarnas förmögenhetsökning för boende i de stora tillväxtorterna och motsvarande utveckling på landsbygden. Man kan jämföra orter som Danderyd, Täby med flera med utvecklingen i Skinnskatteberg och andra mindre orter runt om i landet.

Värde- och förmögenhetstillväxten på vissa orter och motsatsen på andra skapar en situation som inte är nyttig för ett lands sammanhållning. Därför bör fastighetsskatten successivt återinföras. Intäkterna från ökningen mellan nuvarande fastighetsavgift och den nya fastighetsskatten tillförs byggandet av hyresrätter och äldreboenden.

•Avdragsrätten för räntekostnader avtrappas successivt. Bostadspolitiken styrs olyckligtvis till 80 procent av skattepolitik och till 20 procent av socialpolitik. Ett försök att bryta detta gjorde bostadsministern Ingvar Carlsson 1974 när han införde räntebidrag till flerbostadshus. Räntebidragen skulle balansera villaägarnas och bostadsrättsinnehavarnas ränteavdrag. Efter några år slopades räntebidraget, men avdraget för räntor behölls oförändrat

•Reavinstskatten, som har en större psykologisk betydelse än en reell ekonomisk betydelse, avtrappas successivt. Exempelvis med 10 procent per år vid försäljning av en villa eller överlåtelse av en bostadsrättslägenhet och flytt till en hyresrätt eller ett äldreboende. Ett speciellt bekymmer och som skapar tröghet på bostadsmarknaden är att äldre personer bor kvar i stora bostäder med dålig tillgänglighet som kräver mycket arbete istället för bostäder med god tillgänglighet och nära samhällelig service.

Reavinstskatten och den högre kostnaden i nyproducerade lägenheter avskräcker. Den nödvändiga flytten sker alltför sent och medför andra problem.

EU och en del ekonomer har föreslagit att man återinför fastighetskatten. Till och med VLTs Richard Appelbom har skrivit att det var ett misstag att slopa den. Landsbygdsdelegationen har inte berört detta i sitt nyligen avlämnade förslag – ytterst anmärkningsvärt. Inte heller landsbygdskramarna inom centerpartiet, vilka borde ha upptäckt nackdelarna, har reagerat.

DN:s ekonomireporter Johan Schück har varnat för ett enormt slukhål i statens intäkter om man inte gör något åt den ökande upplåningen för köp av bostäder. Får vi en bostadsbubbla, vilket många befarar, kommer stora personliga och statsfinansiella problem att uppstå.Kommer vi att kunna se våra barnbarn i ögonen - om den dagen kommer då vår generation försett sig - och de sitter med stora lån?

Brage Lundström

Läs också: 40000 nya bostäder ska byggas i Västerås

Vallby blir pilot för billigare bostäder

Nordea: Det byggs för mycket bostäder

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel